Jyllands-Posten

Køernes prutteri skal ikke koste dem alle livet

- GORM HOLDT MADSEN Dyrlaege, Vester Hassing

er bekendt med, at regeringen vil pålaegge landbruget en CO2-afgift. Afgiften forekommer velbegrund­et, hvad angår CO2 fra fossile braendstof­fer. Mere uforståeli­gt tales der om at afgiftsbel­aegge klimagasse­n metan, som stammer fra køernes fordøjelse. Køer bøvser en del metan op fra vommen. Og det har de antagelig gjort siden tidernes morgen.

Klimarådet og andre mere end antyder, at antallet af køer skal reduceres. Økonomiske vismaend skriver i rapporter, at det er samfundsøk­onomisk x-antal milliarder billigere at slagte køerne end at reducere afbraendin­gen af kul, olie og gas.

Virkemidle­t, vismaenden­e anbefaler, er en afgift på køer, som får et passende antal kvaeglandm­aend til at sende deres besaetning til slagteriet.

Jeg vil påstå, at det hverken er anstaendig­t, ordentligt eller i harmoni med grundloven at undergrave en gruppe borgeres vaerdier med en afgift. Kvaegbønde­rnes jord mister vaerdi, og det samme gør deres investerin­ger i bygninger og maskiner. Ydermere sparker man til fundamente­t for Arla, Thise og alle de andre mejerier.

Det er udansk. Det virker totalitaer­t. Hvis samfundet vil af med nogle køer, så må ejerne anstaendig­vis betales via ophørs-ordninger.De truende politiske beslutning­er kan komme meget hurtigt. Der afventes en rapport fra ekspertudv­alget ledet af økonomipro­fessor Michael Svarrer. Mange håber inderligt, at ekspertern­e forstår at udøve en høj grad af damage control. En simpel måde ville vaere at friholde køernes metan for afgift.

med klimaet? Måske skal vi lade vaere med at foregøgle

Ja – men hvad så

hinanden, at der overhovede­t kan købes aflad for fossile afbraendin­ger ved at ofre køer. Det må vaere kul, olie og gas, som skal beskattes. Ydermere må alle forstå – og det gaelder også landmaende­ne, at landbruget står foran at laere at dyrke jorden, så kulstof igen akkumulere­s i mulden. Det sidste er køer i øvrigt et formidabel­t redskab til. Det er dokumenter­et, at nye afgraesnin­gsprincipp­er gør både køer og marker klimaposit­ive.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark