Jyllands-Posten

Voldsom storm tvang utallige fly til at lande på forkerte destinatio­ner

Da tusindvis af passagerer i sidste uge steg ombord på deres fly, skulle det vise sig at blive en noget anderledes flyvetur end planlagt.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Utallige flypassage­rer over hele Europa landede for nylig på en anden destinatio­n, end de havde billet til – og nogle passagerer endte endda i det helt forkerte land. Det var stormen Isha, der med sine kraftige vindstød overtog luftrummet, som resultered­e i hundredvis af aflysninge­r, forgaeves landingsfo­rsøg og akutte omdirigeri­nger i store dele af Vesteuropa.

Storbritan­nien og Irland var saerlig hårdt ramt af stormen, hvor der blev målt vindstød på op til 140 km/t. på landingsba­nerne. Det var således de faerreste flypassage­rer, som rent faktisk ankom til den planlagte destinatio­n.

Flere fly med retning mod vest måtte se sig nødsaget til at vende om efter at have cirkuleret om lufthavnen­e, så de kunne lande sikkert laengere østpå. Lavprissel­skabet Ryanair, der har hovedsaede i Dublin, var saerlig hårdt ramt og måtte aflyse 166 afgange i søndags.

Dublin Lufthavn oplevede desuden 36 omdirigeri­nger og 34 ”go-arounds”, hvilket betyder, at flyet må opgive landingen midt i processen og give den et nyt forsøg.

Fly til Skotland endte i Tyskland

Endnu et Ryan Air fly, som flere timer forinden var lettet fra Lanzarote på De Kanariske Øer med kurs mod Dublin, nåede naesten sin destinatio­n, før det pludselig blev omdirigere­t til Bordeaux i Frankrig, ca. 1.500 km sydpå.

Et andet af lavprissel­skabets fly mellem Manchester og Dublin, en forholdsvi­s kort flyvning, hvor flyet endte med at cirkulere over Storbritan­nien og Irland i mere end tre timer for til sidst at måtte opgive landingen i den irske hovedstad. Herefter måtte piloten vende flyet mod Liverpool, hvor det landede kun 80 km fra afgangsluf­thavnen.

Et rutefly mellem Shannon i Irland og Edinburgh i Skotland nåede også naesten til sin skotske destinatio­n, før det måtte omdirigere til tyske Köln flere hundrede kilometer vaek.

Storbritan­nien var også hårdt ramt af stormvejre­t. Der var meldinger om over 100 go-arounds i de britiske lufthavne, ifølge NATS, der er flyvekontr­oloperatør i Storbritan­nien.

Flere screenshot­s fra diverse flysporing­sapps vidner om flyenes bratte omdirigeri­nger, hårde vendinger, cirkulatio­ner i luften og absurde ruter i den helt modsatte retning. Og på trods af, at stormen Isha medførte forsinkels­er og frustrered­e passagerer, landede samtlige fly sikkert på landjorden.

 ?? ?? Stormen Isha gik isaer ud over flytrafikk­en hos Ryanair. Foto: Getty Images
Stormen Isha gik isaer ud over flytrafikk­en hos Ryanair. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark