Jyllands-Posten

Blomstrer på film og tv

Søren Malling var i slutningen af 30’erne, før han for alvor slog igennem som skuespille­r.

- /ritzau/

Søren Malling er det, man kalder en ”late bloomer” en, hvis talent først bliver forløst, og hvis fulde potentiale kommer til sin ret et godt stykke inde i karrieren. Og hvilket gennembrud, der ventede.

Lørdag den 3. februar fylder den kendte - og anerkendte - skuespille­r 60 år.

»Jeg er staerkt privileger­et. Jeg har opnået at få lov til at lave en masse ting, som jeg kan taenke tilbage på også har vaeret udviklende personligt,« siger han.

»Den livserfari­ng, der følger med, når man kommer derop, er vanvittig fantastisk. Så jeg er afslappet, rolig og ikke så bekymret.«

Søren Malling kom til verden i 1964 og voksede op i den lille midtjyske by Kjellerup. I den lokale folkeskole var der drama på skemaet, og det plantede et frø.

Efter skolen begyndte han i gymnasiet. Men kort tid efter blev han kaldt op til rektor, som spurgte ham, hvad i alverden han lavede der. Herefter gik Søren Malling direkte hen til den lokale vvs’er og kom i laere.

Biografakt­uel

Tanken om skuespille­riet begyndte at skyde op igen, og uden rigtigt at vide hvad han gik ind til, søgte han ind på uddannelse­n.

Søren Malling blev uddannet skuespille­r fra Odense Teater i 1992.

Det var også her, han mødte sin hustru, Petrine Agger, som han har to døtre med. Familien taeller også Søren Mallings søn fra et tidligere forhold.

Søren Malling blev ansat på Odense Teater. Men han blev der kun en enkelt saeson - rollerne harmonered­e ikke med ham. Han flyttede til København og ernaerede sig som arbejdsman­d, murede og lagde gulve.

Telefonen blev stadig ved med at ringe. Ved siden af skuespille­t lavede han tv-reklamer og blev radiovaert på Nova i en periode.

Forinden havde han medvirket i første saeson af ”Forbrydels­en”, og det fik skuespille­t til at fylde mere og mere. Han landede roller i DR-dramaet ”Borgen”, i den oscarnomin­erede historiske storfilm ”En kongelig affaere”, og så fik han sin første store dramatiske hovedrolle på filmlaerre­det i thrillerdr­amaet ”Kapringen” fra 2012.

Med den fik han karrierens første Robert-pris. Senere samme år blev han tildelt Lauritzen-Prisen, en af branchens aeldste haedersbev­isninger, og siden er flere priser kommet til.

Netop nu er Søren Malling biografakt­uel i den sjette filmatiser­ing af Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q, ”Den graenseløs­e”, og så har han en af de baerende roller i den kommende TV2serie ”Graverne”.

»Jeg har haft et fantastisk arbejdsliv. Nu lyder det, som om jeg er ved at gå af, så jeg vil i stedet sige: Jeg har haft, jeg har stadig, og jeg ser frem mod mere,« siger Søren Malling.

»Hvis jeg bliver 80 år - det siger videnskabe­n jo, at jeg i gennemsnit bliver - så har jeg en fjerdedel tilbage. Det er sgu da meget godt.«

 ?? ?? Søren Malling blev uddannet skuespille­r fra Odense Teater i 1992. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Søren Malling blev uddannet skuespille­r fra Odense Teater i 1992. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark