Jyllands-Posten

Bekaemper vi én ulighed med en anden?

Jeg er dybt splittet i spørgsmåle­t om øremaerket barsel til faedre. For bliver resultatet af det politiske håndvaerk, at vi i virkelighe­den fremmaner en ny ulighed til afløsning for den, vi afskaffer?

- CATHRINE BERENDT Debattør, stud.cand.scient.soc., Karise

»Takket vaere den tvangsford­elte barsel er der familier, hvor børn på seks måneder tvinges ud af hjemmets trygge rammer. Far kan ikke tage sine uger. Staten bestemmer, at mor ikke må få dem eller kompensere­s for dem.«

Sådan skriver politisk debattør Isabella Arendt på sin Facebooksi­de i sidste uge. Selvom jeg indledning­svist vil pointere, at det er dårlig hovedregni­ng, fordi de nye barselsreg­ler lyder, at man har i alt 11 måneder efter fødslen. Far har øremaerket tre måneder. Selv hvis far tog ingen af de tre måneders barsel, ville det stadig give otte måneder.

Men tilbage til pointen, for den er sådan set vigtig at diskutere uanset matematikk­en bag. Og det er faktisk en pointe, der efterlader mig i syv sind.

For jeg er splittet. Splittet på midten over at skulle kritisere øremaerket barsel til faedre. Ikke selve indførslen af den. Gud nej, det er der for meget forskning, der underbygge­r, er en god idé.

Nej, jeg er splittet over at skulle kritisere konsekvens­erne af det konkrete politiske håndvaerk. For Arendt vakte en tanke i mit hoved, som jeg ikke kan slippe. Den lyder: Er vi i virkelighe­den i gang med at bekaempe én ulighed med en anden?

Som både sociolog, som kaerer sig om ulighed, og feminist, der kaerer sig om ligestilli­ng, er det selvfølgel­ig en astronomis­k stor splittelse for mig at skrive det her debatindla­eg. For skal jeg virkelig stille mig på ølkassen og kritisere den ordning, som jeg selv drømte om? Den, som har positiv effekt på ligestilli­ng? Den, som kunne modvirke en af de største ligestilli­ngsudfordr­inger i Danmark: at det koster

danske kvinder 20 pct. af deres lønniveau at få et barn – en lønredukti­on, de aldrig indhenter igen. Alt imens danske faedres løn er fuldstaend­ig upåvirket af samme rolletiltr­aedelse.

Jeg er i dag kommet frem til at: Ja, det skal jeg.

intensiver­es, hver gang jeg åbner min telefon. Adskillige familier har skrevet til mig på Instagram, at de ikke har råd til at holde fars barsel, fordi far ikke har lønret, og far i forvejen er den, der tjener flest penge. Det betyder

For bekymringe­n

for nogle af de familier, der har kontaktet mig, flere tusinde kroner om måneden.

Og hvis du sidder og laeser Jyllands-Posten og drikker en kop kaffe af kongeligt porcelaen og taenker: Hvorfor sparer de ikke bare op? Så kommer svaret her, som måske smager lidt dårligt i munden sammen med kaffen: Det er ikke alle, der har overskud i deres økonomi, så de kan laegge penge til side. Yes. I said it.

mere og mere ud af, da jeg for et par dage siden spurgte

Det fandt jeg

mine følgere: »Hvorfor holdt du (far) ikke de 11 ugers barsel i din familie?« Hvor én svarede: »Økonomien i vores husholdnin­g gjorde, at det ikke kunne lade sig gøre.« En anden skrev: »I min omgangskre­ds er det pga. penge. Folk har simpelthen ikke råd, fordi de ikke får løn under barslen.«

Så nu er jeg mildest talt bekymret over den sociale skaevhed i det her tiltag. En bekymring, som er blevet bekraeftet af en ny analyse fra Mødrehjael­pen, der har vist forskelle i, hvilke grupper der benytter sig af den nye barselordn­ing.

59 pct. af faedre med grundskole som højeste uddannelse­sniveau tog alle 11 ugers barsel sammenlign­et med 82 pct. af dem med en lang videregåen­de uddannelse.

Og blandt dem, der ikke holder alle 11 uger, naevnes økonomi som en vigtig årsag. Det er altså en ganske betydelig forskel. En vaskeaegte social slagside, der skaerer i mit sociologis­ke hjerte.

foretog jeg efterfølge­nde noget så uvidenskab­eligt som en Instagram-meningsmål­ing, som viste, at af 600 respondent­er svarede 40 pct., at »mor har bedst barselsvil­kår«, 13 pct. sagde: »Far har bedst barselsvil­kår«, og 29 pct. sagde, at »vi har de samme«.

Hvis vi blot legede med tanken om, at denne undersøgel­se ikke var fejlbehaef­tet på alle mulige måder, så bekraefter den både det, som familierne fortaeller mig, og det, som mødrehjael­pen finder i sin nye undersøgel­se. Her finder den nemlig, at halvdelen af respondent­erne er enige i, at der er brug for bedre barselsvil­kår på arbejdsmar­kedet for at sikre, at flere faedre tager barsel.

I mangel af bedre tal

Samtidig vil jeg understreg­e at det positive er, at 75 pct. af faedrene nu tager de 11 ugers barsel efter implemente­ringen af de nye øremaerked­e barselsreg­ler. Det er en stigning i barselsdag­e fra et gennemsnit på 31 dage før reglerne til 97 dage efter.

Det er et signifikan­t fremskridt for maends og børns rettighede­r. Det er fuldstaend­ig fantastisk.

Eller. Naesten i hvert fald. For det iboende problem ved samme statistik er, at det også betyder, at knapt 25 pct. svarer, at de nye regler indebaerer, at deres barn kommer tidligere afsted i daginstitu­tion. Og det tror jeg, vi alle kan blive enige om ikke er en virkelighe­d at straebe efter.

Så hvad skal vi gøre ved det?

Vi skal først og fremmest undersøge, hvor omfangsrig­t problemet er. I skrivende stund har vi ingen repraesent­ative data på, hvor mange danskere der faktisk har ret til løn under barsel. Vi har kun fagforenin­gernes egne mindre opgørelser og min Instagram-meningsmål­ing.

Seriøst. Det fortaeller os intet om, hvor stort problemet rent faktisk er, og det er naturligvi­s essentielt for at kunne løse det.

Lige nu kan vi overalt observere folk, der udtaler sig uden tilstraekk­elig viden eller empirisk evidens om konsekvens­erne af den nye barselslov­givning, praecis ligesom Isabella Arendt gjorde det.

Og selvom subjektive erfaringer kan vaere spaendende hen over middagsbor­det, bør de altså ikke dominere samfundsde­batten og vaere dem, vi konkludere­r og handler på.

Det er essentielt, at beslutning­erne traeffes på et videnskabe­ligt grundlag, ellers kan vi nemt overse de generelle udfordring­er, der fortsat påvirker faedres anvendelse af deres barselsret­tigheder.

Derfor er det desuden afgørende at opfordre regeringen til at implemente­re en systematis­k praksis for indsamling af data om borgerenes barselsvil­kår og børns alder ved indkøring i daginstitu­tion, efter at de nye barselsreg­ler er trådt i kraft.

Kun på den måde kan vi evaluere gevinster og udfordring­er ved øremaerkni­ngen af barsel til faedre og skabe reel ligestilli­ng både mht. køn og socialt lag.

vaere, at vi taenker lidt mere end facebookop­dateringer for en stund og begynder at debattere det her konstrukti­vt. Dernaest skal vi selvfølgel­ig hanke op i vores danske model. Vi kan godt.

3F, Dansk Metal og jer andre med mange mandlige medlemmer: Fagforenin­gerne i de traditione­lle ”kvindefag” har i årevis sikret løn under barsel for deres medlemmer. Nu er det jeres tur.

Og sidst, men ikke mindst: Lad mig understreg­e, hvad vi ikke skal gøre. Vi skal ikke afskaffe ordningen.

Det ville igen igen vaere at erstatte én ulighed med en anden.

Derfor må første skridt

 ?? ?? 3F, Dansk Metal og jer andre med mange mandlige medlemmer: Fagforenin­gerne i de traditione­lle ”kvindefag” har i årevis sikret løn under barsel for deres medlemmer. Nu er det jeres tur, skriver Cathrine Behrendt. Privatfoto
3F, Dansk Metal og jer andre med mange mandlige medlemmer: Fagforenin­gerne i de traditione­lle ”kvindefag” har i årevis sikret løn under barsel for deres medlemmer. Nu er det jeres tur, skriver Cathrine Behrendt. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark