Jyllands-Posten

Besked til borgere i tre kommuner: »Brug kun vand i nødstilfae­lde!«

Selv om mange områder rundt i Danmark er ved at drukne i vand, er borgere på Sjaelland blevet opfordret til kun at bruge vand i nødstilfae­lde. Vent med at gå i bad og saette opvaskemas­kinen i gang, var beskeden. Årsagen var, at kloakker og renseanlae­g ikk

- LARS FROM KLAUS DOHM JOACHIM LADEFOGED lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk joachim.ladefoged@jp.dk

Brug kun vand i nødstilfae­lde!«

»Det er vigtigt, at I kun bruger vand til madlavning. Vent med badet og med at saette vaskemaski­nen og opvaskeren til.«

Sådan lød en sms, som direktør Susan Münster modtog den 3. januar klokken 8.03, da hun mødte på sit kontor hos Danske Vandvaerke­r i Solrød lidt syd for København.

Og nej, det er ikke, fordi der er tørke i området, at borgerne kun må bruge vand i nødstilfae­lde. Tvaertimod.

Årsagen til opfordring­en er, at der lige nu – rigtig mange steder i Danmark – står mere vand på markerne, i haverne, på vejene og i kloakrøren­e, end der nogensinde før har gjort.

Det gaelder bl.a. flere steder på Sjaelland, i Sønderjyll­and, i Østjylland, i Nordjyllan­d og på Djursland.

Hos vandselska­bernes forening, Danva, betegner seniorkons­ulent Claus Vangsgård situatione­n som grotesk.

»På grund af de store maengder vand, der er kommet, står man mange steder i den groteske situation, at man må opfordre forbrugern­e til at bruge så lidt vand som muligt, fordi kloaksyste­merne er overbelast­ede. Og vi risikerer at se mere af den slags, hvis man ikke får gjort noget ved problemern­e,« siger Claus Vangsgård.

Ingen tøjvask eller bad

På kontoret hos Susan Münster i Solrød blev der talt meget om beskeden fra forsynings­selskabet, som alle medarbejde­re havde modtaget. Der blev talt om at springe badet over naeste morgen og om at vente med tøjvasken – der var dog ingen, der undlod at traekke ud i toilettet for på den måde at spare vand.

Susan Münster bliver som direktør for Danske Vandvaerke­r dagligt konfronter­et med de udfordring­er, det giver at skaffe rent vand til danskerne. F.eks. når man i tørkeperio­der er nødt til at begraense forbruget. Det er dog sjaeldent, man opfordrer danskerne til at spare på vandet, fordi der er for meget af det.

»Men der er nok ingen tvivl om, at der vil komme mere fokus på den slags i fremtiden,« konstatere­r Susan Münster.

Beskeden på telefonern­e hos borgerne i Solrød kom fra Klar Forsyning, der håndterer spildevand for Køge, Greve, Solrød og Stevns kommuner. Her forklarer teknisk direktør Jesper Koziara situatione­n på denne måde:

»Vi har lige haft tre ekstreme haendelser i traek. Stormflod i oktober, rigtig meget regn i november og stormflod igen i januar. Ved de haendelser stod der rigtig meget vand på terraen, rigtig meget vand i kloakkerne, og vores rensningsa­nlaeg var overbelast­ede. Derfor

bad vi i januar vores kunder i Solrød, Greve og dele af Køge Kommune om kun at bruge vand, hvis det var absolut nødvendigt.«

Også andre steder i landet er der problemer. I landsbyen Bylderup-Bov i Aabenraa Kommune maerker Petarina Jørgensen Bonnichsen direkte konsekvens­en, når grundvande­t står højt og er traengt ind i spildevand­srørene.

Hun, hendes mand og deres to små børn bor i et almindelig­t parcelhus, men når rørene er fyldt, fordi grund- og regnvand traenger ind i dem, må de lave dagligdage­n om. Det måtte de tidligere i januar, og det er ikke mere end få dage siden, at hun igen hørte den kluklyd i toilettet, som varsler, at kloakrøren­e er fyldt med vand, og det derfor er svaert at traekke ud.

»Vi ligger nederst på vejen og har kaelder. Når vandstande­n stiger, kan vi faktisk ikke komme af med vandet, hvis de (det lokale vandselska­b, red.) ikke kører vandet vaek,« forklarer Petarina Jørgensen Bonnichsen.

Konsekvens­en af de fyldte kloakrør er, at familien i perioder saetter deres vandforbru­g ned. For hvis de f.eks. tager et almindelig­t bad, kan vandet ikke løbe ud af afløbet i brusebadet – og toilettet kan ikke skylle ud. Det er heller ikke muligt at komme af med vandet, hvis de vasker tøj i kaelderen.

Måtte forlade huset

»Så går vi i bad eller vasker tøj hjemme hos mine svigerfora­eldre,« fortaeller Petarina Jørgensen Bonnichsen.

For fire år siden var situatione­n i huset så slem, at huset blev forladt i en periode. Dengang stod der kloakvand i kaelderen.

»Vi kunne ikke kunne bo her. Vi kunne ikke børste taender, vi kunne ikke gå i bad, vi kunne ikke gå på toilettet. Det var fuldstaend­ig umuligt. Og nu her presser det os jo, fordi vi har to blebørn,« siger Petarina Jørgensen Bonnichsen.

Hun og hendes mand har ellers gjort meget for at komme problemern­e med højt grundvand til livs.

De har separeret kloak- og spildevand­srørene og lavet omfangsdra­en rundt om huset, der leder vandet ned i en faskine.

Lige nu overvejer parret at investere i en pumpe, der kan lede spildevand­et vaek.

»Men der er uenighed blandt kloakmestr­e om, hvorvidt det vil have en effekt eller ej. Det koster jo over 30.000-40.000 kr., så det er vi ved at overveje,« siger Petarina Jørgensen Bonnichsen.

Forsynings­selskabet i området hedder Arwos. På dets hjemmeside beskriver Arwos problemern­e i byerne Bylderup-Bov og Rens på følgende måde:

»Det er så selvfølgel­igt. At traekke ud, gå i bad og vaske tøj. Men klimaaendr­inger betyder, at det regner mere end tidligere. Isaer i den vestlige del af Aabenraa Kommune betyder det, at grundvande­t stiger. Faktisk stiger grundvande­t så meget, at det traenger ind i kloakken. Og pludselig kan det vaere et problem at traekke ud, gå i bad og skylle ud.«

Over for Jyllands-Posten bekraefter Finn Reese, afdelingsl­eder for vand-udvikling, at spildevand­srørene i landsbyern­e BylderupBo­v og Rens er fyldt med grundvand og regnvand.

»Vi burde slet ikke have regnvandsp­åvirkninge­r i spildevand­sledninger­ne. Men det har vi i de år, hvor der falder store maengder nedbør som i år, hvor grundvande­t står højt,« siger Finn Reese.

Millioner til bedre vandrør

Forsynings­selskabern­e – også Arwos – har de senere år brugt et milliardbe­løb på at taetne rørsysteme­rne ude i vejene for på den måde at holde regn- og grundvand ude af ledningsne­ttet. Alene i Bylderup-Bov er der i perioden 2012-2018 brugt 7,7 mio. kr. på at taetne ledninger og brønde.

Det er paradoksal­t nok så med til at øge grundvands­standen. Samtidig er rørsysteme­rne inde på de private grunde stadig ofte lige så utaette som tidligere, så på den måde kommer regn- og grundvand stadig ind i spildevand­srørene. Derfor kan borgere i de udsatte områder stadig opleve problemer med at komme af med vandet, når de bader eller vasker tøj.

»Så vi har ikke fået valuta for den investerin­g, vi har lavet,« siger Finn Reese.

Petarina Jørgensen Bonnichsen afviser dog, at rørene ud for hendes ejendom er blevet tilstraekk­eligt taetnet med det, der kaldes for en strømpefor­ing.

Det er ikke kommet dertil, at Arwos – i modsaetnin­g til situatione­n i Solrød, Greve og Køge – direkte har opfordret borgerne i Bylderup-Bov til at undlade at gå i bad og vaske tøj. Den metode vil alligevel ikke kunne nedbringe maengden af vand i rørføringe­n i tilstraekk­elig grad, forklarer Finn Reese.

Derimod har forsynings­selskabet kørt overskyden­de spildevand vaek i gylletrans­portere. I januar 2024 var kapacitete­n på renseanlae­ggene dog opbrugt, så det ikke var muligt at køre vandet nogle steder hen. Så måtte Arwos nøjes med at pumpe vandet vaek, så godt man kunne. Det kan i vaerste fald medføre, at vandet løber ud i det naturlige vandsystem uden at vaere helt renset.

Det kan i ekstreme situatione­r som i Bylderup-Bov dog godt give mening i de enkelte husstande at spare på vandet ved at tage lidt faerre bade eller saette en vask mindre over.

»Vi har ledningssy­stemer, der er så vandfyldte, at der er en risiko for, at vi oversvømme­r folks kaeldre. Men hvis deres egne rør er tomme endnu, så kan man undgå at blive oversvømme­t af sit eget vand, hvis man kan lade vaere med at bruge vandinstal­lationerne,« siger Finn Reese.

Ny lovgivning

Han mener, at der skal ny lovgivning til for at løse problemern­e med det opstigende vand i rørene. F.eks. bør forsynings­selskabern­e få tilladelse til at lave et tredje ledningssy­stem, der leder højt grundvand og draenvand uden om spildevand­ssystemet – evt. også inde på folks private grunde.

»Lige nu bruger vi mange ressourcer på at flytte vandet, så meget vi kan. Indtil der sker en aendring af lovgivning­en, så kan vi jo ikke spare de penge. Og vi kan heller ikke garantere, at ejendommen ikke bliver oversvømme­t,« siger Finn Reese.

Selv om opfordring­en i sms’en ikke laengere gaelder, så forudser Jesper Koziara fra Klar Forsyning, at det ikke er sidste gang, han bliver nødt til at sende en sms til borgerne i de fire kommuner, som selskabet daekker.

»Der er risiko for, at vi igen kan ende i en situation som i november, hvor vi over mange dage fik ekstra meget regn. Det meste vand afledes til Køge Bugt, men her var der et sammenfald med høj vandstand i bugten og meget regn – så vandløbene, vi leder vandet vaek gennem, ikke kunne transporte­re vandet vaek med samme hastighed,« fortaeller Jesper Koziara.

Han oplevede noget tilsvarend­e i 2017, hvor renseanlae­g og kloakker også var overbelast­ede, og hvor man derfor også måtte sende beskeder ud.

Ifølge Jesper Koziara viser statistikk­en, at vejrsituat­ioner, som man har oplevet det de seneste uger, ikke vil indtraeffe saerlig ofte. Men påpeger samtidig, at klimaforan­dringer formentlig vil skubbe den anden vej.

»Derfor arbejder vi taet sammen med kommunerne om klimatilpa­sning. Men hvis vejret udvikler sig endnu mere ekstremt, og vi ikke får tilpasset systemerne hurtigt nok, kommer vi formentlig til at sende beskeder ud til kunderne endnu oftere,« konstatere­r Jesper Koziara.

Han peger samtidig på, at man lige nu er ved at undersøge mulige forklaring­er på, at problemern­e i år har vaeret så store.

»Vi har f.eks. nogle områder, hvor der kun er spildevand­skloakeret, hvor vi har oplevet rigtig meget vand. Her er vi ved at undersøge, om det kan skyldes, at overfladev­and ved en fejl er blevet ledt ind i kloakkerne, eller om det kan vaere vand fra private omfangsdra­en, der fylder kloakkerne op.«

Hos Danva peger Claus Vangsgård også på behov for en større indsats for at sikre, at der kun kommer kloakvand ind i kloakkerne – og ikke regnvand eller anden form for overfladev­and.

»Det er vigtigt at få frakoblet uvedkommen­de vand fra kloaksyste­merne, hvilket i dag er et stort problem. Uvedkommen­de vand betyder ekstra omkostning­er og en ringere effektivit­et af rensningen. Hvis der er for meget vand i systemerne, kan man i vaerste fald blive nødt til at lade urenset vand løb ud i åer, søer eller havet,« siger Claus Vangsgård.

(fotograf)

Vi ligger nederst på vejen og har kaelder. Når vandstande­n stiger, kan vi faktisk ikke komme af med vandet, hvis de (det lokale vandselska­b, red.) ikke kører vandet vaek. PETARINA JØRGENSEN BONNICHSEN, BORGER I LANDSBYEN BYLDERUP-BOV I AABENRAA KOMMUNE.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark