Jyllands-Posten

Ny trusselsvu­rdering: FE advarer om Ruslands planer

Rusland opruster i østersøreg­ionen og har en intention om at udfordre Nato-lande med militaere magtmidler, advarer Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Truslen fra Rusland begraenser sig ikke kun til tidligere sovjetstat­er og lande med underlegne militaere muskler.

I en opdateret trusselsvu­rdering slår Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) fast, at Rusland »meget sandsynlig­t« også vil bruge militaere magtmidler til at »udfordre Nato-lande«.

Det fremgår af et folketings­svar fra forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V), hvor FE har bidraget med en opdateret vurdering.

Advarslen kommer på et tidspunkt, hvor Danmark og flere europaeisk­e lande er nået til frem til erkendelse­n af, at det er nødvendigt at opruste endnu hurtigere, end man havde håbet, for at kunne afskraekke Rusland på sigt.

Ruslands evne til at omstille sig til krigsøkono­mi og krigsprodu­ktion er kommet bag på mange, og i flere europaeisk­e regeringer tales der nu om, at man kun har et vindue på få år til at få militaerpr­oduktionen op samme gear.

Tidligere på ugen kom forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen med samme dystre melding: Det haster med at få oprustet forsvaret »i lyset af den sikkerheds­politiske situation«, og regeringen vil nu saette mere tempo på planerne.

Til kanten af krig

En vigtig skelnen i FE’s nye trusselsvu­rdering er, at formulerin­gen »udfordre Nato« ikke nødvendigv­is betyder, at Rusland vil »gå i krig med Nato«.

FE finder det på nuvaerende tidspunkt »usandsynli­gt«, at Rusland ønsker at udløse en militaer konflikt med verdens staerkeste forsvarsal­liance. Derfor er der heller ikke »aktuelt« nogen militaer trussel mod Danmark.

Men alligevel er der faresignal­er, og Rusland er parat til at gå til kanten af krig, lyder vurderinge­n:

»Rusland vil med stor sandsynlig­hed fortsat vaere opmaerksom på at undgå, at dets militaere aktivitete­r kommer til at udløse Natos artikel 5. Det er dog samtidig meget sandsynlig­t, at Rusland har en intention om at bruge sine militaere magtmidler til at udfordre Nato-lande under taersklen for artikel 5,« skriver FE.

Det kan for eksempel ske ved at laegge pres på enkeltland­e ved at kraenke deres territoria­lgraenser med fly eller krigsskibe eller ved at samle tropper langs landegraen­sen – uden dog at ende i direkte krig.

Artikel 5 er Natos såkaldte musketered, som siger, at et angreb mod ét Nato-land er et angreb mod hele alliancen.

Rusland opbygger styrker

Med Finland og Sveriges optagelse i Nato er Ruslands strategisk­e position i østersøreg­ionen blevet svaekket, og selv om Rusland ikke på kort sigt vil kunne tilføre styrker til at genvinde det militaere overtag i regionen, så opbygger russerne styrker og vil opstille nye enheder i både østersøreg­ionen og i den nordvestli­ge del af Rusland.

I takt med denne styrkeopby­gning vil Kremls villighed til at løbe risici vokse, advarer FE.

Efterretni­ngstjenest­en står langtfra alene med bekymringe­n. Den seneste tid har regeringer i både Storbritan­nien, Norge, Sverige og Tyskland advaret om truslen fra øst.

Forsvarsch­efens advarsel

Lørdag stemplede også den danske forsvarsch­ef, Flemming Lentfer, ind i debatten med et interview i Politiken.

Her advarede han om, at Danmark og andre Nato-lande har et begraenset antal år til at opruste, hvis vi skal kunne følge Ruslands tempo. Rent militaert fremstår Rusland i dag staerkere end forventet efter snart to års krig i Ukraine, påpegede han.

»Jeg tror, det efterhånde­n er ved at vaere en offentligt erkendt ting, at Rusland er langt fremme med at omstille sin økonomi og produktion til krigsøkono­mi og krigsprodu­ktion, og at de i virkelighe­den regenerere­r og genopbygge­r kampkraft og lagerstørr­elser langt hurtigere, end vi havde troet i lyset af krigen i Ukraine og de internatio­nale sanktioner,« sagde Flemming Lentfer.

Militaeran­alytiker ved Forsvarsak­ademiet Anders Puck Nielsen har tidligere beskrevet sit bud på, hvordan et muligt russisk angreb mod et Nato-land kunne se ud. Han fremhaever, at Ruslands langsigted­e mål er at destabilis­ere Nato-alliancen i håb om, at løftet i artikel 5 om at komme hinanden til undsaetnin­g viser sig at vaere tomme ord.

Flemming Splidsboel, seniorfors­ker i russiske forhold ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier, når frem til samme pointe:

»Forsøg på at erobre territoriu­m er usandsynli­gt, men det kan vaere operatione­r, som skal lamme Natos beslutning­sprocesser, udfordre sammenhaen­gskraften og svaekke viljen i alliancen,« skriver han på X om Ruslands hensigter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark