Jyllands-Posten

Afmatning på vej for Jyske Bank – men hvor hurtigt?

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit. og journalist

2023 var et exceptione­lt godt år for Jyske Bank og dens konkurrent­er. 2024 kan naesten kun blive dårligere. Men ikke nødvendigv­is meget dårligere: Udlånsboge­n synes at vaere meget solid, og såvel erhvervs- som privatkund­er har noget at stå imod med, selv hvis den økonomiske vaekst skulle forblive lav.

For et år siden sad bankerne i et smørhul på aktiemarke­det. De havde nydt godt af centralban­kernes rentestign­inger i 2022, men effekten var endnu ikke slået helt igennem. Samtidig var endnu flere rentestign­inger efter alt at dømme på vej.

Konsekvens­en var, at bankerne kunne udmelde forventnin­ger om gode 2023result­ater, men samtidig vaere konservati­ve, så de kunne fornøje investorer­ne med opjusterin­ger hen over året. Ethvert børsnotere­t selskab kan godt lide at opjustere sine forventnin­ger.

For aktieinves­torer er det anderledes. Deres interesse er, at selskabern­e udmelder deres bedste bud på fremtiden.

Til bankernes forsvar skal siges, at for et år siden gjorde saerligt turbulense­n omkring renterne det naesten meningsløs­t at udmelde forventnin­ger i det hele taget. Noget af denne turbulens består endnu. Men i forhold til sidste år er der mere at gribe fat i. Nu kan man i højere grad isolere effekten af renten og se, hvad den basale bankdrift betyder for bundlinjen.

Når Jyske Bank, som den sidste af de store banker, aflaegger årsregnska­b den 27. februar, vil investorer­ne samtidig have muligheden for at se konkurrent­ernes udmeldinge­r om, hvordan tilstanden er i danske husholdnin­ger og virksomhed­er. Det er i nemlig i høj grad dét, det kommer til at handle om i 2024.

Højere rentemargi­nal

Jyske Bank meldte i sidste uge ud, at man for 2024 venter at tjene mellem 4,3 og 5,1 mia. kr. Til sammenlign­ing forventer man, at 2023-resultatet lander på 5,9 mia. kr.

Forventnin­gen er altså, at det vil gå ned ad bakke i 2024. Der er dog ikke noget sensatione­lt i det, for tilsvarend­e meddelelse­r er kommet fra de øvrige banker. Det var 2023, der var et usaedvanli­gt godt år for dem. De højere styringsre­nter gjorde det muligt at haeve rentemargi­nalen, altså forskellen på ind- og udlånsrent­er, men konkurrenc­e har betydet, at rentemargi­nalen er presset lidt ned igen.

Desuden, og mere vigtigt, er konsensusf­orventning­en i de finansiell­e markeder, at styringsre­nterne har nået toppen, og at ECB vil saenke dem to eller tre gange senere på året.

I forhold til udmeldinge­rne fra de andre banker holder Jyske Bank et meget stort spaend mellem forventnin­gerne til 2023 og forventnin­gerne til 2024. Det kan afspejle, at den nyligt tiltrådte CEO, Lars Mørch, gerne vil begynde sin tid i banken med nogle opjusterin­ger og derfor har lagt ud med en konservati­v melding. Men det kan også afspejle, at Jyske Bank er mere sårbar end andre banker over for svaghedern­e i dansk økonomi.

Små nedskrivni­nger

Netop udviklinge­n i dansk økonomi er altså for alle banker en stor joker i 2024. Situatione­n er ganske speciel: Med først coronaen, siden forsynings­vanskeligh­eder og inflation har der laenge vaeret råbt ulven kommer om dansk økonomi. 2023 sluttede da, ifølge Danmarks Statistik, også med negativ bnp-vaekst, og tallene for konkursram­te virksomhed­er ligger usaedvanli­gt højt.

Imidlertid bliver beskaeftig­elsen ved med at udvikle sig positivt, og trods konkursern­e har nettonedsk­rivningern­e på udlån vaeret små gennem de tre første kvartaler af 2023 og sandsynlig­vis også i årets sidste kvartal.

Dette skyldes vel at maerke ikke laengere de ekstraordi­naere nedskrivni­nger, som blev foretaget i anledning af coronaen, men som der ikke blev brug for ved den lejlighed. Disse nedskrivni­nger er for laengst ført tilbage.

De små nedskrivni­nger kan i stedet afspejle, at Jyske Bank – som bankerne generelt – har en solid udlånspor

tefølje, hvor virksomhed­skunderne stadig vil vaere i stand til at betale renter og afdrag, selv om de måtte blive pressede på indtjening­en i 2024. Derfor er det heller ikke givet, at en bølge af nedskrivni­nger er på vej fra banksektor­en, selv om bankerne sandsynlig­vis også har taget højde for en sådan i deres udmeldte forventnin­ger – de har vaeret uklare på dette punkt.

Positive takter

Jyske Bank-koncernen er i kraft af sit realkredit­institut også i høj grad eksponeret mod boligmarke­det. Dette er under pres som følge af rentestign­ingen i 2022, og mere aktuelt også af de nye boligskatt­er, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Men så er heller ikke vaerre. Nykredit forventer ifølge sin boligprisp­rognose, at husprisern­e vil stige med 3,6 pct. i år. På ejerlejlig­heder ser Nykredit omvendt prisfald på 4 pct. forude. Men disse udgør den mindste del af ejerboligm­arkedet, og at dømme efter de første tal fra Boligsiden.dk er markedet heller ikke gået i stå, efter at de nye boligskatt­er trådte i kraft, sådan som man kunne frygte.

Humlen her er, at privatkund­er i bankerne er solide, som altså også erhvervsku­nderne er det. Beskaeftig­elsen er kun faldet en anelse det seneste års tid, reallønnen er på vej op igen, og Finanstils­ynet saetter en stopper for långivning i den mest risikable ende. Det betyder, at boligejern­e har noget at stå imod med.

Det ene med det andet: 2024 vil nok blive året, hvor festen slutter for Jyske Bank. Men sandsynlig­heden taler imod tømmermaen­d, og det kan blive endnu et år med en perleraekk­e af opjusterin­ger.

 ?? ?? Jyske Bank forventer at have tjent naesten 6 mia. kr. i 2023, mens forventnin­gerne til 2024 er noget lavere på mellem 4,3 og 5,1 mia. kr. Foto: Mikkel Berg Pedersen
Jyske Bank forventer at have tjent naesten 6 mia. kr. i 2023, mens forventnin­gerne til 2024 er noget lavere på mellem 4,3 og 5,1 mia. kr. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark