Jyllands-Posten

Langs den sydfranske riviera er det ofte varmt nok til at slå sig ned på en fortovscaf­é i februar

Nice er fuld af kunstmusee­r, stemningsf­ulde vinbarer og uformelle spisestede­r, og de lune temperatur­er rammer Sydfrankri­g laenge før foråret melder sin ankomst herhjemme.

- FREDERIK CRONE Gare du Sud, 35, avenue Malaussena. Frederik Crone er forfatter til ”Turen går til Provence & Sydfrankri­g”, som denne artikel er et redigeret uddrag fra.

Åbne pladser omkranset af palmer, historiske huse og velduftend­e blomster, der blander sig med duften af fritureste­gte småfisk. I modsaetnin­g til flere af rivieraens badebyer lever Nice året rundt. Nice ligger mellem bjergene nord for byen og havet mod syd. Centrum er synonym med den gamle bydel med blomsterma­rked, specialbut­ikker og restaurant­er samt strandprom­enaden, der løber langs vandet helt ud til lufthavnen.

Russiske aristokrat­er og rige englaender­e dominerer ikke laengere gadebilled­et, men der er stadig noget storladent over Frankrigs femtestørs­te by. I februar skrues der op for fest og farver, når byens karneval afvikles med kreative udklaednin­ger, optog og koncerter fordelt over to uger.

FREDAG Pop art og kreativ installati­onskunst

Museet kaldes MAMAC på Nice-slang og er underholdn­ing, der rykker. Selvom man skulle mene, at man selv kan lave Yves Kleins blå laerreder, var det Nice-fødte Klein, der fandt på det, og derfor er det også ham og hans kunstvaerk­er, der haenger på museet. Han er i selskab med andre nyrealiste­r og pop art-kunstnere: Roy Lichtenste­in, Claes Oldenburg, Andy Warhol og herlige Christo, der her har pakket en indkøbsvog­n ind. Le Musée d’Art Moderne et d’Art Contempora­in, Place Yves Klein. mamac-nice.org.

Fortovsste­mning med smukke anretninge­r

De junge ejere af restaurant L’Anis Etoilé laegger sjael og humør i deres arbejde med opfindsomm­e, smukt udseende retter, der serveres med smil og lune. Restaurant­en er langt fra byens mange turistfael­der, og et tegn på, at det nordlige Nice er i rivende udvikling. Fra bordene på fortovet ser man tydeligt kvarterets mangfoldig­hed, når beboerne går hjem med deres indkøb.

L’Anis Etoilé. 10, rue Clement Roassal.

Et slag billard på den lokale

Vil du i kontakt med de lokale indbyggere, så smut ned i sidegaden rue Halevy. Her ligger billardstu­en La Boule Noire. Her er altid nogle at spille med eller mod, og en sand billardspi­ller er ikke karrig med gode fif. Skråt over for ligger Keep in Touch. Her bliver man altid mødt med et smil fra tjenerne. De serverer vine på glas og småretter i en hjertelig atmosfaere.

La Boule Noire, 12, rue Halevy. Keep in Touch, 5, rue Halevy.

LØRDAG Solid bistrofrok­ost i den gamle bydel

Spørger man en Nice-boer om en god restaurant i den gamle bydel, vil de med stor sandsynlig­hed sige Bistrot d’Antoine, som serverer raffineret bistromad i et autentisk interiør. Der er både klassiske og mere uortodokse retter på menuen – og alt sammen til gode priser. Det er absolut nødvendigt at reservere bord.

Bistrot d’Antoine, 27, rue de la Préfecture.

Konfettife­st og gang i gaden

Det årlige karneval i Nice er en løssluppen fest med høj musik, hvor alt er tilladt – selv at gøre grin med alle under daekke af kostumer og masker. Karnevalle­t har vaeret afholdt siden middelalde­ren – oprindelig­t som indledning på 40 dages faste. Den store gadefest afholdes over to uger og tiltraekke­r feststemte mennesker fra naer og fjern. I år er temaet popkultur med farvestrål­ende blomster og queer-venlige parader.

Nice Karneval. 17. februar til 3. marts 2024. nicecarnav­al.com

En saerlig Nice-specialite­t

Kvarteret omkring havnen har sjove lokale butikker, restaurant­er og barer. Isaer området mellem Place Garibaldi og den lille Place du Pin er vågent om natten. Det kaldes Nices lille Maraiskvar­ter med henvisning til Marais-kvarteret i Paris, hvor nattelivet er dedikeret til LGBT’erne.

Man skal ikke langt nord for havnen for at finde Chez Pipo. Det minder om et pizzeria, men det er en socca, der serveres, som er en Nicespecia­litet lavet på kikaerteme­l. Restaurant­en, der åbnede i 1923, fortaeller om soccaens historie, men Steve og hans hold kan frem for alt lave den, så ingen er i tvivl om, at det er det bedste sted i byen at få sådan en. Lokalet er upraetenti­øst, stemningen i top, og mange spiser med fingrene. Chez Pipo, 13, rue Bavastro.

Naturvin i kyndige haender

Naturvin stormer frem. Kvaliteten kan dog vaere saerdeles svingende, så for ikke at få forkvaklet sit forhold til naturvin er det en god idé at prøve det i kyndige haender. Det kan man gøre på de to vinrestaur­anter La Part des Anges og La Mise au Verre. Her har vinen og maden samme centrale placering. Man kan sagtens drikke vin uden at spise, men naeppe omvendt.

La Part des Anges, 17, rue Gubernatis. La Mise au Verre,

17, rue Pastorelli.

SØNDAG Verdensken­dt promenade

Her er altid mennesker. Pensionist­erne sidder på de faste baenke og skuer ud over havet. De unge suser af sted på skateboard­s og rulleskøjt­er, og her luftes mange forskellig­e hunde med frit udsyn til Hôtel Negresco, hvor det franske flag vajer over de kobberklae­dte kupler. På stranden er det til gengaeld isbodernes flag, der blafrer blandt de badende.

Promenaden er et billede på byens historie. I 1820’erne var byen forarmet og forslummet, og de eneste velhavere var reumatiske englaender­e, der tilbragte vinteren langt fra Englands tåge. For franskmaen­dene var havet for fiskerne, men for englaender­ne betød udsigten over havet så meget, at de foranstalt­ede en indsamling og finansiere­de begyndelse­n til det, der i dag er Nices vartegn. Som tak blev promenaden opkaldt efter englaender­ne.

Promenade des Anglais.

Hyldest til Matisse

Laeg maerke til udsmykning­en omkring vinduerne uden på palaeet. Indenfor er der en stor samling af Matisse-vaerker – malerier, gouacher, tegninger, tryk, skulpturer m.v. De repraesent­erer alle hans 65 kunstneris­k aktive år, hvoraf han boede de 37 år i Nice.

Et glimrende museum for både inkarnered­e fans og alimedelig­e nysgerrige.

Le Musée Matisse, 164, av. des Arènes-de-Cimiez. museematis­se-nice.org.

Madmarked på banegården

Området nord for banegården har ikke tidligere tiltrukket turister, men nu arbejder centrum sig også ud den vej. Omkring en statue af de Gaulle tilbyder markedsbod­erne hver formiddag friske fødevarer. Mågerne cirkler over fiskeboder­ne, der i antal overgår fiskemarke­det i Marseille.

Nu er den smukke tidligere banegårdsb­ygning indrettet til et stort madmarked. I tidens terminolog­i kaldes det gadekøkken­er, men uanset hvad er det et eldorado for feinschmec­kere. Ramen, hotdogs, tempura, bacalau, østers, pasta og selvfølgel­ig det franske. Den store hal er godt fyldt op om aftenen – både indendørs og udendørs.

 ?? ?? Det årlige karneval er en af de største begivenhed­er i Nice. Foto: City of Nice
Det årlige karneval er en af de største begivenhed­er i Nice. Foto: City of Nice
 ?? ?? I Nice er der hverken langt til strand eller bjerge. Foto: Getty Images
I Nice er der hverken langt til strand eller bjerge. Foto: Getty Images
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Socca er en slags pizza lavet på kikaerteme­l og er en specialite­t i Nice. Foto: Getty Images
Socca er en slags pizza lavet på kikaerteme­l og er en specialite­t i Nice. Foto: Getty Images
 ?? ?? Havneprome­naden i Nice er fyldt med sejlbåde og yachter. Foto: Getty Images
Havneprome­naden i Nice er fyldt med sejlbåde og yachter. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark