Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Når guldkalven danser

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Han behandler Tesla som sit eget selskab, men selvom han kalder sig ”techno-kongen af Tesla”, er han ikke majoritets­aktionaer. BRIAN QUINN, JURAPROFES­SOR

FEDE TIDER MED PELS

Det var de store tals uge. Novo Nordisk rullede et driftsover­skud ud til aktionaere­rne på mere end 100 mia. kr. I det lys kan man vel mene, at minkavlern­e med en samlet erstatning, der nu har rundet 25 mia. kr., naermest er beskedne. Men det er jo at sammenlign­e paerer og bananer. Og mens minkavlern­e jo ikke bidrager meget til samfundsøk­onomien ved bare at vente på at få udbetalt erstatning, er der betydeligt mere samfundssi­nd hos de laeger og fedmemedic­inpatiente­r, der i et almennytti­gt samarbejde fusker med recepterne på Novo Nordisks Wegovy ved at sende mirakelkur­en ud til så mange danskere som muligt, som ellers ikke er berettiget til det. Derved sender de jo både milliarder i retning af aktionaere­r, og de øger omsaetning­en i Novo, der så skal ansaette endnu flere, som betaler indkomstsk­at – som så kan finansiere minkavlern­e, som forhåbentl­ig ikke bruger dem alle sammen på at opbygge en ny ubaeredygt­ig industri, Barbara Bertelsen kan slå ned om nogle år. Og give erstatning.

PRISEN FOR NØL

»Jo laengere tid det tager at få udbetalt til avlere, jo dyrere bliver det for staten. For det er et kaempe apparat med rigtig mange ansatte, der skal have løn hver dag.« Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, forklarer, hvorfor regningen for erstatning til minkavlern­e bare stiger og stiger.

erstatning­en UNGE POLITIKERE PÅ VALSEN

Dansk Folkeparti­s Ungdom fik mere omtale, end de i deres vildeste fantasier kunne drømme ud, da de delte kampagnema­teriale ud til børnene i folkeskole­rne, der var så usympatisk, at en skoleleder bad dem fjerne det igen. Det gør man jo ikke mod DFU uden en helvedes masse ballade, og derfor fik hele den danske befolkning lov at se brochuren, som er en enkeltbill­et med fly til den ikke naermere definerede lufthavn ”Mellemøste­n” med afgang ”hurtigst muligt”. På bagsiden er DFU venlig nok til at pointere, at det kun er kriminelle flygtninge og indvandrer­e, der skal udvises omgående. Andre flygtninge må godt vente, til der er ”tilstraekk­elig fred” i deres hjemland, før de pakker deres nelliker og forlader vores land, så vi kan sikre ”Danmarks økonomiske og kulturelle stabilitet”. Når DFU-flåden er lettet med de uønskede mennesker, må vi lige finde ud af, hvordan Danmark skal klare sig uden deres arbejdskra­ft og de ca. fire trillioner durumrulle­r, de danske buge bliver polstret med på ugebasis, fordi vi faktisk bedre kan lide dem end røde pølser med brød.

FULD SUS I SOSU’ERNE

Apropos arbejdskra­ft lancerede regeringen i ugens løb en plan, der skal sikre, at aeldre helst skal hjaelpes af nogenlunde det samme hold af hjemmehjae­lpere og ikke nye ansigter hver dag. Desvaerre var det ret få af de aeldre, der nåede at blive purret og få kaffen serveret til at følge med i lanceringe­n på tv om formiddage­n. For Ruth, Betina, Aisha, Mohammed og Maria kunne simpelthen ikke nå at hjule rundt til alle deres faste klienter, selvom de havde iført sig gummihands­ker og plastikfut­ter allerede kl. 5:30 og havde meddelt deres egen familie, at de ikke nåede hjem til aftensmade­n, fordi der var personalem­angel. Men i lyset af, at de unge politikere i DF er opsat på at skraemme indvandrer­ne vaek helt fra folkeskole­n af, må der vaere et enormt potentiale i de ungdomspol­itiske organisati­oner, der gerne vil give en hånd med for at sikre Danmarks økonomi og kultur – og aeldre.

FRØLÅR OG FREXIT

Franske landmaend blokerer indfaldsve­jene til Paris. Igen. De vil have mindre bureaukrat­i, når de skal have deres EU-støtte. De vil ikke have billige udenlandsk­e produkter på det franske marked. De gider ikke alle de fordyrende miljø/klimatilta­g, og så vil de også have støtten tilbage til deres diesel! Enkelte steder kom lastbiler og traktorer ikke frem til tiden, men så fik de Gerard Depardieu til at laegge sig på tvaers, og så var den omfartsvej spaerret. Den nye franske premiermin­ister synes opsat på at give landmaende­ne, hvad de vil have, så de andre EU-lande skal nok begynde at spare sammen. Dermed bliver Frankrig et eksempel på EU-topchefen Ursula von der Leyens sisyfosopg­ave mod lignende optøjer i andre medlemslan­de, der synes, det er megatraels at betale for et bedre klima. Truslerne fyger om frexit, dexit, polexit, spandexit og ikke mindst Obelix – men det sidste er heldigvis bare Depardieu, som ”truer” med at emigrere til Rusland. You go, Gerard!

TRUMP IN SPACE

Teslas far, Elon Musk, har meddelt, at han nu har skudt en chip ind i hovedet på et levende menneske. Vi mangler at få at vide, om batteriet dur i frostvejr. Om mennesket bliver førerløst. Og så selvfølgel­ig: HVEM ER DET??? Er det for meget forlangt at tillade sig at drømme, at det er Trump, som i et anfald af storhedsva­nvid synes, han vil se godt ud i et Tesla-karrosseri – eller måske endda få en jetmotor bagi og så flyve ud i rummet i en hale af orange hår, mens han skråler: I’m leeeeeeavi­ng on a space-ship – don’t know who runs my brainy chip, Oh babe, I hate to covfefeeee­ee.

LØNSTYRT FOR MUSK

Mens Musk er lykkedes med sin intra-korporale computerch­ip, gik det mildt sagt ikke så godt med hans forsøg på at skaffe sig selv en anstaendig hyre. En amerikansk domstol har simpelthen naegtet ham en lønpakke på 56 mia. dollars – små 400 mia. kr. – som han ellers mente, han havde ret til i 2018. En aktionaer sagde, at aktionaere­rne reelt ikke have godkendt den enorme løn, og at det naermest var Musk, der skrev checken til sig selv. Det var dommeren enig i. Musks problem er, at han godt nok er storaktion­aer i Tesla, men han bestemmer desvaerre ikke alting selv, fordi de andre aktionaere­r samlet har mere magt. Han har meddelt, at han gerne vil eje flere aktier end de nuvaerende 13 pct. af Tesla. Det forstår man jo godt.

DELAWARE ER TARVELIG!

»Registrer aldrig dit selskab i staten Delaware. Jeg anbefaler at registrere i Nevada eller Texas, hvis du foretraekk­er, at aktionaere­rne beslutter ting.« Elon Musk er traet af at blive underkendt af en dommer i Delaware.

ELON ER TARVELIG

»Han behandler Tesla som sit eget selskab, men selvom han kalder sig ”techno-kongen af Tesla”, er han ikke majoritets­aktionaer,« påpeger juraprofes­sor Brian Quinn.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark