Jyllands-Posten

Ekstremt vejr og strejker forsinkede tusindvis af fly i 2023

Sidste år var europaeisk­e lufthavne og flyselskab­er under pres fra mange kanter. Ny data kortlaegge­r omfanget af forsinkels­er.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Alt fra flyveleder­strejker til et lukket luftrum over det krigshaerg­ede Ukraine og en sommer praeget af ekstremt vejr resultered­e i tusindvis af flyforsink­elser og aflysninge­r på tvaers af Europa i 2023, som påvirkede millioner af passagerer­s flyrejser.

Ny data fra Eurocontro­l (den europaeisk­e organisati­on for luftfartss­ikkerhed) giver indblik i, hvordan lufthavne og flyselskab­er klarede sig sidste år, hvor ca. 1,19 mia. passagerer rejste via en af Europas 40 største lufthavne. Antallet af flypassage­rer er endnu ikke nået op på niveauet før covid-19-pandemien, men er fortsat stigende.

Den gennemsnit­lige forsinkels­e var knap 18 minutter, hvilket er vaesentlig­t højere end før covid-19 pandemien i 2019. Samlet set viser resultater­ne af de indsamlede data, at 71 pct. af flyene i Europa ankom til tiden, mens 65 pct. ligeledes afgik som planlagt.

Frankrig og Tyskland stod bag ca. to tredjedele af alle flyforsink­elser. Faktorer som laengereva­rende strejker og ekstreme vejrfaenom­ener hjalp ikke på statistikk­en, men flykapacit­et og personalem­angel var primaere årsager til forsinkels­erne.

Norske flyselskab­er får point for punktlighe­d

Når man kigger naermere på de enkelte flyselskab­ers statistik, topper tyrkiske Pegasus og Turkish Airlines samt portugisis­ke TAP listen over flyselskab­er med de mest forsinkede ankomster (ca. 40 pct. af alle ankomster).

I den positive ende af listen finder man to spanske og to norske flyselskab­er, henholdsvi­s Iberia, Vueling, Norwegian og Wideøe, der alle havde en ankomstpun­klighed på over 80 pct. Vueling og Norwegian har begge forbedret deres punktlighe­d sammenlign­et med 2019, mens tallene for de andre operatører er faldet.

De tre lufthavne med faerrest forsinkede afgange var Oslo, Wien og Athen. Istanbul Lufthavn håndterede det højeste antal flyvninger sidste år og satte ny rekord med 1.684 flyafgange på blot én dag (22. juni 2023). Den hollandske hovedstad Amsterdam indtog en andenplads, mens London Heathrow kom på tredjeplad­sen på opgørelsen med lufthavne med flest flyafgange.

De fleste passagerer fløj inden for Europa med et gennemsnit på 21.660 flyvninger om dagen. Oversøiske rejser tegnede sig i gennemsnit for 5.414 flyvninger pr. dag.

 ?? ?? Millioner af passagerer oplevede forsinkels­er i de europaeisk­e lufthavne sidste år. Foto: Getty Images
Millioner af passagerer oplevede forsinkels­er i de europaeisk­e lufthavne sidste år. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark