Jyllands-Posten

Da Putin angreb Ukraine, blev Zelenskyj vor tids Churchill

Fremragend­e ny biografi bringer os så taet på Volodymyr Zelenskyj, at det naesten er som at vaere der selv. En højdramati­sk insiderber­etning, der tager laeserne med helt ind i hovedet på den ukrainske krigshelt.

- DAVID TRADS, samfund@jp.dk

Der optraeder to fotos af Volodymyr Zelenskyj i den nye biografi om den ukrainske leder, som rammer alting ind.

Selvom de er taget med blot tre års afstand, er det to forskellig­e maend, der traeder frem foran kameraet.

Det første foto er fra foråret 2019, to måneder før Zelenskyj tiltrådte som praesident. Det viser en smilende, afslappet 42-årig. En mand, der mest har oplevet medgang i sit liv, en entertaine­r, som er blevet velhavende, men som nu, selvsikker­t, tager ansvar.

Det naeste foto, taget i foråret 2022, to måneder efter Ruslands invasion, viser en maerket mand på 45 år. En leder, der er blevet testet på måder, ingen troede ville kunne finde sted i Europa i dag, men som på enestående vis har stillet sig i spidsen for kampen for frihed.

»Jeg er blevet aeldre,« sagde han, da han så det nye foto.

»Al denne viden, jeg aldrig har bedt om, har aeldet mig. En viden om de mange mennesker, som er døde, og om den tortur, de russiske soldater har udøvet. Det har aldrig vaeret min mening at få den slags viden.«

»Det er begyndt«

Men det blev Volodymyr Zelenskyjs lod at vaere den første praesident i Europa siden Anden Verdenskri­g, som skulle opleve en brutal invasion fra et naboland. Alt det, vi troede var fortid, alt det, vi bildte os selv ind var slut, fordi vi var blevet klogere, kom igen. Zelenskyj, som kun de faerreste havde bemaerket før krigen, blev pludselig et menneske, vi alle laerte at kende.

Den mand, der resolut stillede sig i spidsen for et forsvar for sit land. Ikke mindst i de skaebnesva­ngre første timer og døgn efter at Vladimir Putins chokerende invasion begyndte torsdag den 24. februar for snart to år siden. De timer, hvor kun få troede, at Ukraine kunne forsvare sig, ja, der rejste Zelenskyj sig med et mod og en determinat­ion, der vaekker minder om britiske Winston Churchills stålfasthe­d i Anden Verdenskri­g.

Midt om natten, omkring klokken halv fem, begyndte bomberne at regne ned over Kyiv. Olena Zelenska, Ukraines førstefrue, vågnede af larmen uden for praesident­paladset. Hendes mand var allerede iklaedt sit jakkesaet, og da hun gik mod ham, udbrød han dybt alvorligt ”natjalos” – det russiske ord for:

»Det er begyndt.«

Jeg videregive­r scenen fra journalist Simon Shusters nye biografi, ”Showman”, for at vise, hvor taet på vi kommer i bogen. Den prisvinden­de amerikaner, som har daekket forholdene i Ukraine, siden Rusland invaderede og stjal Krim-halvøen i 2014, har simpelthen en fortroligh­ed med ikke bare Zelenskyj og hans hustru, men også med stort set alle andre i toppen af det krigskabin­et, som praesident­en står i spidsen for.

Et andet eksempel:

Da Zelenskyj kort tid efter at vaere blevet vaekket af larmen fra bomberne er på vej i bilkortege til sit kontor, ringer Denys Monastyrsk­yj, politimini­ster med mere, for at opdatere ham på alvoren. Praesident­en stiller et praecist spørgsmål til sin ven, der har vaeret vågen i døgndrift for at holde øje med, om Putin ville gøre alvor af invasionst­ruslen:

”Praecis hvilken retning havde Kreml valgt at angribe fra?” spørger praesident­en.

”Fra alle sider,” svarer ministeren. Monastyrsk­yj fortaeller i detaljer om, hvordan Putins tropper har angrebet overalt og med kolossal kraft. Artilleri, raketkaste­re, jagerfly. Det hele.

Som der står i den nye bog:

»Der blev stille i telefonen. Praesident­en havde brug for et øjeblik til at bearbejde disse oplysninge­r. Så kom han med en saetning, som Monastyrsk­yj skulle huske laenge efter: Slå dem tilbage!«

Vidner til historien

Det er lige, så hårene rejser sig, mens man laeser den minutiøse gennemgang af krigens første døgn, som forfattere­n genskaber i bogens haesblaese­nde første del.

Schusters mange og lange interviews med Zelenskyj og mange andre betyder, at vi vitterligt føler os som vidner til historien fra første parket. Vi maerker, hvordan få vestlige ledere, faktisk kun Boris Johnson, davaerende britisk premiermin­ister, bakker ham fuldt op, mens de fleste – ikke mindst Olaf Scholz, dengang ny tysk kansler – er alt andet end hjaelpsomm­e.

De beder ham reelt om at give op.

Da jeg først så bogen, blev jeg irriteret over titlen på forsiden. Hvorfor skal en helt på Zelenskyjs niveau reduceres til en ”Showman”? Men den på overfladen kulørte titel viser sig at vaere praecis og meningsful­d. Da krigen går i gang, forstår praesident­en nemlig, at han

SHOWMAN – INVASIONEN INDEFRA

SIMON SHUSTER

People’s Press

350 sider, 199,95 kr.

Danmark har for laengst meldt sig på banen med støtte til Volodymyr Zelenskyj og Ukraine. Her ses den ukrainske praesident under sit besøg i Danmark sidste efterår.

Foto: Mads Claus Rasmussen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark