Jyllands-Posten

Danske Bank lander største overskud i 153 år

Danske Banks indtaegter steg kraftigt sidste år, viser regnskabet for 2023.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

En stor fremgang i indtaegter­ne betyder, at Danske Bank tjente 21,3 mia. kr. i 2023.

Det viser bankens årsregnska­b, der blev offentligg­jort fredag morgen.

Det er det største overskud i bankens 153-årige historie.

De stigende renter har fået bankens nettorente­indtaegter til at stige med naesten 10 mia. kr. til 35 mia. kr. i forhold til 2022. Det er en stigning på 39 pct.

De samlede indtaegter er steget med 25,5 pct. til 52,4 mia. kr.

Danske Banks egenkapita­lforrentni­ng steg fra -2,8 til 12,7 pct., og banken oplyser, at det isaer skyldes de højere renter og bedre makroøkono­miske vilkår end forventet.

Det er alt sammen sket i et år, hvor der stort set ikke blev tabt penge på kunderne. Der var i 2023 nedskrivni­nger for 262 mio. kr. Det er et meget lavt niveau for en bank af den størrelse og 83 pct. lavere end i 2022.

Overskudde­t på 21,3 mia. kr. står i staerk kontrast til 2022, som endte med et underskud på 4,6 mia. kr., efter at banken det år hensatte 13,8 mia. kr. til hvidvasksa­gen.

Som optakt til regnskabet meddelte Danske Bank torsdag, at Finanstils­ynet har godkendt, at banken reducerer sin kapitalbuf­fer ved at tilbagekøb­e egne aktier for op til 5,5 mia. kr.

Topchefen er tilfreds

Danske Banks ledelse foreslår samtidig bestyrelse­n at udbetale et udbytte på 7,5 kr. pr. aktie for andet halvår 2023. Det kommer oven i udbyttet på 7 kr. pr. aktie for første halvår samme år. Udbyttet udgør 59 pct. af årets resultat, mens den samlede udlodning – inklusive aktietilba­gekøb – svarer til 85 pct.

Det gavner blandt anden de 175.000 privatpers­oner i Danmark, som har valgt at investere en del af deres opsparing i Danske Bank-aktier.

Topchefen i banken er tilfreds.

»2023 var et uforudsige­ligt og udfordrend­e år at navigere i for os alle, og vores kunder gjorde i stor udstraekni­ng brug af vores ekspertråd­givning, digitale løsninger og attraktive finansieri­ngsmulighe­der. På den baggrund gjorde vi store fremskridt på tvaers af vores diversific­erede forretning, og de samlede indtaegter steg således 25 pct.,« siger Carsten Egeriis, der er adm. direktør i Danske Bank, i regnskabsm­eddelelsen.

Forventer stort overskud

Han peger på, at isaer handelsind­taegterne har vaeret afgørende for det gode resultat.

»Handelsind­taegterne steg markant i 2023 som følge af vores aendrede rentemarke­dsstrategi, mens gebyrindta­egterne på trods af den afdaempede aktivitet på boligmarke­det var robuste som følge af aktivitets­drevne gebyrer og øget aktivitet på kapitalmar­kederne,« siger Carsten Egeriis.

Danske Bank regner med at tjene mellem 20 og 22 mia. kr. i år. Før regnskabet blev offentligg­jort, var gennemsnit­tet af analytiker­nes forventnin­ger et overskud på 20,8 mia. kr.

Investerin­gsøkonom Per Hansen fra Nordnet haefter sig ved, at banken med en forrentnin­g af egenkapita­len på 12,7 pct. er taet på sit langsigted­e mål om at levere 13 pct. i 2026.

Ifølge ham er det et absolut godkendt niveau, og bankens regnskaber er i hans optik blevet bedre og mere stabile.

»Det går og er gået i den rigtige retning for Danske Bank, og kan den holde den udvikling, er der ikke noget til hinder for yderligere kursstigni­nger. Prisfastsa­ettelsen afspejler fortsat ikke, at investorer­ne har købt ind på en varig 13 pct. egenkapita­lforrentni­ng,« skriver han i en kommentar til regnskabet.

 ?? Foto: Gregers Tycho ?? Danske Banks topchef, Carsten Egeriis. Banken har offentligg­jort regnskab for 2023.
Foto: Gregers Tycho Danske Banks topchef, Carsten Egeriis. Banken har offentligg­jort regnskab for 2023.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark