Jyllands-Posten

Danmark må ikke lade sig presse til at stoppe støtten til UNRWA

- LARS KIAER Biostatist­iker og innovation­skonsulent, Herlev NIELS BRINCH It-konsulent og aktivist, Valby

I et opslag på Facebook lufter udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen sine overvejels­er om at traekke den danske økonomiske støtte til FN-organet UNRWA, der hjaelper palaestine­nsiske flygtninge i bl.a. Gaza. Den yderste højrefløj forsøger desvaerre ikke overrasken­de at presse ham til hurtig handling. Det er dog ikke svaert at se, at der er mange gode grunde til at fortsaette støtten, og at disse vejer tungere end de få dårlige argumenter for at traekke den.

Den alvorligst­e konsekvens vil uden tvivl vaere den humanitaer­e katastrofe, det vil medføre.

Befolkning­en i Gazastribe­n sulter lige nu ihjel, og UNRWA er den primaere leverandør af humanitaer hjaelp til de over to millioner internt fordrevne palaestine­nsere i Gaza.

Enhver krone, som Danmark måtte tilbagehol­de fra UNRWA, vil derfor under de nuvaerende forhold vaere direkte korreleret med antallet af kvinder og børn i Gaza, der dør af sult.

Det vil også vaere i strid med menneskere­ttighedern­e, adskillige internatio­nale forpligtel­ser og ikke mindst de klare ordrer fra verdenssam­fundets øverste domstol om at sikre beskyttels­e og nødhjaelp til civilbefol­kningen i Gaza.

til UNRWA vil Lars Løkke Rasmussen og den danske regering dermed gøre sig medskyldig­e i folkedrab, den mest alvorlige forbrydels­e i verden.

Dette vil svaekke verdenssam­fundet og udsaette Danmark og vores ledende politikere for juridiske risici og mulige sanktioner, ligesom det ses i andre lande.

Endelig er det tydeligt, at udenrigsmi­nisteren vil undergrave sin egen trovaerdig­hed, hvis han baserer

Ved at traekke støtten

en af karrierens måske vigtigste beslutning­er på tynde anklager fra en direkte part i sagen.

Andre regeringer­s beslutning om at traekke støtten til UNRWA har ellers fyldt uforholdsm­aessigt meget i mediebille­det de seneste dage.

Både sammenlign­et med den grusomme virkelighe­d på landjorden og ikke mindst set i lyset af det løse grundlag, hvorpå disse beslutning­er er truffet: De bagvedligg­ende anklager mod en håndfuld nu afskediged­e UNRWA-medarbejde­re (svarende til mindre end en halv promille af den samlede stab, dvs. langt mindre end andelen af folketings­politikere med en faktisk dom) har vist sig at vaere baseret på endnu ubekraefte­de påstande frembragt af den notorisk hårdhaende­de israelske efterretni­ngstjenest­e.

har begge ivaerksat en undersøgel­se af anklagerne og opretholde­r deres støtte til UNRWA, indtil undersøgel­sen er faerdig.

Danmark bør følge EU’s eksempel og ikke lade sig presse af hverken USA eller borgerlig opposition til at svigte de palaestine­nsiske flygtninge.

Hr. udenrigsmi­nister, lad nu ikke Danmark ende på den forkerte side af historien!

FN og EU

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark