Jyllands-Posten

Øremaerket barsel får faedre til at holde mere orlov

Faedre og medmødre holder i snit 3,5 uge mere orlov sammenlign­et med før indførslen af øremaerket barsel.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

De danske faedre tager mere barsel.

Efter nye barselsreg­ler trådte i kraft for halvandet år siden ser det ud til, at orlovsmøns­tret i de danske familier, har aendret sig.

Faedre og medmødre holder i snit 3,5 uge mere orlov sammenlign­et med før indførslen af øremaerket barsel.

Mens mor holder 4,5 uge mindre.

Det viser nye tal fra Udbetaling Danmark.

Tal, som giver en indikation på, hvordan lovgivning­en om øremaerket barsel er slået igennem, efter den har vaeret en realitet siden august 2022.

Målet med øremaerkni­ngen var at øge ligestilli­ngen på arbejdsmar­kedet og få flere maend til at tage barsel.

Ifølge de nye tal er faedre nu oppe på at holde 10,5 ugers barsel og mødre 35,9 uger.

Samtidig viser tallene, at naesten halvdelen af faedrene (49 pct.) holder op til 11 ugers barsel. Før øremaerket barsel var det lige over en fjerdedel (26.3 pct).

Til gengaeld ser det ud til, at foraeldren­e tilsammen holder en anelse mindre orlov med barnet på barselsdag­penge. Hvor det tidligere var 40,66 uger er det nu 40 uger.

Kritikere af de nye regler har påpeget, at de kan betyde, at flere børn får kortere tid samlet set med deres foraeldre og dermed kommer tidligere i institutio­n.

Adm. direktør i taenketank­en Equalis, Gine Maltha Kampmann understreg­er, at de nye tal fra Udbetaling Danmark alene viser, hvor meget tid foraeldre har vaeret på barselsdag­penge.

Det vil sige selvbetalt orlov eller ferie med løn, der afholdes i forlaengel­se af en evt. afsluttet periode på barselsdag­penge, ikke er med.

»Derfor kan tallene ikke nødvendigv­is bruges til at konkludere på hvor gamle børn er, når de starter i institutio­n, men de kan bruges til at konkludere, hvor lang en periode foraeldren­e er på barselsdag­penge,« siger hun.

Et forbehold

I Udbetaling Danmark tager man da også et forbehold i forhold til tallene.

Man har nemlig kun sammenlign­et seks måneder før og seks måneder efter indførslen af øremaerket barsel.

»Man skal vaere opmaerksom på, at datagrundl­aget daekker et halvt år og derfor viser en tendens, der fortsat kan aendre sig. Men vi kan konstatere, at udviklinge­n følger samme mønster, som vores tal viste tilbage i august 2023, hvor vi fremlagde data for knap to måneder,« siger koncerndir­ektør i Udbetaling Danmark, Kristine Stenhuus.

Flere fagforbund og Equalis, der samler al tilgaengel­ig data for ligestilli­ng og diversitet på arbejdsmar­kedet, har understreg­et, at det er vigtigt, at der følger løn med, når faedrene går på barsel.

Ellers vil mange vaere tilbøjelig­e til at lade vaere.

Gine Maltha Kampmann mener, at de nye tal overordnet »tyder på en positiv udvikling,« i og med flere faedre tager laengere barsel.

Hun opfordrer også også til, at man venter med de endelige konklusion­er og fokuserer på, »hvilke barrierer faedre oplever i dag og som stopper dem fra at gå på barsel med sit barn.«

ØREMAERKET BARSEL

Med de regler, der trådte i kraft 2. august 2022, gik faedre fra at have to ugers øremaerket barsel til at have 11 uger.

Hver foraelder har som hovedregel en individuel ret til 24 ugers orlov med barselsdag­penge efter fødslen. Far/medmor skal holde de to uger inden for barnets første 10 uger.

Derudover er ni uger øremaerket hhv. mor/far og skal afholdes, inden barnet fylder et år.

Lønret

I funktionae­rloven har mor ret til halv løn fire uger før forventet fødsel og 14 uger efter faktisk fødsel. Der er ingen lønret til far.

Loven forpligter ikke arbejdsgiv­eren til at betale løn under orloven.

Det er de enkelte virksomhed­ers regler, der afgør, om medarbejde­rne kan få hel eller delvis løn under barslen.

 ?? ?? Faedre leger med deres børn i "Fars Legestue" på Vesterbro i København. Arkivfoto: Niels Christense­n
Faedre leger med deres børn i "Fars Legestue" på Vesterbro i København. Arkivfoto: Niels Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark