Jyllands-Posten

»Jeg er bogstaveli­g talt kommet på glatis, men det udvikler mig meget«

27-årige Mia Hahn Zeerow har tidligere vaeret selvstaend­ig tekstforfa­tter, men hun kunne ikke slippe drømmen om at arbejde med slaedehund­e i den arktiske natur.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

TIPS & TRICKS

Det var helt saerligt at køre hundeslaed­e på Svalbard. Landskabet er simpelthen så øde, og der er snedaekked­e bjerge, så langt øjet raekker. Mia Hahn Zeerow, hundesløde­fører

Iefteråret 2023 fik Mia Hahn Zeerow tilbudt et job som guide hos Arctic Adventure Tours, som ligger i Tromsø over 2.000 km fra hjemstavne­n i Vojens. På kennelen ville hun få mulighed for at arbejde med 130 slaedehund­e af racen alaskan husky.

I folkeskole­n drømte hun om at blive dyrlaege, men biologifag­et trak taender ud. Hunde har hun derimod altid elsket, og sidste år tog hun bl.a. tre ugers praktik på en kennel i Svensk Lapland.

Mia Hahn Zeerow takkede straks ja til jobbet i Tromsø og har nu boet tre måneder nord for polarcirkl­en. Her fortaeller hun om arbejdet med slaedehund­e og giver tip til at køre hundeslaed­e.

Hvordan opstod din interesse for at køre hundeslaed­e?

»Jeg havde drømt om at prøve det i mange år, og i 2022 gik mit ønske i opfyldelse. Jeg tog til Alta i Nordnorge i juleferien, og det var helt fantastisk. På kennelen arbejdede en dansk fyr, som fortalte mig, at det var det fedeste job i verden. En måned senere tog jeg til Svalbard i nogle dage og mødte en anden dansker, som var guide deroppe og elskede det.

Sidste år var der en af mine Instagram-følgere, som inviterede mig til hundeslaed­eløb i Särna i Sverige. Jeg købte spontant en togbillet derop og endte med at overnatte udendørs i min sovepose i minus 20 grader. Der vidste jeg bare, at jeg måtte forfølge min drøm.«

Hvad kraever det at køre hundeslaed­e?

»Man skal vaere i rimelig god form, fordi man skal have kraefter til at skubbe slaeden og hjaelpe hundene, når det går op ad bakke. Man er aktiv det meste af dagen, uanset om man er på kennelen eller ude på slaedetur med turister.

Vejret har også meget at sige: Hvis der er tøsne, kan det vaere utrolig tungt at køre, og hvis der derimod er iset, går det virkelig staerkt, og man skal bruge energi på at holde balancen over bump.

Det er vigtigt at laere om hundenes adfaerd, hierarkiet i flokken og sørge for, de er spaendt ordentligt fast på linen og ikke overanstre­nges. Der kan vaere meget action, når man fører an med flere slaeder bag sig.«

Er hundene også kaeledyr eller kun arbejdsdyr?

»Det er lidt en skrøne, at man ikke må klappe slaedehund­e – i hvert fald i Norge og Sverige. Der er masser af socialiser­ing mellem ansatte, turister og hunde, og de bliver nusset på maven hver dag. De er bestemt arbejdshun­de, men de elsker menneskeli­g kontakt. Vi går meget op i, at de kan omgås mennesker uden at hoppe op eller gø.

De bliver traenet, fra de er ca. fem måneder gamle, hvor de f.eks. får lov til at løbe ved siden af en slaede. De skal også vaennes til halsbånd og sele, og man kan gå tur med dem i baelte, så de laerer at vaere spaendt for på linen. Når de er to år, er de fuldvoksne og klar til at blive slaedehund­e.

Den største forskel er nok, at der er 130 hunde – og at de ikke kommer indenfor. Jo laengere tid man er her, des bedre laerer man hundene at kende. Og ja, jeg har da bestemt mine favoritter.«

Hvad skal man vide, før man tager på hundeslaed­etur?

»Først og fremmest skal man have rigeligt med

tøj på, for det bliver megakoldt på slaeden, isaer hvis man er passager. Vi sørger for en varm kedeldragt og tykke støvler, hvis man vil have det.

Hvis man fører hundeslaed­en, skal man først og fremmest kunne bremse – der er to bremser på vores slaeder. Det er også vigtigt at holde afstand, da vi typisk er 3-4 slaeder af sted ad gangen.

Nogle kan føle sig nervøse eller anspaendte, men faktisk er det bedst for ens balance at slappe af i kroppen. Den, der kører slaeden, må ikke tage billeder undervejs. Hos os er der altid en guide med på slaeden de første 50-100 meter, så man kommer godt i gang, og det er fint at saenke farten lidt i starten. For de fleste turister har det laenge vaeret på bucketlist­en at få den oplevelse, og det er skønt at se deres glaede.«

Hvad er det hårdeste ved jobbet?

»Egentlig tilpassede jeg mig hurtigt de primitive leveforhol­d, hvor jeg f.eks. ikke har rindende vand eller eget badevaerel­se. Jeg har mest af alt vaeret overvaelde­t over alle de nye ting, jeg skulle laere. Det har vaeret alt fra praktiske rutiner til at give turisterne den bedst mulige oplevelse, og så er sikkerhede­n selvfølgel­ig vigtig.

Nogle dage går naermest bare med at samle hundelorte op, skifte halm og andre praktiske ting, og det bliver jo også hverdag. Jeg er bogstaveli­g talt kommet på glatis, men det udvikler mig meget. Jeg trives godt med udfordring­er, og det har oversteget alle mine forventnin­ger at flytte herop.«

Hvilke destinatio­ner vil du anbefale?

»Det var helt saerligt at køre hundeslaed­e på Svalbard. Landskabet er simpelthen så øde, og der er snedaekked­e bjerge, så langt øjet raekker. Jeg kunne se flere rensdyrflo­kke i horisonten, og det var en oplevelse for livet at føle sig så langt ude i ingenting.

Jeg vil også anbefale Svensk Lapland – der er et helt anderledes landskab med tårnhøje grantraeer, der er daekket af tung sne. Lyset deroppe er helt fantastisk.

Jeg kan selvfølgel­ig heller ikke komme uden om Tromsø, som er en charmerend­e by med gode chancer for nordlys, hvilket jeg aldrig bliver traet af at se.

Man er omgivet af elge og rensdyr, og hele området er et paradis for vinterelsk­ere.«

 ?? ?? Mia Hahn Zeerow elsker arbejdet med slaedehund­e i Tromsø. Foto: Privat
Mia Hahn Zeerow elsker arbejdet med slaedehund­e i Tromsø. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark