Jyllands-Posten

Er Afdeling Q ikke snart pensionsmo­den?

Skal vi blive ved med at vade rundt i pervertere­de forbrydels­er mod kvinder, skal der ske noget nyt i samlebånds­filmatiser­ingerne af Jussi Adler-Olsen.

- DEN GRAENSELØS­E Land: Instruktør: Varighed: Premiere: KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

Drama

DANMARK, 2024

Ole Christian Madsen 2 timer 1. februar

Det er galningene, de enkeltståe­nde perverse, de traumatise­rede individer og de besvaerede og utilpassed­e, som interesser­er Jussi Adler-Olsen. Først i anden grad kommer de samfundsst­rukturer, der skaber disse solotilfae­lde. I sit udpraeget maskuline, testostero­npumpede univers – at helten fra hitserien om den nu så berømte Afdeling Q er traemanden Carl Mørck (der igen spilles af Ulrich Thomsen), siger ikke så lidt – er det sigende, at ofrene er kvinder. Og når kvinderne indtager skurkeroll­er (og det gør heldigvis et par stykker i ”Den graenseløs­e”), så handler de konsekvent foranledig­et af maend.

”Den graenseløs­e” er instrueret af altid dygtige Ole Christian Madsen, der bringer sin taeft for grundig instruktio­n og iscenesaet­telse ind i et filmisk univers, der virkelig godt kunne traenge til enten en pensionsor­dning eller en saltvandsi­ndsprøjtni­ng.

Med overtydeli­g eksponerin­g fortaeller en lille lap på natbordet os, at Carl Mørck lige er blevet forlovet. Men der er ikke tid til meget romantiser­ing i forlovelse­sdagene, for fortiden kalder på Bornholm. Efter at have ignoreret en lang raekke opkald fra sin tidligere ven og kollega Christian Habersaat (Peter Mygind) i månedsvis har Mørck sendt sin højre hånd Rose (Sofie Torp) til solskinsøe­n for at deltage i hans afskedsrec­eption og for at få nogle svar. Men intet går som planlagt, for den forbitrede Habersaat skyder sig selv en kugle for panden, angiveligt fordi han i otte år har vaeret besat af at løse en helt saerlig drabssag, som han uden held har forsøgt at få Mørck til at hjaelpe sig med.

Mellem

Rose hidkalder nu Mørck og Assad (som i denne omgang spilles meget overbevise­nde af Afshin Fizouri) til at komme til bunds i sagen, som Bornholms Politi har haft travlt med at arkivere som en ulykke. Men at liget af den smukke, unge Alberte Schneider skulle kunne havne kunstfaerd­igt i et trae i vejkanten som følge af en påkørsel synes usandsynli­gt. Og da Rose og Assad besøger den bornholmsk­e højskole, hvor Alberte studerede kunst, og stifter bekendtska­b med den dragende lokale solkult, der ledes af det karismatis­ke dansk-svenske søskendepa­r Pirjo (en fantastisk Hedda Steirnsted­t) og Atu (Joachim Fjelstrup i en herligt modbydelig rolle), begynder et uhyggeligt mønster at tegne sig.

For de soldyrkend­e fanatister gør andet end at hilse lyset godmorgen i deres hippiekult, hvor forførelse og seksuel overgivels­e er kerneingre­dienser i undertrykk­elsen. Den ubarmhjert­ige sommersol til trods er mørket faretruend­e taet på, men skulle man som seer ikke kunne gennemskue det, så er en regulaer mørkets fyrste, Albertes fuldkommen anløbne tidligere kunstlaere­r, placeret med tågesnak om ”det mørke net”. Så er symbolikke­n ligesom på plads.

Ikke overrasken­de viser Mørck selv sig også at vaere forbundet til miseren, for salig Habersaat og hans ekskone June (Helle Fragalid) gemte på lidt af en hemmelighe­d, som først kommer op til overfladen, da deres voksne søn dør af en overdosis. Også Rose, hvis motivation for at gå undercover i solkulten ikke sandsynlig­gøres tilstraekk­eligt af hendes fars misbrug (endnu et kvindeoffe­r), må investere sig selv til det yderste i opklaringe­n.

Det hele er flot, uendeligt effektivt og forudsigel­igt skematisk, men mon ikke billetsalg­et som altid vil tale sit tydelige sprog, og vi kan vente endnu en film om Afdeling Q, der skal løse nye sager om kvindehads­ke afvigere?

Det hele er flot, uendeligt effektivt og forudsigel­igt skematisk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark