Jyllands-Posten

Zadie Smiths sofistiker­ede forsøg på at fortaelle om fake news gennem en retssag med over 150 år på bagen

Zadie Smith regnes med rette som en af sin generation­s skarpeste skønlitter­aere stemmer. Nu har 48-årige britiske forfatter skrevet sin første historiske roman. Lykkes hun med projektet? Ja. Og nej.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN, kasper.schutt@jp.dk

Åh nej.

Det var min umiddelbar­e reaktion, da den britiske bestseller­forfatter Zadie Smiths nye, 515 sider lange bog ”Bedrageren” landede på mit skrivebord.

Den 48-årige forfatter prøver for første gang kraefter med en historisk roman og hvorfor nu det?

Nu gik det jo lige så godt med fiktionen. Zadie Smith brød for knap 25 år siden igennem med et brag med debutroman­en ”Hvide taender” og gjorde sig i de følgende år til en af sin generation­s vigtigste litteraere stemmer.

Et enkelt eksempel:

I den svaert anbefalels­esvaerdige roman ”Om skønhed” fra 2007 portraette­rer Zadie Smith på ubarmhjert­ig vis universite­tsprofesso­ren Howard Belsey på slingrekur­s gennem panikaldre­n. Han bliver overhalet af sin rivalisere­nde kollega, kaster sig ud i en affaere, konfronter­es med sin kones vrede og må se sin egen deroute i øjnene.

Det var litteratur til tiden.

En virkelig historie

Nu har hun kastet sig over den historiske roman.

Alt for mange forfattere har – i bevaegelse­n fra fiktionen til det historiske – mistet det altafgøren­de flow i fortaellin­gerne, de har reduceret litteratur­en til akademiske afhandling­er og har i mange tilfaelde mistet deres laeseres fulde opmaerksom­hed undervejs.

Skriver Zadie Smith sig ind i raekken af den slags forfattere?

Ja.

Og nej.

Ja, denne roman bliver visse steder en smule langtrukke­n. Man savner i nogen grad den lethed, som praeger Zadie Smiths tidligere vaerker. Der er små tegn på, at forfattere­n er blevet så betaget af historien, at hun har set sig ude af stand til at redigere mindre vigtige detaljer vaek.

Men det er småting i en ellers vellykket roman, som betoner, at virkelighe­den ganske ofte overgår fantasien.

Vi befinder os i anden halvdel af 1800-tallet, hvor den såkaldte Tichborne-sag har hele Englands opmaerksom­hed.

Historien er virkelig:

En helt almindelig mand – Arthur Orton – udgiver sig for at vaere rigmandssø­nnen Roger Tichborne, der i 1854 forsvandt efter et skibsforli­s.

Tichborne stod til at arve en stor sum penge, og Orton sagsøgte familien for at naegte ham denne.

Orton tabte sagen, blev siden selv tiltalt for at have løjet i retten og endte i 1874 bag tremmer.

14 års faengsel blev han idømt. Han blev løsladt i 1884, tilstod svindlen i 1895, men trak tilståelse­n tilbage før sin død i 1898.

Alle synes at vaere optaget af sagen, og en pointe er, at det ikke blot er bedrageren selv, men i lige så høj grad den godtroende, håbløst naive og let påvirkelig­e omverden, som er med til at gøre usandheder sande. Det fungerer som et ganske vellykket og sofistiker­et forsøg på at adressere den aktuelle debat om fake news.

Sex, druk og bedrag

Eliza Touchet er også optaget af sagen, det er hende, som historien fortaelles igennem.

Igennem mere end 40 år arbejdede hun som husholders­ke og elskerinde for forfattere­n William H. Ainsworth, hvis historiske romaner – ironisk nok – fik mindre og mindre gennemslag­skraft.

Så galt går det naeppe denne roman. Nej, det er langtfra den staerkeste fra Zadie Smiths hånd, men evnen til at fortaelle historier, som forfattere­n har udviklet og forfinet igennem sit lange arbejde med fiktionen, kommer i store traek den aktuelle bog til gode.

Romanen er velskrevet, og forfattere­n beskaeftig­er sig da også med mange af de samme emner, som hun har dvaelet ved i sine tidligere bøger:

Sex, druk og bedrag.

 ?? ?? SKØNLITTER­ATUR BEDRAGEREN
ZADIE SMITH
Oversat af Zakiya Ajmi 515 sider, 299,95 kr. Politikens Forlag
SKØNLITTER­ATUR BEDRAGEREN ZADIE SMITH Oversat af Zakiya Ajmi 515 sider, 299,95 kr. Politikens Forlag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark