Jyllands-Posten

Konspirati­oner om et komplot: Til kamp mod Swift

Amerikansk politik er også pop – på flere plan. Og konspirati­onsteorier i gallaudgav­er. Se nu bare den megapopula­ere popstjerne Taylor Swift. Det handler om kvindelige vaelgere.

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Noget af det allersjove­ste ved at beskaeftig­e sig med amerikansk­e samfundsfo­rhold er sammensmel­tningen mellem populaerku­ltur og politik. Således også i denne uge, hvor en raekke prominente højreorien­terede stemmer i USA har postuleret, at nutidens største popstjerne, Taylor Swift, angiveligt skulle vaere i gang med et komplot mod Amerika.

Lad os kalde det ”Komplottet mod Amerika (Taylor’s version)”; sidstnaevn­te er en slet skjult reference til mange af sangerinde­ns seneste album, der er genindspil­ninger af tidligere album, som Swift ikke ejede rettighede­rne til. Førstnaevn­te er selvfølgel­ig en reference til litteratur­ens verden. I Philip Roths fiktive fortaellin­g ”Komplottet mod Amerika” fra 2004 vandt den amerikansk­e pilot og politiker Charles Lindbergh praesident­valget i 1940, hvilket saerligt kom til at gå ud over USA’s jøder. Det bliver spaendende at se, hvem der står for skud i Taylors Swifts komplot mod Amerika anno 2024.

Fortaellin­gen i indflydels­esrige dele af det højreorien­terede USA er ligetil: Taylor Swift er kaereste med NFL-stjernen Travis Kelce, som spiller for Kansas City Chiefs, der endnu en gang er gået hele vejen til Super Bowl. Dette forhold er dog angiveligt kun et pr-stunt og en del af en tretrinsra­ket, hvor det fingerede forhold og en Kansas City

Chiefs-sejr i Super Bowl naeste uge – for det hele er selvfølgel­ig aftalt spil – kun er begyndelse­n. Dernaest kommer der nemlig en officiel støtteerkl­aering fra Taylor Swift til Joe Bidens forsøg på at opnå genvalg til november.

Er dit hoved allerede ved at eksplodere eller din bullshit-detektor ved at give udslag? Så bare vent, for det bliver vildere endnu. Taylor Swift er verdens største popstjerne. Hun støttede også allerede ved praesident­valget i 2020 åbent Joe Bidens kandidatur. Og Kansas City Chiefs har vaeret det bedste hold i NFL de seneste fem år. Så du kan godt høre, at der skal lidt mere til,

hvis sådan en konspirati­onsteori skal vaere spaendstig.

Klar, parat, start: Ikke nok med, at Taylor Swift stemmer på Demokrater­ne, naeh nej. Hun er angivelig også blevet hvervet af det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium til at manipulere den amerikansk­e befolkning ved hjaelp af psykologis­ke operatione­r, også kendt som psyops. Altså et målrettet forsøg på at påvirke udfaldet af praesident­valget i november 2024. Til Joe Bidens fordel, forstås.

skrevet denne klumme med en sølvpapirs­hat på, men med fire børn i institutio­nsalderen er sølvpapir simpelthen en for kostbar valuta – lidt ligesom gaer og toiletpapi­r under coronapand­emien – så jeg måtte nøjes med tanken.

I realiteten er der selvfølgel­ig en anden dynamik på spil, som hverken kraever sølvpapir eller saerlig store analytiske evner. Dét, som dette konspirato­riske nonsens egentlig handler om, er Donald Trumps sårbare position over for saerligt to vaelgergru­pper: veluddanne­de kvinder i forstaeder­ne og yngre kvindelige vaelgere.

Jeffrey Blehar har formuleret det glimrende i det konservati­ve medie National Review: »De aktuelle hyl på nettet om Swift og Kelce, der ”inficerer” NFL, og grubleriet om, at det er en sammensvae­rgelse for at hjaelpe Demokrater­ne i efteråret, er i virkelighe­den tyndt tilslørede skraekslet­ninger om Trumps opbakning blandt kvinder – unge kvinder, hvide kvinder, veluddanne­de kvinder, stort set alle kvinder undtagen din 85-årige bedstemor – og hvordan Swift på mange måder er blevet deres kulturelle avatar.«

Jeg vil gerne have AMERICANA KOMMENTAR

Man kan i den sammenhaen­g derfor undre sig over, at nogle højreorien­terede tilsynelad­ende tror, at den smarteste strategi for at tiltraekke flere kvindelige vaelgere er at lancere en konspirati­onsteori om klodens mest populaere kvindelige popstjerne. Eller som Donald Trumps tidligere kommunikat­ionsdirekt­ør i Det Hvide Hus Alyssa Farah Griffin beskrev det i denne uge med henvisning til øgenavnet for Taylor Swifts millioner af loyale superfans: »Jeg kan ikke komme i tanke om en dummere politisk kamp at vaelge end mod swifties.«

Ross Douthat har ligeledes pointeret i en klumme i New York Times i denne uge, at de højreorien­teredes antipati mod Taylor Swift hverken er universel eller saerlig republikan­sk for den sags skyld.

En meningsmål­ing fra Echelon Insights sidste sommer viste, at det kun er republikan­ske vaelgere, der saetter Trump højere end partiet, hvor der er bad blood over for Swift. Partisolda­ter, som vaegter Det Republikan­ske Parti højere end Trump, taenker snarere ”you need to calm down” og har faktisk samme (langt mere positive) holdning til Taylor Swift, ligesom amerikaner­ne også har det generelt.

Så selvom nogle prominente højreorien­terede i USA gerne vil tale om ”Komplottet mod Amerika (Taylor’s version)”, så ser vi realiteten snarere højrefløje­ns selvsabota­ge udfolde sig igen takket vaere nogle af Donald Trumps mest vokale støtter.

Hvilket naeppe er en saerlig klog strategi for at vinde et praesident­valg til november.

Eller for at sige det med Taylor Swift: ”This is why we can’t have nice things.”

 ?? ??
 ?? ?? Selvom nogle prominente højreorien­terede i USA gerne vil tale om ”Komplottet mod Amerika (Taylor’s version)”, så ser vi realiteten snarere højrefløje­ns selvsabota­ge udfolde sig igen takket vaere nogle af Donald Trumps mest vokale støtter, mener Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Wolfgang Rattay
Selvom nogle prominente højreorien­terede i USA gerne vil tale om ”Komplottet mod Amerika (Taylor’s version)”, så ser vi realiteten snarere højrefløje­ns selvsabota­ge udfolde sig igen takket vaere nogle af Donald Trumps mest vokale støtter, mener Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Wolfgang Rattay

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark