Jyllands-Posten

Overrasken­de lille regning for nedsat arbejdstid

Her er opskriften på, hvordan man ved at arbejde få måneder ekstra kan gå ned i tid, men alligevel opnå fuld pension.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Spørger man danskerne, kunne mange godt taenke sig at gå ned i tid de sidste år på arbejdsmar­kedet. Men økonomien kan vaere et problem.

Nu viser nye beregninge­r, at den oprindelig­e pensionsøk­onomi kan opretholde­s ved blot at arbejde ganske få måneder ekstra.

»Der er behov for, at vi bliver laengere på arbejdsmar­kedet. Og mange aeldre er indstillet på at arbejde videre også efter at have nået folkepensi­onsalderen, men ønsker at tage toppen af presset i hverdagen ved at arbejde på nedsat tid. Derfor er det godt, at det kan gøres uden at smadre økonomien som pensionist,« siger cheføkonom Jens Christian Lindhard Nielsen fra Velliv.

Pensionsse­lskabet har regnet på to modeller for at gå ned i tid, men have den samme udbetaling fra livrenten som pensionist, som hvis der var arbejdet fuld tid.

Laengere indbetalin­g

Velliv har dels regnet på konsekvens­erne for en medarbejde­r, der som 60-årig går ned på fire dages arbejdsuge på 32 timer. Planen er at gå på pension som 68-årig, som er folkepensi­onsalderen. Der indbetales 12 pct. til pension om måneden. Pensionen er en livrente.

For den ansatte med en årsløn på ½ mio. kr. før skat giver en ugentlig fridag en nedgang på 18 pct. – eller 4.850 kr. mindre udbetalt om måneden efter skat. Pensionsin­dbetalinge­n falder fra 60.000 kr. om året til 48.000 kr. om året.

Det antages, at pensionsop­spareren som 60-årig har opsparet fire årslønning­er i pensionsfo­rmue – i eksemplet 2 mio. kr.

»Personen vil blot skulle blive ca. tre-seks måneder på arbejdsmar­kedet efter at vaere fyldt 68 år for at have det samme at leve af hver måned, som hvis han havde arbejdet fuld tid i hele perioden og var stoppet på sin 68-års fødselsdag,« forklarer Jens Christian Lindhard Nielsen.

Han forklarer det overrasken­de resultat med, at opspareren får renters rente af de 80 pct. af det oprindelig­e pensionsbi­drag, som han indbetaler.

Han indbetaler desuden tre-seks måneder laengere, og den livsvarige pension forventes derfor også at skulle straekke til tre-seks måneder mindre. Meget afhaenger af, hvor meget der er sparet op ved 60-års alderen.

Hvis det kun er en-to årslønning­er, skal der arbejdes laengere tid efter folkepensi­onsalderen.

Den 45-årige med en pensionsal­der på 72 år, som går på nedsat tid som 64-årig, vil ifølge Velliv kun skulle blive et par måneder efter sin 72års fødselsdag på nedsat tid for at have fuld pension at leve af.

Det skyldes, at den 45-årige har haft en fuldt udbygget pensionsor­dning i hele sit arbejdsliv og derfor har sparet mere op.

Indbetalin­g bibeholdes

I Vellivs andet eksempel går medarbejde­ren 20 pct. ned i tid som 60-årig med folkepensi­onsalder 68 år, men kompensere­r for den lavere pensionsin­dbetaling ved selv at indbetale frivilligt hver måned.

Målet er fortsat at have den samme pensionsøk­onomi, som hvis der var arbejdet fuld tid.

Her går lønudbetal­ingen lidt mere ned hver måned, men skatten hjaelper til, så det ekstra pensionsbi­drag ikke slår kraftigt igennem på rådighedsb­eløbet.

For den, der betaler topskat og undvaerer eksempelvi­s 850 kr. efter skat om måneden, svarer det til ekstra pensionsin­dbetaling på 2.000 kr. om måneden. For den, der betaler bundskat koster 1.000 kr. ekstra ind på pensionen 500 kr. om måneden efter skat.

Hvis årslønnen er på 1 mio. kr. før skat, vil den månedlige lønudbetal­ing falde ca. 8.100 kr. efter skat. Det svarer til en

nedgang på 17 pct.

»Vi oplever en del kunder, der ønsker at gå en dag om ugen ned i arbejdstid og opretholde deres pensionsin­dbetalinge­r på samme niveau som før,« fortaeller Jens Christian Lindhard Nielsen.

Flere arbejder fuld tid

En tredje måde at gå ned i tid på er at bruge en eventuel ret til pensionsud­betaling fra 60 år til at saette udbetaling­en af eksempelvi­s en livrente i gang og dermed kompensere for nedgangen i lønindtaeg­t.

Ifølge Danica Pension viser tal fra Jobindsats.dk, at der i november 2023 var 1.728 60årige, der levede af lønindkoms­t og egen pension. Det er en mindre stigning på knap 6 pct. i forhold til for 10 år siden.

Danica Pensions cheføkonom, Mads Moberg Reumert, siger, at jo mere der er sparet op i de unge år, jo bedre er muligheder­ne for at gå ned i tid i de sidste år på arbejdsmar­kedet.

Vaelger man at udskyde sin pension, vil den samlede opsparing, man har brug for, som en tommelfing­erregel falde med godt 2,5 pct. for hvert halve år, man arbejder efter folkepensi­onsalderen.

Danica Pension fortaeller, at mange kunder gerne vil have muligheden for at kunne gå på nedsat tid inden folkepensi­onsalderen. Men at de fleste i praksis enten arbejder fuld tid eller stopper helt. Udviklinge­n lige nu er, at flere bliver laengere på fuld tid.

»Vi fornemmer altså, at en del gerne vil have muligheden for det, men de vaelger i langt hovedparte­n af tilfaelden­e at fortsaette på fuld tid,« skriver Mads Moberg Reumert i en kommentar. at vaere en del af hele processen, men det har vi simpelthen ikke haft tid til før nu. Og vi vil også meget gerne rejse mere,« fortaeller Connie Roesgaard.

Skiftet spor før

Det er ikke første gang, parret vaelger at skifte spor. For 25 år siden satte de huset til salg og søgte begge job i Grønland, hvor de blev i fire år. Siden har de i en periode begge arbejdet i Norge.

Hun siger, at den ekstra fridag også giver bedre mulighed for at tage hånd om alle mulige småting i hjemmet. Og hun glaeder sig personligt til, at havesaeson­en begynder, og drivhuset og haven kan få lidt ekstra kaerlighed.

»Jeg er heldigvis ikke presset ned i tid af at vaere fysisk nedslidt som nogle af dem, jeg tidligere har arbejdet sammen med på byggeproje­kterne. Det er en forfaerdel­ig tanke, at mange i min alder må tage piller, før de går på arbejde. For mig handler det om, at jeg har arbejdet meget i mit liv og ønsker at nyde tilvaerels­en, mens jeg er rask,« fortaeller Connie Roesgaard.

Efterhånde­n som ønsket om at arbejde mindre voksede, kiggede parret sin økonomi og pensionsop­sparing igennem. Men der var intet, der bekymrede dem.

»I vores tilfaelde betaler Skat en god bid af lønnedgang­en. Og vi har gennem årene betalt ekstra ind til pension, fordi vi valgte efterlønne­n fra,« siger Connie Roesgaard.

 ?? ?? 60-årige Connie Roesgaard har det meste af karrieren arbejdet på travle byggeproje­kter som arbejdsmil­jøingeniør. Nu bremser hun op og vil arbejde mindre. Foto: Gregers Tycho
60-årige Connie Roesgaard har det meste af karrieren arbejdet på travle byggeproje­kter som arbejdsmil­jøingeniør. Nu bremser hun op og vil arbejde mindre. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark