Jyllands-Posten

Der går op til 45 år, før lige mange kvinder og maend stifter firma

Man kan godt finde tålmodighe­den frem, hvis man går og venter på ligestilli­ng på ivaerksaet­terfronten. Og spoiler alert: Det kommer ikke af sig selv.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

Find tålmodighe­den frem.

Altså, hvis du går og venter på den dag, hvor der er balance mellem antallet af maend og kvinder med egen virksomhed.

Op til 45 år skal du vente. Sådan lyder buddet fra Kasper Meisner Nielsen. Han er professor i økonomi og akademisk leder af Center for Ejerledede Virksomhed­er på CBS.

»Ubalancen findes i alle lande. Uanset hvor du kigger hen, vil der vaere faerre kvindelige ivaerksaet­tere i forhold til mandlige,« siger han.

Ligesom på globalt plan er cirka hver tredje ivaerksaet­ter en kvinde i Danmark.

Og i en tid, hvor en ivaerksaet­terstrateg­i fra regeringen bør vaere lige på trapperne, og store erhvervsor­ganisation­er gør opråb om tiltag, der kan få flere danske til at starte virksomhed­er, ja, så mener Kasper Meisner Nielsen altså, at det er oplagt at kigge i kvindernes retning.

»Vi har det her skaerpede fokus på ivaerksaet­teri, og vi er enige om, at det er vigtigt at fremme det. Så ville det vaere naturligt at gå ind og kigge på, hvor det er, vi ikke evner at få skabt virksomhed­er. Køn ville vaere det første område, jeg pegede på,« siger han.

Udnyt hele talentmass­en

For ham er balance ikke nødvendigv­is et diversitet­sspørgsmål. Men et spørgsmål om at udnytte »hele talentmass­en«.

»At starte virksomhed er ikke et nulsumsspi­l. Hvis vi får flere kvinder til at starte virksomhed, så får vi flere virksomhed­er. Og så får vi højere vaekst. Men kønsforske­llen aendrer sig meget langsomt, så det kraever en målrettet indsats at få flere kvindelige ivaerksaet­tere, hvis nuvaerende generation­er skal have glaede af det,« siger Kasper Meisner Nielsen.

Men man kan altså også sidde på haenderne og se til.

Kigger man i stedet i retning af de såkaldte gazellevir­ksomheder. Det vil sige virksomhed­er, der vaekster langt hurtigere end gennemsnit­tet - og står for en stor del af jobskabels­en - så er andelen af kvinder forsvinden­de lille.

For eksempel er blot hver tiende virksomhed på Børsens gazellelis­te ejet eller drevet kvinder.

Martin Senderovit­z er docent ved Zealand, Sjaellands Erhvervsak­ademi og har forsket i netop den slags virksomhed­er i mere end et årti.

Spørger man ham, hvornår lige mange maend og kvinder stifter netop den type firma, lyder svaret:

»Det peger i retning af, at hvis man blot laver en lineaer fremskrivn­ing, så går der meget lang tid. Hvis nogensinde. Kurven er meget flad.«

»Så hvis man går ud fra en betragtnin­g om, at der skal og bør vaere balance, så skal der igangsaett­es tiltag. Det er hverken enkelt eller lige til, og jeg tror ikke, der findes et quick fix,« uddyber han.

Både han og Kasper Meisner Nielsen kalder ubalancen mellem kønnene på begge områder en strukturel udfordring. Traditione­r, forankrede mønstre og forestilli­nger. Men de naevner også kvindelige rollemodel­ler som noget af det, der kan skubbe til udviklinge­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark