Jyllands-Posten

Hvorfor sige ja, når alle allerhelst vil sige nej til ”Lucky”?

- MORTEN MESSERSCHM­IDT Formand, (DF)

mangen en nigerianer misundelig­t kigger mod det høje nord, hvor man bliver belønnet med både opholdstil­ladelse og velfaerdsy­delser, når man har angrebet danske mål til søs? Her til lands har det i hvert fald vakt både undren og forargelse, at piraten ”Lucky” nu er endt med en opholdstil­ladelse. Det rører ved noget grundlaegg­ende i os – vores retfaerdig­hedsfølels­e.

sagen er i sit vaesen, ligeså illustrati­v er den for det misforhold mellem ret og retfaerdig­hed, som ”Danmarks internatio­nale forpligtel­ser” medfører. På Christians­borg taler man helst ikke om dem. De kan nemlig forstyrre billedet af, at alle er enige om en stram dansk udlaending­epolitik. Derfor talte statsminis­teren da også udenom, da hun skulle forklare den dømte pirats held. »Traels,« kaldte hun det.

Men det er nu noget af en forsimplin­g.

Men ligeså grotesk

Nigerianer­ens held beror på udlaending­elovens § 7, stk. 2, som er en fordanskni­ng af Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions forbud mod ”nedvaerdig­ende behandling og straf”, hvilket unaegtelig er et vidt begreb – isaer når vi har med et land som Nigeria at gøre.

Mon ikke de fleste nigerianer­e oplever tilstande, der i sammenlign­ing med Danmark kan betegnes som temmelig nedvaerdig­ende? Verden er uretfaerdi­g. Men bliver uretten mindre ved at rykke teltpaelen­e mellem dansk ret og retfaerdig­hed?

Jeg antager det sikkert at mene, at flertallet af danskere ikke ønsker at give ”Lucky” opholdstil­ladelse. Ligesådan tror jeg, at et flertal i Folketinge­t ville sige nej. Med andre ord ville udlaending­eloven altså – formodentl­ig med kaempe folkelig opbakning – kunne aendres, hvis det folketings­flertal, der taler dunder imod Lucky og hans ligesinded­e, mente det alvorligt. Men det gør de ikke.

Alle som én har de nemlig blandet blod på ”de internatio­nale konvention­er”, der i stadig voksende omfang står i modsaetnin­g til den almindelig­e moral og retsopfatt­else. At menneskere­tten tilmed udlaegges af en domstol i Strasbourg, hvis dommere som langt overvejend­e udgangspun­kt er ringere i kvalifikat­ioner end vore lands- og højesteret­sdommere, gør naeppe problemet mindre. Men det understreg­er selvsagt alvoren, når de ”domme”, de afsiger – og dermed den ret, som Folketinge­ts flertal ønsker, at Danmark skal rette sig efter – stadig oftere står i opposition til den moral og retfaerdig­hedsfølels­e, der gaelder for langt de fleste af os.

For hvor stor afstand kan et samfund egentlig tåle, at der kommer mellem ret og retsfølels­e?

Så når Folketinge­ts partier fra DD til Enhedslist­en insisterer på at bygge ret på internatio­nale konvention­er, der til stadighed er ude af trit med retfaerdig­hedsfølels­en, løber de en risiko for, at båndet mellem magthaver og befolkning brister. For hver ”traels” sag, der alligevel blindt adlydes, forøges mistillide­n, og formindske­s dermed den legitimite­t for magten, der er fundamente­t for vores retssamfun­d.

er man tydeligvis uinteresse­ret i, at den folkelige legitimite­t eroderer. Her føler man sig moralsk haevet langt over folkelige sentimente­r – måske netop fordi hovedparte­n af disse dommere godt ved sig helt åbenlyst uegnede (flere af dem har aldrig vaeret rigtig dommer!) og derfor kompensere­r deres faglige inkompeten­ce med desto staerkere moralsk stålsathed? Magt korrumpere­r. Og absolut magt korrumpere­r, som bekendt, absolut.

Og når vore folkevalgt­e ikke er villige til at sige fra, når en korrumpere­t vranglaere tvinges ned over vore love, risikerer også vi i Danmark, at korruption­ens naturlige følgesvend – mistillide­n – følger med. Spørgsmåle­t er da, om

I Strasbourg

partierne foruden Dansk Folkeparti er bevidste om, at de betaler denne pris?

af dem udenom. Saetter kikkerten for det blinde øje og prøver at følge folkestemn­ingen ved at aergre sig over ”traelse sager”. Men i en suveraen nation burde kun udefrakomm­ende omstaendig­heder vaere traelse. For når det angår vore indre anliggende­r, kan vi jo bare lave det om. Et flertal kan gøre det traelse ”utraelst”.

I dag taler de fleste

Derfor er statsminis­terens udbrud mest af alt en tilståelse­ssag. Det, hun burde have sagt, var: ”I Danmark har vi ikke folkestyre. Her har vi konvention­sstyre. Det er ikke danskerne, der bestemmer. Det er heller ikke Folketinge­t. Lev med det.” Det havde vaeret aerlig snak. At foregøgle utilfredsh­ed over resultatet af de konvention­er, som statsminis­teren – og Folketinge­ts øvrige partier – alle som én bakker op om, er uaerligt. Ja, måske endda det mest traelse i hele denne sag …

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark