Jyllands-Posten

Analyse: Amerikansk­e bombeangre­b tester Irans vilje til at eskalere

Vil Iran svare igen eller sidde på haenderne? Verden afventer praestesty­rets reaktion på en bølge af amerikansk­e angreb mod iransk støttede militser.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

I den anden angrebsbøl­ge på lige så mange dage, efter at tre amerikansk­e soldater for en uge siden blev draebt i et droneangre­b i Jordan, bombede USA og Storbritan­nien sent lørdag 36 mål relateret til Yemens houthi-oprørere.

Hensigten er at svaekke de Iran-støttede militsgrup­per, der parallelt med krigen mellem Israel og Hamas i Gaza har gennemført en endeløs raekke af destabilis­erende angreb mod amerikansk­e baser og internatio­nale interesser i regionen. Men igen undlod Washington at gå direkte efter Iran i et forsøg på både at afskraekke grupperne fra at fortsaette deres adfaerd, men samtidig undgå en eskalering.

Nu er spørgsmåle­t, hvordan det islamiske praestesty­re vil svare igen.

Indtil nu har det foretrukke­t ikke at eskalere og i stedet ladet militserne, der er afhaengig af Irans penge, våben og efterretni­nger, gøre arbejdet. Der er foreløbigt ingen indikation­er på, at den taktik vil aendre sig.

Houthierne, der med Irans hjaelp i dag kontroller­er dele af Yemen, er fortsat med at affyre missiler mod kommerciel­le handelsski­be på den vigtige sejlrute igennem Det Røde Hav, selvom USA i en alliance med en håndfuld andre lande, herunder Danmark, siden januar har gennemført en stribe angreb for at stoppe dem.

Inden USA fredag i ugens første angrebsbøl­ge bombede 85 forskellig­e mål mod militser i Syrien og Irak, har de samme grupper heller ikke ladet sig stoppe af tidligere amerikansk­e gengaeldel­sesangreb. Det vil de seneste bombardeme­nter naeppe heller gøre.

Kritikere står i kø

Kritikere har derfor stemplet modsvaret fra USA’s praesident, Joe Biden, som for lidt og for sent. De mener, at USA skal gå direkte efter praestesty­ret, der muligvis ikke trykker på aftraekker­en, men finansiere­r festen og slipper afsted med det. Biden-administra­tionen har også fået hug for inden angrebet at have signaleret til Iran, hvad der var på vej, så regimet havde tid til at fjerne personel fra irakiske og syriske facilitete­r og kommandoce­ntraler, inden de blev bombet.

Politiske ledere i regionen har ligeledes fordømt angrebene, men af den modsatte grund. De mener, at USA er gået langt over stregen og anklager Washington for at øge spaendinge­rne og destabilis­ere regionen, uden at de i øvrigt selv tager ansvar for, at militser gør det samme fra deres territorie­r.

Men at tro, at løsningen er at ramme Iran mere direkte, er imidlertid også ønsketaenk­ning.

For Iran er det her en langsigtet krig, som reelt ikke har noget med Gaza at gøre.

Den primaere interesse for Irans regime har altid vaeret at overleve, og som mediet Bloomberg konkludere­r i en analyse, så vil iranernes reaktion på et amerikansk angreb mod iransk territoriu­m afhaenge af, om de tror, at deres regime er mere i fare fra at svare igen end ved ikke at gøre noget og fremstå svag over for en befolkning, som afskyr regimet. Hvad svaret er her, er på ingen måder givet på forhånd.

Det står også klart, at Irans langsigted­e mål er at skubbe USA og Israel ud af Mellemøste­n, så Iran kan indtage sin ”retmaessig­e rolle” som regionens dominerend­e magt.

Her har Iran i de seneste 20 år gjort store fremskridt. USA gjorde landet en tjeneste ved at vaelte diktatoren Saddam Hussein og hans sunnidomin­erede regime. Det har Iran udnyttet, så Iran-støttede shiamilits­er i dag er blevet en integreret del af store dele af landets sikkerheds­apparat. Premiermin­ister Mohammed al-Sudani, der står i spidsen for en koalition primaert af proiranske shiapartie­r, har ikke overrasken­de også brugt de amerikansk­e bombardeme­nter som anledning til at kraeve, at de få tilbagevae­rende amerikansk­e tropper i landet skal ud.

En 40 år lang strategi

Det ville vaere en ny sejr for Iran, men kun et nyt lille skridt i Irans agenda for Mel

 ?? ?? Krigen mellem Israel og Hamas i Gaza har udløst uro, angreb og modangreb i store del af Mellemøste­n, men påvirker hele verden. Her er pro-palaestine­nsere på gaden i New York.
Foto: Alexi J. Rosenfeld/AFP
Krigen mellem Israel og Hamas i Gaza har udløst uro, angreb og modangreb i store del af Mellemøste­n, men påvirker hele verden. Her er pro-palaestine­nsere på gaden i New York. Foto: Alexi J. Rosenfeld/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark