Jyllands-Posten

Brite dømt for millionsvi­ndel med udbytteska­t – han ville gerne med fruen hjem til Manchester

54-årige Guenther Klar appellered­e til rettens barmhjerti­ghed, da han fredag blev idømt seks års faengsel.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Der var gået naesten en time, siden dommeren havde idømt den 54-årige brite Guenther Klar en faengselsd­om på seks års ubetinget faengsel for svindel med udbytteska­t.

Bedragerie­t var begået efter omhyggelig planlaegni­ng, havde dommeren bl.a. sagt.

Guenther Klar havde ikke fortrukket en mine. Nu forsøgte han at appellere til rettens barmhjerti­ghed.

Han havde netop besluttet at anke faengselsd­ommen, men anklageren kraevede, at han skulle forblive i faengslet frem til ankesagen for at undgå, at han tog benene på nakken i mellemtide­n.

Guenther Klar ville bare gerne hjem til Manchester:

»Min hustru er her i retten i dag, jeg har seks børn, jeg har min far og mine svigerfora­eldre, og jeg ved, at hvis jeg flygter, så vil jeg skulle bruge resten af livet på flugt. Vaek fra den familie, som jeg elsker højt, og som elsker mig. Derfor er det den primaere grund til, at jeg ikke udgør en flugtrisik­o. Tak.«

Havde han troet, at retten ville løslade ham, samme dag som den havde givet ham seks års faengsel for at have bedraget den danske statskasse for omkring 320 mio. kr., blev han slemt skuffet.

Guenther Klar skulle tilbage i Vestre Faengsel, hvor han har siddet, siden han blev udleveret til Danmark i sommer, mens hans hustru måtte tage S-toget mod København uden sin mand.

Første dom i skandalesa­g

Dommen er den første mod de personer, som skattevaes­enet og anklagemyn­digheden haevder stod bag et gigantisk svindelnum­mer med udbytteska­t for 12,7 mia. kr.

Skandalen blev opdaget i august 2015, og siden har skattevaes­enet anlagt af erstatning­ssager i hundredvis i adskillige lande, mens anklagemyn­digheden har efterforsk­et de strafferet­lige spor.

Juraprofes­sor ved Københavns Universite­t Michael Gøtze har fulgt sagen taet.

Han vil ikke gå så langt som til at sige, at fredagens dom er et gennembrud:

»Men nu har vi den første dom mod en af dem, der stod i første geled og orkestrere­de det hele. Anklagemyn­digheden har taget et meget stort stik hjem,« siger han.

Så sent som i december lykkedes det for anklagemyn­digheden at få udleveret sagens absolutte hovedperso­n, Sanjay Shah, fra Dubai.

Han er tiltalt for bedrageri for 9 mia. kr., og sagen mod ham går i gang den 29. februar 2024 og skal behandles ved Retten i Glostrup – praecis som sagen mod Guenther Klar.

»Hver sag skal jo bedømmes på sine egne praemisser, men jeg noterer mig i hvert fald, at retten har lagt vaegt på, at når der ikke er indeholdt udbytteska­b i Danmark,

så er der heller ikke noget at tilbagesøg­e. Og det er jo også tilfaeldet i de øvrige sager. Så det har jo i hvert fald den betydning, at man vil kunne skele til rettens afgørelse her,« sagde en tilfreds specialank­lager Anders Møllmann efter retsmødet.

Når virksomhed­er udbetaler udbytte til sine aktionaere­r, skal de indeholde udbytteska­t på 27 pct. og indbetale den til skattevaes­enet.

Hvis man er udenlandsk aktionaer kan man i visse tilfaelde få refunderet hele eller dele af skatten, og det var det, som Guenther Klar udnyttede til at haeve omkring 320 mio. kr. i statskasse­n.

Han havde oprindelig­t vaeret ansat i Sanjay Shahs London-firma, men han brød ud i 2012 og etablerede sin egen virksomhed, Salgado Capital på Comorerne.

Her orkestrere­de han ifølge dommen på papiret avancerede finansiell­e transaktio­ner med shorthande­l og aktieudlån mellem egne selskaber og bekendtes selskaber.

Efterfølge­nde producered­e Klar udbyttenot­aer og beholdning­soversigte­r, der skulle overbevise det danske skattevaes­en om, at selskabern­e havde fået indeholdt udbytteska­t fra danske børsnotere­de selskaber som Novozymes, Carlsberg og Vestas.

Et luftkastel

I 147 tilfaelde fra 2012 til 2015 fik de på den måde refunderet godt 320 mio. kr.

Men ifølge dommen var det hele et luftkastel.

Under sagen er det kommet frem, at handlerne kun foregik på Guenther Klars egen computer. Ingen ejede på noget tidspunkt reelle aktier, og de eneste penge, der kom ind, stammede fra refusion af udbytteska­t.

Der var heller aldrig blevet betalt noget i udbytteska­t, som Klar kunne bede om refusion for, konkludere­de retten.

Handelsstr­ukturen var karakteris­eret ved at vaere et »lukket, cirkulaert system« og med selskaber med en meget begraenset kapital, selv om de på papiret havde handlet aktier for milliarder af kroner.

En tilsvarend­e beskrivels­e har tidligere vaeret brugt om de transaktio­ner, der foregik i Solo Capital, som Sanjay Shah stod bag.

Retten bestemte desuden, at Guenther Klar skal have konfiskere­t 175 mio. kr., hvilket er det beløb, retten skønner, han selv har fået ud af bedragerie­t.

Ifølge specialank­lager Anders Møllmann har politiet tidligere foretaget nogle beslaglaeg­gelser af både penge og andre aktiver.

»Det er et ganske stort millionbel­øb, men praecis hvor stort kan jeg ikke sige naermere,« sagde han.

Guenther Klar blev sidste år udleveret til Danmark fra Belgien, hvor han har fået en dom på fire års faengsel for på samme måde at have fået udbetalt store summer uberettige­t i refusion af udbytteska­t.

Den dom har han også anket ligesom den danske.

Hvis de seks års faengsel i Danmark står ved magt, forventer hans forsvarer, Katrine Gottlieb, at han bliver sluppet fri efter halv tid. Derefter vil han blive udvist af Danmark med efterfølge­nde indrejsefo­rbud.

»Det er klart, at det er en lang faengselss­traf, og han har allerede siddet frihedsber­øvet laenge, så nu ser vi frem til landsrette­ns afgørelse,« sagde hun efter retsmødet.

 ?? ?? Britiske Guenther Klar mødte op til domsafsige­lsen i en rød haettetrøj­e og slidte cowboybuks­er. Her er han tegnet ved et tidligere retsmøde sammen med en af sine tolke.
Tegning: Rasmus Sand Høyer
Britiske Guenther Klar mødte op til domsafsige­lsen i en rød haettetrøj­e og slidte cowboybuks­er. Her er han tegnet ved et tidligere retsmøde sammen med en af sine tolke. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark