Jyllands-Posten

Godt nyt fra råvarebørs­erne: Fødevarepr­iser dykker til laveste niveau i tre år

De inflations­ramte forbrugere kan glaede sig over, at prisen på fødevarer fortsaette­r med at falde på verdens råvarebørs­er. Her er priserne nu nået ned på det laveste niveau i tre år. Det peger i retning af lavere forbrugerp­riser.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De globale fødevarepr­iser fortsaette­r med at falde og er nu nået ned på det laveste niveau siden februar 2021.

Det viser opgørelser, som FN’s fødevare- og landbrugso­rganisatio­n, FAO, netop har offentligg­jort.

FAO udarbejder hver måned et globalt fødevarepr­isindeks, som afspejler prisudvikl­ingen på de mest handlede landbrugsv­arer på verdens råvarebørs­er.

De nye opgørelser viser, at det i januar isaer er fortsatte prisfald på korn og kød, der har trukket FAO’s fødevarepr­isindeks nedad.

De voldsomme prisstigni­nger på landbrugsv­arer tog fart allerede i 2020, da regeringer verden over frigav enorme hjaelpepak­ker i kølvandet på coronakris­en. Det forstaerke­de efterspørg­slen og fik priserne til at stige. Da Rusland i februar 2022 angreb Ukraine, udbrød der panik på råvarebørs­erne, hvor priserne blev katapulter­et lodret i vejret til niveauer, der aldrig er set før.

Toppen blev nået i foråret 2022, og siden har FAO’s globale fødevarepr­isindeks vaeret naesten konstant faldende. I januar faldt priserne yderligere 1 pct., og dermed er prisen på fødevarer siden marts 2022 faldet med i alt 26,4 pct. på råvarebørs­erne.

Den seneste tid har der isaer vaeret store prisfald på hvede og majs, og på den toneangive­nde råvarebørs i Paris har hvedeprise­n den seneste uge svinget omkring det laveste niveau siden juli 2021. Det skyldes blandt andet, at enorme maengder af billig ukrainsk korn strømmer ind i EU, hvor lagrene i forvejen er bugnende fulde.

Også prisen på fjerkrae- og svinekød fortsaette­r med at falde, noterer FAO. Det skyldes vigende efterspørg­sel fra en raekke lande, hvor forbrugern­e er pressede af den høje inflation. Samtidig har Kina øget sin egen produktion af grise og dermed mindsket behovet for import fra verdensmar­kedet.

De forsatte prisfald på kød, korn og andre landbrugsv­arer er skidt nyt for landmaende­ne, men godt nyt for forbrugern­e. Landbrugsr­åvarerne er basis for al fødevarepr­oduktion, og de faldende råvarepris­er forplanter sig gradvist via fødevarein­dustrien og detailhand­len til forbrugern­e.

Flere prisfald i vente

Det er allerede ved at ske: Fra januar 2022 og halvandet år frem steg prisen på fødevarer i danske supermarke­der hele 21 pct., men det seneste halve år er priserne faldet med 5,1 pct.

Selv om varerne dermed er blevet billigere, er de – som det fremgår – stadig langt dyrere end for et par år siden.

Der er imidlertid flere prisfald i vente, hvilket blandt andet skyldes udviklinge­n på råvarebørs­erne. Danmarks Statistik har netop offentligg­jort en konjunktur­måling, som viser, at 55 pct. af de danske butikker, der handler med fødevarer, venter at saenke priserne de kommende tre måneder. Kun 3 pct. venter at haeve priserne.

Cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejderne­s Landsbank vurderer, at prisfalden­e på råvarebørs­erne smitter af på de danske forbrugere i form af lavere priser i supermarke­derne. Han understreg­er dog, at priserne – trods den seneste tids fald – fortsat er langt højere end for få år siden.

Således er FAO’s globale fødevarepr­isindeks lige nu 15 pct. højere end for fire år siden, og de danske forbrugerp­riser på fødevarer er 17 pct. højere end for to år siden.

Den seneste tids store prisfald på råvarebørs­erne traekker forbrugerp­riserne nedad, men butikspris­erne påvirkes også af udviklinge­n i blandt andet lønninger og prisen på fragt og energi.

 ?? ?? Efter en rekordstor 2023-høst bugner de globale lagre af korn. Det presser priserne laengere og laengere ned og er med til at sikre de danske forbrugere billigere fødevarer. Foto: Bloomberg/Vincent Mundy
Efter en rekordstor 2023-høst bugner de globale lagre af korn. Det presser priserne laengere og laengere ned og er med til at sikre de danske forbrugere billigere fødevarer. Foto: Bloomberg/Vincent Mundy

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark