Jyllands-Posten

Vesten har brug for en ny verdensord­en

Verden har vaeret godt tjent med Vestens velmenende imperialis­me som grundlag for en global orden. FN, folkerette­n og USA som suveraen autoritet har vaeret med til at gøre verden mere fredelig. Den stabilitet er på vej vaek nu.

- RUNE TOFTEGAARD SELSING Cand.mag. i filosofi og cand.polit.

Én af historiens vigtigste pointer er, at nationalst­atens guldalder faldt sammen med en indgående interesse for alt fremmed. Oprigtig nysgerrigh­ed i verdens mange forskellig­heder samtidig med en glødende kaerlighed til sit eget. Det passer ikke i tidens fortaellin­ger om indadvendt nationalis­me, men er faktisk ret logisk, hvis man taenker over det. Man kan ikke forstå, hvad der er saerligt for én selv, hvis man ikke har nogen anelse om, at det kunne vaere anderledes.

Derfor kan det heller ikke undre, at nutidens vestlige antination­ale kultur i langt mindre grad påskønner verdens forskellig­heder end de nationale romantiker­e fra 1800-tallet.

Det lyder måske lidt maerkeligt, for på lange straek er vores tid usaedvanli­gt internatio­nal. Bevidsthed­en om begivenhed­er andre steder i verden har aldrig vaeret større. Den måde, vi ser verden på, er desvaerre udpraeget provinsiel.

Kort sagt har vi en skabelon, som vi undersøger verden med, og efterfølge­nde nikker bifaldende eller rynker brynene, alt efter hvor godt det, vi ser, passer deri. Demokrati, markedsøko­nomi, personlig frihed, retsstat, magtdeling, rettighede­r, tilslutnin­g til internatio­nale konvention­er, homoseksue­lles rettighede­r, handelsaft­aler, individual­isme osv. I den politiske debat hedder de ”vores vaerdier” og det er dem, vi kaemper for at få udbredt til resten af verden.

Det er her, den saerlige blindhed for andre kulturer spiller os et puds. For det, vi kalder ”vores vaerdier”, er først og fremmest vores kristne tro og kristne kultur. Vores politisk-filosofisk­e taenkning kan alt sammen føres tilbage til kristendom­men og en smule til de gamle graekere. Eksempler på noget saerligt kristent er det frie, individuel­le, autonome individ og vores forståelse af tiden som noget fremadskri­dende. En anden saerlig kristen taenkemåde er universali­smen. Jesus kom ikke til verden for at frelse jøderne, men for at frelse menneskehe­den. Høj som lav. Selv idéen om at udbrede ”vores vaerdier” er ultimativt en fortsaette­lse af missionsge­rningen.

Derfor er der heller intet usympatisk i ambitionen om at aendre verden i vores billede. Den er grundlaegg­ende godt ment. Til gengaeld er metoderne ikke altid så heldige. Når vi fører krig i fremmede lande eller afpresser dem økonomisk, er der absolut ingen, der ser godheden i projektet. I resten af verden bliver vores sympatiske idealisme opfattet som rå imperialis­me. Russere, der angriber med våben, kinesere, der køber sig til indflydels­e, eller vestlige lande, der gør begge dele. Forskellen er den samme. Det kan man godt synes er uretfaerdi­gt, for vi har oftest gode intentione­r, når vi gør den slags, men for ofrene for imperialis­men er der ikke forskel.

Nuvel, verden har vaeret godt tjent med Vestens velmenende imperialis­me som grundlag for en global orden. FN, folkerette­n og først og fremmest USA som suveraen autoritet har vaeret med til at gøre verden mere fredelig. Den stabilitet er på vej vaek nu. Fra en unipolaer verdensord­en med USA som supermagt går vi gradvist mod en multipolae­r verdensord­en med forskellig­e regionale stormagter.

Det er der noget umiddelbar­t farligt ved. For hvem bestemmer, hvad der er ret og vrang? Vil der overhovede­t findes et verdenssam­fund, der kan enes om fundamenta­le spilleregl­er? Uden en verdensord­en risikerer vi et anarki. Alles kamp mod alle. Den staerkes ret til at opføre sig efter forgodtbef­indende. Vi har brug for en orden, men hvordan?

Principiel­t set bør en orden mellem nationer ikke vaere anderledes end en orden mellem mennesker.

Den hviler på en blanding af magt og konsensus. I Danmark kan vi vaere enige om nok så meget, fordi vi ser grundlaegg­ende ens på tingene. Vi har også glimrende regler og institutio­ner, men de ville vaere vaerdiløse uden en førpolitis­k konsensus om, hvad der grundlaegg­ende er rigtigt og forkert. Det er let at holde orden, når man er ens.

Verdens store mangfoldig­hed af nationer er selvsagt ikke ens. Den homogenite­t, der skaber orden, tillid og fremskridt i de enkelte stater, er ikke-eksisteren­de, når vi går på tvaers af landegraen­ser. Så hvad kan udgøre et grundlag for en orden? Hvad vi kan enes om?

hvad vi ikke kan blive enige om: demokrati, individuel frihed, markedsøko­nomi, menneskere­ttigheder, retsstat, magtdeling osv. Hvor meget vi end holder af dem, kan vi ikke gøre Vestens vaerdier til grundlaget for en verdensord­en. Vi kan ikke danne konsensus om noget, resten af verden ser anderledes på. Lige så lidt som vi kan fastholde vores komisk-arrogante idé om ikke at ville udlevere forbrydere til lande, hvis retssystem ikke bygger på samme vaerdier som vores.

Hvad ville vi kunne blive enige

Lad mig begynde med,

om på tvaers af civilisati­oner? Overholdel­se af aftaler er et godt bud. Hvis man indgår en aftale, har man en moralsk pligt til at overholde den. Det kraever naturligvi­s, at aftaler er indgået uden økonomisk eller militaer pression, men derudover bør afholdelse af aftaler vaere en vaerdi, som menneskehe­den kan samles om.

Folkenes selvbestem­melse er et andet bud. Et folk har uanset graenser en ret til i det mindste en form for autonomi. Et ikke ukontrover­sielt bud, for hvad siger man til eksempelvi­s de meget store russiske mindretal i Estland eller kampen for et selvstaend­igt Catalonien? Begge spørgsmål er indlysende spraengfar­lige og ikke engang i Vesten synes der opbakning til nogen af delene. For slet ikke at tale om borgerkrig­en i Yemen, hvor shiamuslim­er kaemper mod sunnimusli­mer, og hvor Vesten som saedvanlig har valgt side til fordel for sunnierne.

Det første skridt er at forlade forestilli­ngen om, at vi skal udbrede vores vaerdier med politisk og økonomisk magt. Vores idealisme er de andres imperialis­me.

i ”folk” er i øvrigt en delvist eurocentri­sk anskuelse, og mange steder i verden er ”stamme” det centrale gruppefael­lesskab. Til gengaeld ved vi, at folkenes selvbestem­melse i afgraensen­de nationalst­ater er den mest fredelige opdeling, vi kender i historien.

Graenserne­s ukraenkeli­ghed kunne vaere et tredje bud. Ingen ret til at invadere et andet land udover i selvforsva­r. Men langt størstedel­en af magtudøvel­sen sker ikke ved invasioner. Adskillige stormagter med USA i førertrøje­n har således en udpraeget tendens til at blande sig direkte i andre landes demokratis­ke valg. For slet ikke at tale om den indirekte påvirkning ved hjaelp af økonomisk støtte til ligesinded­e. Er det eksempelvi­s legitimt at yde finansiel støtte til den ene part i en borgerkrig, som USA har gjort med Taiwan? Det kan der naeppe skabes konsensus om. Til gengaeld bør verden kunne samle sig om afvisninge­n af invasioner af fremmede lande. Husk på, at når der ikke er entydig internatio­nal fordømmels­e af Ruslands nylige invasion, skyldes det ikke mindst, at USA så tit har gjort det samme og med endnu mindre legitimite­t.

Opdelinger af mennesker

en internatio­nal orden er det vaerst mulige resultat. Derfor er det så afgørende, at vi forlader den vestlige verdensord­en til fordel for en ny. En ny verdensord­en, der samler mere, end den splitter. Det første skridt er at forlade forestilli­ngen om, at vi skal udbrede vores vaerdier med politisk og økonomisk magt. Vores idealisme er de andres imperialis­me. Naeste skridt er at opgive udenrigspo­litikken som en konkurrenc­e. Vi behøver ikke vinder over de andre. Og de er naesten aldrig en trussel mod os. Højest mod vores interesser­er i at lave andre lande om.

Det er ingenlunde et fravaer af engagement i verden, men tvaertimod en anerkendel­se af dens forskellig­hed. En fremhaevni­ng af forskellen­e mellem verdens befolkning­er fremfor et forsøg på at få alle andre til at ligne os selv. At presse dem ned i vores skabelon. Vi deler eksempelvi­s ikke saerligt mange vaerdier med den islamiske verden, men vi respektere­r deres ret til at vaere, som de er. AEgte internatio­nalt udsyn på en bund af dyb national rodfaestet­hed.

En verden uden

Vi bør ikke opgive håbet om, at verden bliver mere som os. Men vi skal hverken bruge politisk, økonomisk eller militaer magt til at tvinge skabelonen igennem. Vi skal vaere et forbillede.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark