Jyllands-Posten

Den svaere kaerlighed

Vi er gode til at gå fra hinanden herhjemme. Den høje skilsmisse­rate har ikke kun skabt et behov for parterapeu­ter. Vi har også brug for at høre om andre, der kaemper med kaerlighed­en. Trine Lundager har begået en velskrevet skilsmisse­roman, men fortaelli

- HENRIETTE BACHER LIND, Samfund@jp.dk

Naesten hvert andet af alle aegteskabe­r ender med en skilsmisse. Det er mange, måske også for mange, det er svaert at sige. Men det har store konsekvens­er, ingen tvivl om det.

Når drømmen smuldrer, og taeppet traekkes vaek under os, bliver vi skrøbelige. Det er ikke det bedste udgangspun­kt i en tid, hvor vi i forvejen bliver presset langt ud over kanten.

Men hvorfor bliver vi skilt? Stiller vi for store krav til hinanden, til kaerlighed­en?

Har drømmen om det perfekte liv sneget sig ind også her? Vil vi ikke acceptere, at forelskels­en ikke varer uendeligt? Er overbaeren­heden forsvundet i en kompromisl­øs jagt på lykken?

Uanset årsager skaber den høje skilsmisse­rate et marked for ikke bare parterapeu­ter og sexologer, men også for skilsmisse­litteratur.

Vi har ganske enkelt brug for nogle karakterer og mønstre at spejle os i. Vi har brug for at vide, at andre har stået i samme situation og har reageret på nogenlunde samme måde som os.

Der er således masser af laesere til skilsmisse­romaner, og Trine Lundagers debutroman, ”Når jeg ser dig på en vis afstand”, behøver derfor ikke at argumenter­e for sin eksistensb­erettigels­e.

Utroskab og kedeligt kaos

Romanen er velskrevet og realistisk, den analyserer og beskriver trovaerdig­t forholdet mellem to aegtefaell­er, og den saetter perspektiv på hovedperso­nens livskrise ved at flytte handlingen fra København til Fanø. Men den er kedelig.

Romanen lever faktisk alt for godt op til genrens saedvanlig­e form og indhold. Historien rummer ingen overraskel­ser, ingen stød. Var forfattere­n dog bare en enkelt gang hoppet ud af skabelonen for at forvilde sig ind i et krat af uforudsige­lige haendelser, havde tingene måske set anderledes ud. Det kunne i hvert fald have løftet det nedslidte tema: En svigtet kvinde rejser sig – betragteli­gt. Nogle romaner behandler temaet så blaendende, at de bliver uforglemme­lige – eksempelvi­s franske Sylvie Bouquis ”Langt og langsomt fald” fra 2022. Det er bare ikke tilfaeldet med ”Når jeg ser dig fra en vis afstand”.

Romanen handler ikke direkte om en skilsmisse. Den handler om en af de hyppigste årsager til, at to mennesker vaelger at gå fra hinanden: utroskab og det følelsesma­essige kaos, bedraget kaster af sig.

Vi følger Kirstine, den bedragede hustru, taet og helt uden skodder i ugerne efter, at hun tilfaeldig­vis opdager en raekke billeder af en meget smuk kvinde på sin mand, Christians, computer.

Hårdt presset går han til bekendelse: Han og Nynne har gennem nogle måneder haft et forhold.

Vrede, jalousi og fortvivlel­se

Kirstine bliver rasende. Og endnu mere rødglødend­e, da det viser sig, at affaeren har stået på i halvandet år.

I første omgang bruger hun vreden til at vride enhver detalje, ikke mindst de seksuelle, ud af ham, og her er der ingen ende på plathedern­e. Hun kan slet ikke styre sig.

Kirstine, der er psykolog med egen praksis, og som for nylig har opnået en slags stjernesta­tus i reality-programmet ”Ramt af kaerlighed”, følger ironisk nok ingen af sine egne råd, da hun pludselig bliver hovedperso­n i sit eget mareridt.

Afsløringe­n af Christians løgne får Kirstine til at flygte hjemmefra. Hun er nødt til at genfinde sig selv og tager til Fanø.

Her allierer hun sig med ensomheden, den storslåede natur og et iskoldt sommerhus, mens minderne om hendes og Christians første møde og deres samliv driver gennem hende uge efter uge.

Først da hun møder den pensionere­de fisker og passionere­de ravsamler Ejvind, får hun rusket op i de enerverend­e tanker og begynder ligefrem at se lidt mere kritisk på sin andel i aegteskabe­ts kurs mod opløsning.

Hun fortryder blandt andet, at hun ikke støttede Christian bedre, da han mistede sin far:

»Dødsfald i den naermeste familie efterlader sig altid spraekker, og jeg burde have vaeret mere opmaerksom på dem, på dig …,« taenker Kirstine på et tidspunkt i den lange, tavse monolog, som det meste af romanen består af.

Muligvis vender hun tilbage sin mand, deres to drenge og livet i lejlighede­n i København. Måske gør hun ikke. Slutningen er åben. Vi aner ikke, om det kort over Fanø, som Ejvind foraerer hende til sidst, skal forstås som et symbol på en veloverstå­et indre rejse eller begyndelse­n på en ny.

Det er heller ikke afgørende. Trine Lundager har først og fremmest villet skildre det følelsesma­essige stormvejr, som utroskab er skyld i, ikke resultatet af det, og det lykkes hende at få rørt dybt og grundigt rundt i alle de dystre nuancer: vreden, jalousien, forurettel­sen, fortvivlel­sen, haevnfølel­sen og den ubaendige lyst til at vaere nedrig.

”Når jeg ser dig fra en vis afstand” rammer lige ind i tidens behov for en fortaellin­g at spejle os i, når utroskab, løgne og bedrag saetter kaerlighed­en til vaegs.

Romanen leverer dermed den form for fiktiv hjaelp til selvhjaelp, som er så efterspurg­t.

 ?? ?? SKØNLITTER­ATUR
NÅR JEG SER DIG FRA EN VIS AFSTAND
TRINE LUNDAGER
304 sider, 269,95 kr.
Alpha forlag
SKØNLITTER­ATUR NÅR JEG SER DIG FRA EN VIS AFSTAND TRINE LUNDAGER 304 sider, 269,95 kr. Alpha forlag
 ?? FOTO: NICOLAS TOBIAS FØLSGAARD ?? Trine Lundager er uddannet journalist, nu debuterer hun med romanen "Når jeg ser dig fra en vis afstand".
FOTO: NICOLAS TOBIAS FØLSGAARD Trine Lundager er uddannet journalist, nu debuterer hun med romanen "Når jeg ser dig fra en vis afstand".

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark