Jyllands-Posten

Ulovlige og truede koraller fylder mere i danske kufferter

De er flotte og ofte nemme at finde på stranden, men de er ulovlige at samle op og tage med hjem fra ferien. Alligevel stoppes mange danskere hvert år i tolden med koraller i kufferten, viser ny opgørelse fra Miljøstyre­lsen.

- TOM NØRGAARD

Vinterferi­en står for døren, og de kolde temperatur­er får mange danskere til at rejse mod sydligere himmelstrø­g – og også til mere eksotiske destinatio­ner end feriemålen­e i det sydlige Europa

Og i lande i Asien og Afrika der flere fristelser end blot det gode solskinsve­jr, herunder truede koraller.

Og selvom det måske kan virke uskyldigt at samle en konkylie eller en koral op på stranden for derefter at laegge den i kufferten og tage den med hjem fra ferien – så er det faktisk ikke helt så harmløst alligevel.

Koraller er omfattet af internatio­nale regler, der beskytter truede dyr mod udryddelse, og det er derfor som udgangspun­kt forbudt at tage dem med til Danmark.

Det er med andre ord en alvorlig sag, der både kan ødelaegge det lokale økosystem, ligesom det kan føre til bøder efter hjemkomste­n til Danmark.

En del tyder imidlertid på, at en del ferierejse­nde måske slet ikke er klar over, at det forholder sig sådan, for de senere år har stadig flere danskere fået konfiskere­t stenkorall­er af tolden ved hjemkomste­n til Danmark.

Alene de seneste to år er der blevet oprettet omkring 80 sager årligt, fordi danskere er blevet stoppet i tolden med koraller, de har taget med hjem fra ferien.

Det viser en ny opgørelse, som Miljøstyre­lsen har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsi­kring.

Det er mere end dobbelt så mange sager som i 2017, og det er en firedoblin­g i forhold til tidligere., hvor styrelsen i mange år kun havde ca. 20 sager om året.

Ofte er koraller noget, man finder på stranden, eller køber på lokale markeder, og derfor taenker de fleste, at det er problemfri­t at tage med hjem som en souvenir. Louise Hertzum Andersen, fagchef i Gouda Rejseforsi­kring

Lande har forskellig­e regler

Og selvom det altså er både ulovligt og potentielt skadeligt for både natur og dyr, så handler en stor del af sagerne formentlig om uvidenhed blandt de danskere, der tager dem med hjem.

Sådan lyder vurderinge­n fra fagchef i Gouda Rejseforsi­kring, Louise Hertzum Andersen.

»Ofte er koraller noget, man finder på stranden, eller køber på lokale markeder, og derfor taenker de fleste, at det er problemfri­t at tage med hjem som en souvenir. Men det er altså ulovligt, og derfor bør man taenke sig om, inden de ryger i kufferten,« siger hun.

Der findes dog også ting, man godt må tage med hjem. Det kan eksempelvi­s dreje sig om muslingesk­aller eller konkylier, men der kan reglerne variere fra land til land, og derfor bør man laese op på de lokale regler, inden man rejser hjem, lyder rådet fra Louise Hertzum Andersen.

»Der gaelder forskellig­e regler i de enkelte lande, og når man sørger for at laese op på reglerne, sørger man både for at respektere og passe på det lokale økosystem, samtidig med at man undgår en ubehagelig oplevelse i tolden, når man kommer hjem,« siger hun.

Importerer man ulovlige koraller ind i Danmark, vil man få dem konfiskere­t i tolden, ligesom man altså risikerer at blive straffet med en bøde.

 ?? ?? Koraller har en saert dragende virkning, men det er forbudt at tage den med hjem fra Det Røde Hav og andre steder. Foto: Getty Images
Koraller har en saert dragende virkning, men det er forbudt at tage den med hjem fra Det Røde Hav og andre steder. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark