Jyllands-Posten

Her er der sne på vej: DMI kan ikke afvise skolelukni­nger i den kommende uge

Der er udsigt til et markant vejrskifte i den kommende uge. Det kan give massive udfordring­er i store dele af landet, lyder det fra DMI.

- THOMAS VIBJERG thomas.vibjerg@jp.dk

Tror du, at vinteren er ovre? Så skal du nok tro om igen. Fra naeste uge ser vejret nemlig ud til at tage et markant skifte, og det kan ikke udelukkes, at der falder så store maengder sne, at danske skolebørn vil blive sendt på tidligere vinterferi­e.

Sådan lyder det fra DMI, som er klar med en prognose for den kommende uge.

Problemer i trafikken

Allerede natten til tirsdag er der udsigt til sne – men ikke over hele landet.

»Der kommer et frontsyste­m op, som giver regn til de fleste steder i Danmark, men i Nordjyllan­d og muligvis også i det nordligste Sjaelland – nord for Hillerød – vil der komme sne,« lyder det fra Lisette Grenbom, vagthavend­e meteorolog ved DMI.

Mest sne vil der ifølge prognosern­e falde i Limfjordso­mrådet – primaert i den østlige del af Limfjordso­mrådet.

»Der vil nok falde mellem 5 og 15 centimeter, og det kan skabe nogle trafikale problemer.«

Temperatur­erne tirsdag vil vaere vidt forskellig­e i landsdelen­e – der venter omkring 8 grader i den sydlige del af Danmark og taet på 0 grader i den nordlige del.

»Det er virkelig et stort spaend. Hvor praecist graensen går mellem, om det er sne eller regn, der falder, er usikkert. Men hvis man bor i den nordligste del af Danmark, vil man stå op til sne, og i resten af Danmark vil der vaere regn og slud, som kan smelte.«

Tidlig vinterferi­e?

I langt større dele af landet vil der ifølge prognosern­e falde sne onsdag.

»Der traekker kulde ned fra nordvest. Nedbøren vil generelt vaere ulige fordelt over landet, men alle ligger i så kold luft, at den giver sne. Onsdag vil vaere en vinterdag med snebyger mange steder i landet,« siger Lisette Grenbom, som dog ikke vurderer, at onsdagens sne kommer til at give store problemer.

»Man vil kunne skrabe sneen vaek og salte sig ud af det.«

Til gengaeld vil den sne, der ser ud til at komme natten til fredag, kunne skabe markante udfordring­er mange steder.

Her vil en front komme op fra syd, den vil give »udbredt sne i store dele af landet«, og den kommer sammen med blaest.

»Tiltagende vind og sne er en rigtig dårlig kombinatio­n,« siger Lisette Grenbom.

»Der skal ikke meget vind til, før sneen begynder at fyge rundt og gøre det svaert at få ryddet vejene. Jeg forventer, at det vil give problemer fredag,« siger den vagthavend­e meteorolog, som understreg­er, at der stadig er usikkerhed­er forbundet med prognosern­e for fredag.

»Men vi forventer, at der kommer nok vind og sne til, at det giver en del problemer for mange i Danmark. Prognosern­e er pålidelige og vedholdend­e med, at der skal komme sne og blaest i sammenhaen­g, så det er noget, som vi holder øje med og tager alvorligt.«

For få uger siden faldt der så meget sne, at skoler lukkede og store dele af samfundet gik i stå. Er det der, vi er igen?

»Det er ikke der, vi er, men vi holder øje med fredag. Vi har helt sikkert øje på den fredag for at se, hvordan det udvikler sig, men det ser ikke helt så markant ud, som da alle skulle blive hjemme fra skole.«

Så hvis man er barn og gerne vil på tidligere vinterferi­e – kan man glemme alt om det?

»Det er ikke udelukket, men det er usikkert,« siger Lisette Grenbom og kommer med et råd til de skolebørn, som drømmer om tidlig vinterferi­e.

»De kan tage det med i aftenbønne­n.«

& ' '" + 0$1 ! " + ( *)

,- . $ 2 '" *' / ,- 3 / " # ) ' $ ! ! ) ' ! ! * ) $ ! $ % ! ' ) " ' '" ! ) " !

 ?? ?? Der er sne på vej til store dele af Danmark. Foto: Jens Dresling
Der er sne på vej til store dele af Danmark. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark