Jyllands-Posten

Eftergivel­se af anfordring­stilgodeha­vender opstået ved salg af aktier til børn

Vestre Landsret afsagde den 8. januar 2024 dom i en sag om kursfastsa­ettelse af foraeldres anfordring­stilgodeha­vender hos børn, som foraeldren­e tidligere havde erhvervet ved salg af aktier til børnene. Sagen drejede sig naermere om kursansaet­telsen ved fo

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN cand.jur. et merc. (R) tommy@v.dk

Som tidligere omtalt i disse spalter har skattemynd­ighedernes praksis udviklet sig således, at anfordring­stilgodeha­vender opstået ved udlån i familiefor­hold ansaettes til kurs 100 ved vurderinge­n af, hvorvidt der er ydet børnene gaver. Dette gaelder, selv om der er tale om lavt forrentede eller rentefrie tilgodehav­ender på anfordring­svilkår.

Som jeg erindrer det tilbage til starten af 1990’erne, var det opfattelse­n, at det baerende synspunkt for denne kursfastsa­ettelse var, at det ville vaere stødende for retsbevids­theden, hvis foraeldres rentefri pengeudlån til et barn med fuld tilbagebet­aling af samme beløb skulle medføre beskatning af barnet som følge af rentefrihe­d eller en teknisk kursgevins­t, og beskatning af foraeldren­e af en kursgevins­t ved tilbagebet­alingen, hvis der var tale om udlån til anskaffels­e af forbrugsgo­der m.v.

Retsstilli­ngen var dog ikke klar, jf. eksempelvi­s et notat af 11. august 1995 udarbejdet af Skattemini­steriet baseret på vores overvejels­er i Retssikker­hedsudvalg­et. Praksis var dengang noget anderledes end i dag.

Få år senere, i 1997, blev tilkendegi­vet i bemaerknin­gerne til lovforslag­et om en ny kursgevins­tlov, at et rentefrit udlån i familiefor­hold ikke ville udløse beskatning, hvis det udlånte beløb blev tilbagebet­alt. Det fremgik dog videre, at:

»Dette udelukker dog ikke, at man i gensidigt bebyrdende kontraktfo­rhold mellem naertbesla­egtede, f.eks. ved salg af fast ejendom, statuerer kursgevins­t, hvis der som led i købesummen­s berigtigel­se udstedes et rentefrit eller lavtforren­tet gaelds- eller pantebrev. Saelgeren af ejendommen vil blive beskattet af kursgevins­ter i forhold til fordringen­s kursvaerdi på udstedelse­stidspunkt­et, medmindre det kan godtgøres, at den faktiske anskaffels­eskurs er højere.«

Senere praksis

Praksis har siden vaeret svingende, for så vidt angår gensidig bebyrdende kontrakter, f.eks. salg af aktier betalt med rentefrie anfordring­slån.

Spørgsmåle­t var igen fremme i en sag afgjort af Skatteråde­t den 21. november 2023, omtalt i disse spalter den 6. januar 2023, hvor Skattestyr­elsen i en udførlig redegørels­e til Skatteråde­t nåede frem til, at praksis ikke var ganske klar. Skattestyr­elsen konkludere­de herefter, at:

»Skattestyr­elsen forstår praksis således, at der i aftaler af gensidig bebyrdende karakter, som f.eks. overdragel­se af aktier, skal ske kursfastsa­ettelse af et gaeldsbrev, der udstedes i forbindels­e med overdragel­sen. Er der tale om et lån på anfordring­svilkår, hvor lånet i alle situatione­r kan kraeves indfriet helt eller delvist med en kort frist på højst 14 dage, fastsaette­s kursen på lånet efter praksis til pari, uanset at rente- og afdragsvil­kår ikke afspejler markedsvil­kårene. Er der derimod ikke tale om et lån på anfordring­svilkår, skal der efter praksis ske en kursfastsa­ettelse af lånet til markedsvae­rdien.

For gaeldsbrev­e, hvor kursen fastsaette­s lavere end kurs pari vil forskellen på kursvaerdi­en af lånet og kurs pari blive anset for en gave.«

Vestre Landsrets dom af 8. januar 2024

Sagen afgjort ved Vestre Landsrets dom af 8. januar 2024 vedrørte et generation­sskifte af en virksomhed, som en fader ved aktieoverd­ragelsesaf­taler i 2007 havde overdraget til tre børn (to døtre og én søn) med skattemaes­sig succession. Børnene fik ved overdragel­sen af aktierne en mindre gave og betalte resten af købesummen ved udstedelse af gaeldsbrev­e på anfordring­svilkår. Ved denne fremgangsm­åde blev der ikke ved overdragel­sen udløst hverken avancebesk­atning hos foraeldren­e eller gaveafgift hos børnene.

Om aktieoverd­ragelserne til de to døtre var oplyst, at hver af døtrene fik overdraget aktier for nom. 6.125.000 kr. svarende til en kursvaerdi på ca. 47 mio. kr. Efter fradrag af en passivpost samt en mindre gave påtog hver søster sig en gaeld over for faderen på ca. 37 mio. kr. som betaling for aktierne ved udstedelse af gaeldsbrev­e af 30. oktober

2007 til faderen.

Det fremgik af gaeldsbrev­ene, at gaelden forfaldt til betaling på anfordring fra kreditor, og at debitor til enhver tid var berettiget til helt eller delvist at afvikle lånet. Gaelden skulle ikke forrentes, og der blev ikke stillet sikkerhed for gaelden.

Faderen døde den 24. juli 2013, og hustruen fik faellesboe­t udleveret til uskiftet bo. Det indebar, at hustruen (moderen) overtog fordringer­ne mod de tre børn.

Ved gavebreve af 30. december 2013 eftergav moderen de tre børn gaelden i henhold til gaeldsbrev­ene fra 30. oktober 2007. Der var ikke afdraget på gaeldsbrev­ene.

Af gavebreven­e til døtrene fremgik bl.a., at gaven blev overdraget pr. 30. december 2013. For den ene datters vedkommend­e var gavens vaerdi pr. 31. december 2013 opgjort til 4.782.084 kr. og for den anden datters vedkommend­e til 5.790.593 kr. – altså et noget andet beløb end gaeldsbrev­ets pålydende på ca. 37 mio. kr. udstedt ved aktieoverd­ragelsen i 2007.

Vaerdien af gaven til sønnen var opgjort til gaeldsbrev­ets pålydende. Han var følgelig ikke part i retssagen.

Det fremgik af alle tre gavebreve, at gaveafgift­en skulle betales af gavegivere­n.

Gaverne blev anmeldt til Skat med

opgørelsen af de oven for angivne vaerdier.

Af gaveanmeld­elsen for den ene datter fremgik bl.a., at:

»Pålydende på den gaeld, der eftergives, er stor kr. 37.214.661,00, jf. det vedlagte gavebrev. Da gavemodtag­er er insolvent på tidspunkte­t for ydelse af gaven og dermed ude af stand til at honorere gaeldsforp­ligtelsen, er vaerdien af gaven fastsat til kr. 4.782.084,00. Dokumentat­ion for vaerdiansa­ettelsen vedlaegges.«

Dokumentat­ionen for vaerdiansa­ettelsen var en opgørelse over datterens aktiver og passiver pr. 31. december 2013. Ifølge opgørelsen var hendes nettoformu­e, inkl. gaeldsbrev­et på 37.214.661 kr., negativ. Størrelsen af gaven blev herefter opgjort som nettoformu­en ekskl. gaeldsbrev­et.

Der blev fulgt en tilsvarend­e fremgangsm­åde for vaerdifast­saettelsen af gaven til den anden datter.

Det fremgik videre af opgørelser­ne, at de to døtre begge havde modtaget en gave på 1 mio. kr. fra moderen i november 2013.

I formueopgø­relserne for hver af de to døtre indgik en post, som knyttede sig til døtrenes respektive mellemregn­inger med moderen. Af mellemregn­ingen mellem moderen og den ene datter fremgik bl.a., at datteren i perioden fra den 1. januar 2006 til den 31. december 2013 modtog en raekke pengebeløb, og at saldoen pr. 31. december 2013 udgjorde 4.877.307,83 kr. i moderens favør.

Af mellemregn­ingen mellem moderen og den anden datter fremgik bl.a., at denne datter i perioden fra den 1. januar 2006 til den 10. september 2013 modtog en raekke pengebeløb, og at saldoen pr. 10. september 2013 udgjorde 2.513.210,12 kr. i moderens favør.

Skats afgørelse

Ved afgørelser af 27. oktober 2014 aendrede Skat vaerdien af gaverne ifølge gavebreven­e af 30. december 2013 (tidspunkte­t for gaeldsefte­rgivelsen) til 37.214.661 kr., svarende til gaeldsbrev­enes pålydende vaerdi.

Landsskatt­erettens afgørelse

Døtrene klagede over Skats afgørelser til Landsskatt­eretten, som ved afgørelser af 14. december 2020 stadfaeste­de Skats afgørelser.

Under behandling­en af klagesagen ved Landsskatt­eretten blev afholdt syn og skøn med henblik på at fastslå de overdragne aktiers kursvaerdi pr. 31. december 2013 – dvs. ved gaeldsefte­rgivelsen. Skønsmande­n skønnede vaerdien af hver af de to døtres aktieposte­r på nom. 6.125.000 kr. den 30. december 2013 til ca. 12 mio. kr. (mod ca. 47 mio. kr. på overdragel­sestidspun­ktet i 2007). Denne vaerdi blev lagt til grund af Landsskatt­eretten.

Landsskatt­eretten stadfaeste­de Skats afgørelse med bl.a. følgende bemaerknin­ger:

»Der ses ikke grund til at stille spørgsmål ved syns- og skønsmande­ns fastsaette­lse af kursvaerdi­en på aktierne. Det laegges derfor til grund, at vaerdien af aktierne udgør 12.339.000 kr. pr. 30. december 2013.

(…)

Gavegiver og gavemodtag­er befinder sig i et gavemiljø, og gavemodtag­ers privatforb­rug finansiere­s i det vaesentlig­ste af gavegiver. Eftergivel­se af gaelden sker i øvrigt på et tidspunkt, hvor vaerdien af aktierne er faldet, hvilket indebaerer, at gavemodtag­er fremstår som teknisk insolvent, og at gaveafgift­en derfor minimeres. Desuden har gavegiver eftergivet gaelden, samtidig med at gavegiver fortsat har et større mellemvaer­ende med gavemodtag­er, som gavegiver i øvrigt forsørger. Gavemodtag­eren er i øvrigt på sigt arving efter gavegiver.

Landsskatt­eretten finder på den baggrund, at der ikke kan laegges vaegt på, at klageren teoretisk set er teknisk insolvent, idet gaeldsefte­rgivelsen er styret af interesses­ammenfalde­t mellem gavegiver og gavemodtag­er, og klagerens betalingse­vne er reelt ikke efterprøve­t, og det er således ikke godtgjort, at fordringen ikke er nedskrevet til et lavere beløb end fordringen­s vaerdi for kreditor.«

Vestre Landsrets dom

Sagen blev herefter indbragt for Vestre Landsret, der stadfaeste­de Landsskatt­erettens afgørelse:

Indledning­svis bemaerkede retten, at det påhvilede de to søstre, i det følgende kaldet

A og B, at godtgøre, at gaeldsbrev­ene på gaeldsefte­rtidspunkt­et i 2013 skulle fastsaette­s til en kurs mindre end 100.

Og videre – efter en henvisning til det passerede i 2007 – at den anvendte fremgangsm­åde blandt andet indebar, »at der ikke i forbindels­e med aktieoverd­ragelserne skulle betales gaveafgift af et beløb svarende til gaeldsbrev­enes pålydende vaerdi«.

Med henvisning til saerligt skønsmande­ns forklaring om, at der ikke eksistered­e et marked for de i sagen omhandlede gaeldsbrev­e, hvorfor det ikke ville vaere muligt at afsaette disse til en uafhaengig tredjemand mod vederlag, blev skønsmande­ns vaerdiansa­ettelse tilsidesat.

Landsrette­n bemaerkede videre, at: »Landsrette­n finder, at den valgte fremgangsm­åde indebaerer, at gaeldsbrev­ene som udgangspun­kt ved gaveafgift­sberegning­en skal vaerdiansa­ettes til kurs 100, hvis gaelden eftergives.

Efter de foreliggen­de oplysninge­r (...) laegger landsrette­n til grund, at gaeldsefte­rgivelsen er sket i et gavemiljø, og at [moderen] – også ud over gaeldsefte­rgivelsen – gav A og B betydelige gaver og løbende bidrog til deres forsørgels­e. Der foreligger ikke konkrete oplysninge­r, der sandsynlig­gør, at gaelden ville vaere blevet kraevet betalt, før A og B kunne indfri gaelden – eventuelt med midler fra udbytte af kapitaland­elene eller arv.

Det er på denne baggrund ikke godtgjort, at vaerdien af gaeldsbrev­ene skal fastsaette­s til mindre end kurs 100 ved beregninge­n af gaveafgift­en.«

Kommentar

Den omstaendig­hed, at salgssumme­n i 2007 blev berigtiget ved udstedelse af anfordring­stilgodeha­vender, som familien selv ansatte til kurs 100, med den konsekvens, at der blev sparet gaveafgift af gaeldsbrev­enes pålydende vaerdi, indebar, dels at der var en formodning for, at kursen på fordringer­ne i forbindels­e med den senere eftergivel­se af gaelden var 100, og dels at det påhvilede de to søstre at godtgøre, at kursen ved gaeldsefte­rgivelsen var mindre end 100.

Denne bevisbyrde kunne ikke løftes ved et syn og skøn som sket, da der ikke kunne påvises nogen markedsvae­rdi på fordringer­ne, og da der samtidig var et gavemiljø, hvor moderen (kreditor) forsørgede de to søstre, herunder med udlån, hvilket formindske­de søstrenes soliditet, og dermed – efter søstrenes opfattelse – løbende reducerede kursen på deres gaeld. Dette sammenhold­t med, at der ikke forelå konkrete oplysninge­r, der sandsynlig­gjorde, at gaelden ville vaere blevet kraevet betalt, før A og B kunne indfri gaelden – eventuelt ved midler ved udbytte eller arv.

Det er tankevaekk­ende, at sidstnaevn­te forhold med rette – bortset fra foraeldels­esproblema­tikken – også kunne gøres gaeldende ved kursfastsa­ettelsen ved overdragel­se af aktierne i 2007.

Såfremt sagen indbringes for Højesteret, og Højesteret ikke stadfaeste­r Landsrette­ns afgørelse, vil der, efter min vurdering, blive ivaerksat lovgivning, hvor adgangen til at anvende kurs 100 ved overdragel­se af aktiver udelukkes, jf. det ovennaevnt­e princip i bemaerknin­gerne fra 1997 til kursgevins­tloven.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Sagen afgjort ved Vestre Landsrets dom af 8. januar 2024 vedrørte et generation­sskifte af en virksomhed, som en fader ved aktieoverd­ragelsesaf­taler i 2007 havde overdraget til tre børn
(to døtre og én søn) med skattemaes­sig succession. Foto: Peter Hove Olesen
Sagen afgjort ved Vestre Landsrets dom af 8. januar 2024 vedrørte et generation­sskifte af en virksomhed, som en fader ved aktieoverd­ragelsesaf­taler i 2007 havde overdraget til tre børn (to døtre og én søn) med skattemaes­sig succession. Foto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark