Jyllands-Posten

I en verden af rå vold og mørke traumer

Kvinderne hos Naja Marie Aidt fletter sig sammen om hinanden som vaern mod overgreb fra omverdenen. Både de fysiske og de psykiske. I sin nye roman undersøger forfattere­n den strukturel­le vold i samfundet, og budskabet er klart: Kvinder er saerligt udsatt

- ROMAN KATRINE SOMMER BOYSEN, samfund@jp.dk

ØVELSER I MØRKE NAJA MARIE AIDT 260 sider, 299,95 kr. Gyldendal

Udkommer 2. februar

333333

Det er syv år siden, Naja Marie Aidt skrev den bog, intet menneske drømmer om nogensinde at skulle skrive.

Den fremragend­e ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” var forfattere­ns forsøg på at bearbejde det endeløse sorgrum, som tabet af sønnen Carl havde efterladt i hende. At give sorgen et sprog og indfange rystelsern­e på skrift.

Siden den bog har Naja Marie Aidt ikke udgivet noget, men selv om forfattere­ns nye roman, ”Øvelser i mørke”, ikke skal ses som en direkte forlaengel­se af det forrige vaerk, er den i sin tematiseri­ng af sorg og traumer alligevel beslaegtet med bogen om sønnens død.

I centrum af den nye fortaellin­g står en 57årig kvinde, hvis tilvaerels­e er blevet barberet ned til et absolut minimum, efter at en frygtelig oplevelse har aktiveret et fortraengt traume fra ungdommen. Kun de ugentlige besøg hos ”PTSD-manden”, som kvinden først har meget lidt tilovers for, får hende ud af den lille lejlighed, hvor dagene går med at falde i søvn under spiseborde­t og indhylle sig i det blytunge mørke, hun ikke kan slippe fri af.

Det hele gentager sig i en tilsynelad­ende uendelig suppedas:

»Og så igen den lange bustur. Byen himlen nøgne traeer. Den grønne sofa. Dette sker en gang om ugen. Det er naesten en lille roman.«

Vold mod kvinder

Som romanfigur er Aidts hovedperso­n specifikt og lokalt forankret. Hun er mor til tre nu voksne sønner, har to børnebørn, er vokset op med sine to søstre og sin mor, der forlod pigernes voldelige far, som aldrig vendte tilbage. Hendes yngste søster er død mange år tidligere af et misbrug, og efter en sygemeldin­g truer arbejdsløs­heden og strukturlø­sheden hovedperso­nens uoverskuel­ige fremtid. En fremtid, der kun holdes oppe af veninderne, som i loyalitet stiller sig som et skjold om hende og insisterer på, at der er håb forude.

Men på grund af sin anonymitet gør Aidt også kvinden til prisme for kvindeskae­bner i en bredere forstand.

Hun er ikke hvem som helst, men i princippet hvilken som helst kvinde. For det er romanens solide pointe, at kvinder gennem kønnet er tvunget til at udholde den evige trussel om formørket vold fra både naer og fjern.

Dermed skriver Aidt sin roman ind i tidens vigtige fokus på vold – fysisk og psykisk – vold mod kvinder, og udgivelser fra sidste år – som Niels Franks anmelderro­ste ”Fanden tage dig” og Line Vaaben og Asser H. Thomsens prisvinden­de ”En forudsigel­ig forbrydels­e” – runger med deres ubehagelig­e ekkoer fra virkelighe­den i tekstens baggrund.

Som stilist er Naja Marie Aidt som altid uovertruff­en.

Fordi hovedperso­nen er staekket af sine traumer, som ikke bliver formuleret direkte i starten, folder teksten sig også først gradvist op. Begyndelse­ns korte hovedsaetn­inger bliver laengere og mere komplicere­de, i takt med at kvindens erkendelse­r og forståelse­r folder sig ud – og praesenter­er sig som erkendelse­r hos laeseren.

Aidt benytter sig også af to gennemgåen­de figurer, der kommer til at tegne romanens struktur. Veninden Lea »var engang til en fest, hvor alle gaesterne skulle medbringe en anekdote.« Alle gaesterne var kvinder, og deres små, løsrevne fortaellin­ger afbryder med ujaevne mellemrum teksten og saetter hovedperso­nens egen situation i perspektiv.

Et andet tilbageven­dende strukturpr­incip er den etageejend­om, kvinden bor i. Også den er fyldt med kvinder, der i romanens løb indtager jegfortael­ler-positionen og får bygningen til at fremstå som en østrogen-tung organisme, der på en og samme tid forekommer forsvarslø­s og bestyrket netop på grund af beboerne i den.

Kvinder er saerligt udsatte

At kvinden i ”Øvelser i mørke” er blevet traumatise­ret, forstår man godt.

Ikke bare de to afgørende øjeblikke, men også faderens vold, søsterens selvmord og den yngste søns stigende misbrug er nok til at vaelte selv den mest standhafti­ge omkuld. Man kunne naesten have ønsket, at Aidt havde skånet hende en smule, for de symmetrisk­e spejlinger af søskendefo­rhold, fravaerend­e faedre og misbrug bliver naesten for bastante og skematiske.

De virker i deres voldsomhed egentlig ikke så vaesentlig­e for det, der synes at vaere romanens egentlige aerinde. Nemlig at kvinder er saerligt udsatte, og at truslen kan komme fra både naer og fjern.

Allerstaer­kest er ”Øvelser i mørke” i sin fornemme formidling af de fire veninders evne til at slå ring om den kvindelige hovedperso­n. Aidt er eminent i sine beskrivels­er af den midaldrend­e kvindes krop og erfaringer og hiver åreknuder, hedeture og hormonbeha­ndlinger ud af mørket:

»Jeg er 57 år gammel, jeg har ikke hedeture mere. Min krop er stabil. Ingen cyklus, ingen blødning, ingen umaettelig trang til sex. Ingen migraene op til menstruati­onen, ingen praeventio­n. Ingen pifter efter mig på gaden, ingen råber efter mig. Ingen laegger an på mig, ingen vil have mig. Jeg er ingen. Jeg er mig. Stabil.«

At det også er en kvinde (eller en pige, kvindens barnebarn), der puster afgørende liv og kalder glemte evner tilbage i hovedperso­nen, er naeppe tilfaeldig­t. Et lille og spinkelt, men afgørende håb.

 ?? ??
 ?? FOTO: MIRIAM DALSGAARD ?? Det er syv år siden, Naja Marie Aidt udkom med sin eminente "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage". Nu er hun aktuel med romanen "Øvelser i mørke".
FOTO: MIRIAM DALSGAARD Det er syv år siden, Naja Marie Aidt udkom med sin eminente "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage". Nu er hun aktuel med romanen "Øvelser i mørke".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark