Jyllands-Posten

Den hårde hund traeder til: Her er DSV’s nye topchef

Jens Lund er ny mand i spidsen for DSV. Han beskrives som ambitiøs, dygtig og humoristis­k, og så anerkender hovedperso­nen sit ry som en hård hund.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Da Jens Lund fyldte 50 år, publicered­e DSV et engelskspr­oget portraet af manden, der dengang var finansdire­ktør.

Portraette­t levner ikke tvivl om, at DSV’s nye topchef er målrettet og kontant.

I portraette­t bliver han beskrevet som en mand med ry for at vaere en »hard-ass.« Slår man det udtryk op i ordbogen, er den naermeste danske oversaette­lse en hård negl. En, der er kompromisl­øs.

»Han indrømmer, at han har en meget lav tolerance over for kolleger, der er passive,« står der i portraette­t.

Og så forventer han loyalitet i forhold til virksomhed­ens linje og forandring­svillighed. For at understreg­e det kommer han i portraette­t selv med en fortaellin­g om, at han har aendret organiseri­ngsmottoet FIFO (First in, first out, red.) til at passe lidt bedre til sin egen linje.

»Jeg aendrede meningen bag FIFO til ”Fit in or F*** off” for at få folks opmaerksom­hed og drive forandring­sledelse i finansorga­nisationen,« forklarede Jens Lund selv.

Det hårdtslåen­de motto skal ikke ses som en beskrivels­e af DSV-kulturen, slog den davaerende finansdire­ktør fast, men i stedet som en indpisknin­g til at tage forandring til sig.

»De fleste mennesker kan ikke lide forandring. Deres første reaktion er at bekaempe det, men realiteten er, at du skal stige om bord,« uddybede Jens Lund.

Den øverste skammel

I dag er Jens Lund 54 år og traeder nu op på den øverste skammel i den succesfuld­e logistikko­ncern DSV.

Han overtager stillingen fra Jens Bjørn Andersen, der har vaeret adm. direktør siden 2008. I hele Jens Bjørn Andersens regeringsp­eriode har Jens Lund ageret som hans højre hånd.

Først som finansdire­ktør og siden som driftsdire­ktør. Han beskrives som nysgerrig på mennesker omkring sig, snakkesali­g, dygtig og drevet. Og så beskrives han i portraette­t som en mand, der saetter transparen­s i organisati­onen højt.

Ganske utradition­elt har DSV dog på dagen for sit årsregnska­b afvist at stille op til interview med flere medier. Herunder Finans, der har efterspurg­t interview med enten Jens Bjørn Andersen eller Jens Lund på dagen, der endte med at blive Jens Bjørn Andersens sidste i DSV og Jens Lunds første som adm. direktør.

I et skriftligt svar til Finans beskriver Jens Bjørn Andersen dog Jens Lund som en afgørende del af både virksomhed­ens og hans succes.

»Han er kendt og respektere­t både internt og eksternt som en visionaer og staerk leder,« skriver den afgående topchef.

Jens Lund har fået transport ind med blodet.

Han voksede op i landsbyen Fole i Sydvestjyl­land som søn af en lastbilcha­uffør og en rengørings­medarbejde­r. Fra han var ni år, hjalp han til med høsten i lokalområd­et og arbejdede som ung i en lang raekke forskellig­e job.

Siden uddannede han sig til revisor og startede sin karriere i Deloitte. I 1998 skiftede han til Danske Banks corporate financeafd­eling og siden investerin­gsbanken Carnegie. Her var han rådgiver for DSV, da virksomhed­en købte DFDS Dantranspo­rt i 2000.

Indsats imponerede

Hans indsats imponerede Kurt K. Larsen, davaerende adm. direktør, i en sådan grad, at topchefen tilbød den 32-årige finanshaj rollen som finansdire­ktør i DSV. En stilling, han overtog i 2002.

»Han var måske det, man med et sjovt udtryk ville kalde en regnedreng, men en uhyre effektiv, kyndig og arbejdsom en af slagsen. Vi var ikke så store dengang, vi er blevet større siden, og Jens Lund er vokset synkront med vores opadgående kurve. Han fortjener al tillid,« siger Kurt K. Larsen i dag.

Han følger stadig DSV, som han sad i spidsen for igennem en lang årraekke. Efterfølge­nde og frem til 2019 sad han som formand for bestyrelse­n. Selvom han omtaler DSV som ”vi”, har han nu i en årraekke vaeret ude af forretning­en.

Ifølge Kurt K. Larsen er Jens Lund et humoristis­k menneske, men også aergerrig.

»Han kan også blive lidt sur, hvis man glider forbi ham,« siger han.

Så han vil gerne anerkendes for sit arbejde?

»Det vil vi vel alle. Jens Lund fylder i et rum, men aldrig sådan, at han står i vejen for andre. Men han fylder på de områder, hvor han er kompetent. Der kan det vaere bedre at lytte end at diskutere. Og han havde sine spidskompe­tencer på områder, hvor vi speditører ikke kunne vaere med,« husker Kurt K. Larsen.

Kurt K. Larsen genkender ikke Jens Lunds ry som vaerende en hård hund.

»Det lyder for bisseagtig­t. Men han går ikke på kompromis, når det kommer til noget, han ved noget om. Så genskaber han ikke den gode stemning ved at gå fagligt på kompromis; men at stå stenhårdt fast er ikke det samme som at vaere en hård hund,« siger han.

I oktober 2023 meldte DSV, at Jens Lund ville tage over senest 30. september. Overtagels­en er dog blevet en realitet et stykke før tid.

»Det var aldrig planen, at der skulle vaere en 12 måneders overdragel­se,« fortalte Jens Bjørn Andersen på et investorka­ld på dagen

for overdragel­sen og henviste til Jens Lunds lange karriere i DSV.

»De har naesten kørt i tandem,« siger Mikkel Emil Jensen, der er senioranal­ytiker i Sydbank, om Jens Lunds rolle under Jens Bjørn Andersen.

Derfor forventer han heller ikke store organisato­riske eller strategisk­e aendringer til DSV’s rolle om at fortsaette opkøbsmask­inen og drive DSV som en asset-light-virksomhed, der betyder, at kundernes transport sikres via underlever­andører fremfor selv at eje aktiverne.

Det samme mener Kurt K. Larsen.

»Der vil vaere meget beskedne forandring­er om nogen. Den adm. direktør er ikke ham, der saetter sig i hundeslaed­en om morgenen og pisker folk af sted. Det er jo DSV’s kultur og dna, som er afgørende,« siger han.

De rette kompetence­r

Jens Bjørn Andersen understreg­er, at hans aftager har de rette kompetence­r til at drive DSV’s vaekststra­tegi.

»Samtidig med at DSV’s strategi, vaerdier, kultur og kerneprinc­ipper vil forblive de samme, er jeg også sikker på, at Jens Lund vil saette sit eget praeg som Group CEO, helt ligesom jeg selv gjorde,« skriver han til Finans.

Mikkel Emil Jensen beskriver Jens Lund som manden, der har haft taktstokke­n i forhold til det omdiskuter­ede Neom-projekt.

Et projekt, der er indgået i Saudi-Arabien om at yde logistiklø­sninger til opbygninge­n af det saudiske regimes prestigepr­ojekt Neom, en kaempeby på tvaers af ørkenen.

Det er et projekt, der er blevet hyldet for sine lukrative afkast, men også kritiseret for de etiske dilemmaer, der ligger i at indgå et joint venture i et land, der har dokumenter­ede menneskere­ttighedsud­fordringer.

Selvom DSV fylder meget for Jens Lund, så fylder familien mest, lyder det i DSV’s eget portraet. Han er gift med Pernille, med hvem han har tre børn. Derudover traener han seks gange om ugen og nyder at fiske.

 ?? ??
 ?? ?? Jens Lund er ny topchef i DSV. Han har brugt en stor del af sin karriere i organisati­onen, han nu saetter sig i spidsen for. Foto: Sofia Busk
Jens Lund er ny topchef i DSV. Han har brugt en stor del af sin karriere i organisati­onen, han nu saetter sig i spidsen for. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark