Jyllands-Posten

Kina kan selv: Slut med danske skinker

De danske slagterier­s eksport til Kina er det seneste år kollapset. Kina har i rekordtemp­o genopbygge­t sin svineprodu­ktion og øget selvforsyn­ingsgraden. Det sker blandt andet ved at bygge gigantiske svinefarme, som er op til 26 etager høje.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De danske slagterier­s eksporteve­ntyr i Kina er definitivt forbi, og branchen er efterladt med alvorlige økonomiske tømmermaen­d.

Kina har i rekordfart øget sin egen svineprodu­ktion og mindsket afhaengigh­eden af importered­e varer fra blandt andet Danmark.

Det fremgår af nye kinesiske importdata for 2023. Opgørelser­ne viser, at Kinas import af dansk svinekød i 2023 faldt med 42 pct. til blot 114.000 tons.

Sammenlign­et med 2020 og 2021, hvor Kina støvsugede verdensmar­kedet for svinekød, er importen af danske skinker faldet naesten 70 pct.

Sammenbrud­det i eksporten af svinekød til Kina rammer bundlinjen på en stor del af de danske landbrugsb­edrifter hårdt. Det er de danske svineprodu­center, der ejer andelssels­kabet Danish Crown, og når slagteriet­s indtjening falder, så falder betalingen for landmaende­nes grise tilsvarend­e.

I 2019-2021 tjente de danske slagterier og landmaend formuer på et historisk boom i eksporten til Kina. Eksporteve­ntyret begyndte, da Kina blev ramt af en serie udbrud af svinepest, som på kort tid kostede op mod 200 mio. grise livet. Kina er i saerklasse verdens største forbruger og producent af svinekød, så det store fald i bestanden af grise resultered­e i et kaempe importbeho­v. Den mulighed greb de danske slagterier – anført af Danish Crown – lynhurtigt og indkassere­de en jackpot i milliardkl­assen.

Festen er forbi

Som det fremgår af de nye importdata, er festen nu helt og aldeles forbi. Da eksportfes­ten toppede, importered­e Kina over 100.000 tons dansk svinekød i kvartalet, og landet var dermed i saerklasse den største kunde hos de danske slagterier. Det seneste kvartal har importen vaeret helt nede på 14.000 tons.

Den primaere forklaring på det voldsomme fald i salget til Kina er, at landet efter udbruddet af svinepest har genopbygge­t sin bestand af grise i et tempo, der har fået eksperter verden over til at måbe. Ifølge nye opgørelser fra det amerikansk­e landbrugsm­inisterium, USDA, er Kinas import nu faldet til det laveste niveau siden 2019.

Chefanalyt­iker John Jensen, Agromarket­s, påpeger i en ny analyse, at Kinas årlige produktion af svinekød på blot tre år er øget fra omkring 40 mio. tons til omkring 60 mio. tons.

»Det viser, hvilken rivende udvikling den kinesiske produktion af svinekød har vaeret i de seneste år. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi Kinas regering meget aktivt støtter svineprodu­ktion i landet og meget gerne ser, at selvforsyn­ingsgraden stiger yderligere,« vurderer John Jensen.

Produktion i højhuse

Som en understreg­ning af

Kinas ambitionsn­iveau har investorer i landet de seneste år opført gigantiske svinefarme indrettet i højhuse på op til 26 etager. På de største farme produceres mere end 1 mio. grise årligt.

Kina har også strategisk­e ambitioner om at haeve sin selvforsyn­ingsgrad med mejeriprod­ukter. Disse ambitioner bakkes ligeledes op af handling: Kinas egen produktion af maelk vokser omkring 7 pct. årligt og er siden 2019 øget fra 30 til over 37 mia. liter. Det har fået landets import af maelkepulv­er til at falde, hvilket har lagt pres på verdensmar­kedspriser­ne.

Som endnu et led i ambitioner­ne om at reducere importen af fødevarer fra verdensmar­kedet har de kinesiske myndighede­r netop godkendt dyrkning af genmodific­erede typer af majs og sojabønner.

»Kineserne høster kun 6 tons majs pr. hektar og har bemaerket, at amerikaner­ne høster 12 tons ved at benyttet genmodific­erede sorter. Det er et potentiale, der er til at få øje på, og nu åbner kineserne for genmodific­erede afgrøder på millioner af hektar. Uanset om vi snakker svinekød, maelk eller korn, handler det grundlaegg­ende om, at kineserne ikke vil vaere afhaengige af importered­e varer, og det understreg­er, hvor farligt det er at gøre sig afhaengig af eksport til Kina,« mener markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Hvis Kinas behov for import fra verdensmar­kedet bliver mindre, vil det alt andet lige trykke priserne nedad. Det er dårligt nyt for landmaende­ne og fødevarein­dustrien, men godt nyt for forbrugern­e.

 ?? ?? Sådan kan en svinefarm også se ud. 26 etager i Hubei-provinsen, Kina. Foto: Arkiv
Sådan kan en svinefarm også se ud. 26 etager i Hubei-provinsen, Kina. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark