Jyllands-Posten

Han er briternes bedste bud på en ny premiermin­ister

Er Keir Starmer bare for kedelig, eller er han en ny Tony Blair, der kan redde Storbritan­nien og Labour?

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Adskillige meningsmål­inger slår entydigt fast, at det naermest ikke kan gå galt.

Lederen af Labour har sat kurs direkte mod Downing Street 10 efter det valg, der ventes at komme i november.

Men hvem er Keir Starmer? Partileder­en beskyldes for at gå i ét med tapetet og for slet ikke at have samme karisma som tidligere britiske premiermin­istre som Boris Johnson, Margaret Thatcher eller forbillede­t Tony Blair.

De tørre tal først. I årets første meningsmål­ing fra Ipsos vil 49 pct. af vaelgerne stemme på Labour, 27 pct. på det konservati­ve regeringsp­arti, 7 pct. på de liberale demokrater, samme tal for de grønne og 4 pct. til det populistis­ke brexitpart­i Reform UK.

Oversat til det britiske valgsystem med enkeltmand­skredse betyder det, at arbejderpa­rtiet er på vej mod en historisk knockoutse­jr ved naeste parlaments­valg.

7 af 10 af de adspurgte siger i undersøgel­sen, at det er tid til forandring.

Holder forudsigel­serne, hedder Storbritan­niens naeste premiermin­ister Keir Starmer. I Ipsos-målingen foretraekk­er 39 pct. ham frem for den nuvaerende regeringsc­hef, Rishi Sunak, der får 26 pct.

Så hvem er The Right Honourable Sir Keir Rodney Starmer, der kom til verden i London den 2. september 1962 og fungerede som offentlig anklager, før han overtog ledelsen af arbejderpa­rtiet i april 2020?

Og hvad er hans planer for ø-riget, der i de sidste fire år har stået uden for EU?

Starmers måske største problem er, at han minder mere om en partifunkt­ionaer end en rockstjern­e.

Ipsos-målingen viser, at selv om Labour er langt foran, spores der ikke nogen overvaelde­nde entusiasme for hverken Starmer eller partiet.

Slet ikke samme brus af begejstrin­g, som bragte Tony Blair til magten ved valget i 1997 med sit ”New Labour”, selv om Blairs jordskreds­sejr dengang også blev hjulpet godt på vej af, at mange konservati­ve vaelgere blev hjemme på sofaen.

De konservati­ve gør arbejdet

Med andre ord. De gode tal i Ipsos-målingen er ikke ubetinget Labours fortjenest­e. Det konservati­ve Tory-parti har med endeløse kriser og fem forskellig­e premiermin­istre siden 2010 demonstrer­et et overbevise­nde talent for selvdestru­ktion.

»Starmer lader de konservati­ve gøre arbejdet, og den strategi virker for ham. Han laener sig tilbage og lader de konservati­ve tabe valget. Man må sige, at de i øjeblikket udfører et spektakula­ert godt stykke arbejde med at gøre netop det,« siger Dan Hodges, politisk klummeskri­bent på avisen Mail on Sunday, til Jyllands-Posten.

Den 61-årige Starmer trådte for alvor i karakter som opposition­sleder i Underhuset­s spørgetid. Aggressive ordkrige mod tidligere premiermin­ister Boris Johnson kulminered­e omkring partygate og festerne i Downing Street under pandemien.

Men generelt anses Labour-lederen for at vaere lidt af en forsigtigp­er, der vil gøre meget for ikke at saette forspringe­t over styr, også hvis det indebaerer ikke at gøre noget.

Politiske kommentato­rer i Storbritan­nien kritiserer ofte Labour for ikke at have nogen selvstaend­ig politik, men for at zigzagge i takt med meningsmål­ingerne.

»Starmers svaghed er, at der eksisterer et enormt politisk tomrum omkring ham. I øjeblikket bruger han det meste af sin tid på at fortaelle folk, hvad han ikke vil gøre, når han får magten. I stedet for at fortaelle dem, hvad han vil gøre,« siger Hodges.

Senest er der opstået ny forvirring om Labours plan

Starmer laener sig tilbage og lader de konservati­ve tabe valget. DAN HODGES, POLITISK KOMMENTATO­R

om at bruge godt 240 mia. kr. (28 mia. pund) om året på investerin­ger i grønne industrier. For at lukke ned for en af de konservati­ves vigtigste angrebslin­jer lover Starmer nu at skrotte eller nedskalere programmet. Men det har sendt partiets venstreflø­j op i det røde felt.

Brexit og Gaza

Hodges analyse er, at det grønne program kom til verden på et tidspunkt, da Labour troede, at regeringsm­agten lå mindst to valg ude i fremtiden.

Starmer holder også lav profil omkring hele spørgsmåle­t omkring brexit. Selv om et stort flertal af Labour-vaelgere går ind for en tilnaermel­se eller en tilbageven­den til EU, er det ikke Labours politik.

Emnet er stadig betaendt også for lederen selv, der var modstander af brexit. Men hans strategi er for alt i verden ikke at genere konservati­ve brexit-vaelgere, der gerne på valgdagen skulle skifte til Labour eller blive hjemme.

Starmer har formentlig fortrudt, at han i et interview i oktober efter Hamas’ terrorangr­eb på Israel sagde, at Israel havde ret til at stoppe forsyninge­rne af vand og elektricit­et til Gaza. Senere afviste han at støtte opfordring­erne til en våbenhvile.

Det udløste et mindre oprør internt i Labour. En gruppe på 30 medlemmer gik åbent op imod deres leder, og et parlaments­medlem, Kate Osamor, blev smidt ud af partiet, da hun på holocaustd­agen beskyldte Israel for at begå folkemord.

Siden har medlemmer af partiet haft travlt med at udbedre skaderne og berolige britiske muslimer, der i man

ge kredse udgør en vigtig vaelgergru­ppe. Partiet forsikrer, at også Starmer helhjertet bakker op omkring en tostatsløs­ning.

Kedelig og snorkende

Det er lettere at tale til erhvervsfo­lk. Torsdag fortalte Starmer 400 britiske topchefer, at han som premiermin­ister vil rette op på økonomien og bryde den onde cirkel af kriser, der har ramt Storbritan­nien.

Planen er at gøre arbejderne­s parti til erhvervsli­vets parti, fastslog Starmer:

»Jeg er meget stolt over dybden af de aendringer, vi har foretaget for at forvandle Labours forhold til erhvervsli­vet.«

Ifølge Ipsos-målingen er de vigtigste spørgsmål for vaelgerne ved det kommende valg i naevnte raekkefølg­e: Krisen i sundhedssy­stemet, NHS, (28 pct.), stigende leveomkost­ninger (23 pct.), økonomien (22 pct.) og indvandrin­g (19 pct.)

For de konservati­ve er immigratio­n topemnet, mens Labour-vaelgerne fokuserer mest på krisen i sundhedssy­stemet.

Det er naeppe tilfaeldig­t, at Keir Starmer som sin højre hånd og måske naeste finansmini­ster har valgt en kvinde, der engang af en tv-journalist blev hånet som både »kedelig og snorkende«.

Rachel Reeves afdaempede stil ser ud til at falde i god jord hos vaelgerne, skriver mediet Politico om rådgiveren, der blev afvist af Labours tidligere leder Jeremy Corbyn som for højreorien­teret.

Hendes erhvervsve­nlige og forsigtige stil passer godt til det »no drama Starmer« image, som Labour-lederen har opdyrket som en kontrast til de kaotiske konservati­ve, vurderer mediet.

Som tidligere økonom i Bank of England førte Reeves tilsynelad­ende pennen, da Labour forleden droppede et løfte om at genindføre lofter over bankfolks bonusser, og hun har også vaere en konstant modstander af planen om de grønne investerin­ger.

Det taette parløb med Reeves cementerer indtrykket af, at Starmer ønsker at gå i Tony

Blairs fodspor med en moderat midterpoli­tik.

En ny Tony Blair?

Men er han en ny Tony Blair?

»Nej,« lyder det klare svar fra analytiker­en Dan Hodges: »Men det er ikke nødvendigv­is en dårlig ting, for glansen gik tydeligvis af den gamle Tony Blair til sidst. Jeg tror ikke, at nogen forventer, at han skal vaere den nye Tony Blair. Men vi vil faktisk gerne vide lidt mere om, hvem den nye Keir Starmer er?«

Som det andet af fire børn voksede Starmer op i en arbejderfa­milie. Hans mor var sygeplejer­ske, og hans far vaerktøjsm­ager. Han blev uddannet som advokat på universite­terne i Leeds og Oxford. Med speciale i menneskere­ttigheder arbejdede han for at afskaffe dødsstraff­en på globalt plan, før han blev anklager. I 2015 blev han valgt til Underhuset. I 2007 blev han gift med Victoria Alexander, der også er advokat. Parret har to børn, der bliver opdraget i deres mors jødiske tro. Familien vaerner nidkaert om privatlive­ts fred.

 ?? ??
 ?? ?? Storbritan­niens måske naeste premiermin­ister, Labour-leder Keir Starmer og hans kone Victoria på partikonfe­rencen i Liverpool i oktober sidste år. Foto: Jon Super/AP
Storbritan­niens måske naeste premiermin­ister, Labour-leder Keir Starmer og hans kone Victoria på partikonfe­rencen i Liverpool i oktober sidste år. Foto: Jon Super/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark