Jyllands-Posten

Statsankla­ger: Maersk-ansat hjalp fodboldstj­erne med at smugle kokain

En tidligere hollandsk landsholds­piller smuglede ifølge en domsudskri­ft fra Rotterdam kokain med hjaelp fra en ansat i Maersks tyske rederi. Ifølge den hollandske statsankla­ger er den korrupte Maersk-ansatte ikke blevet pågrebet. Det sidste bekraeftes ind

- MAGNUS BODING HANSEN magnus.b.hansen@jp.dk

Midt under fejringen af sin 40 års fødselsdag i 2022 blev David Mendes da Silva arresteret og ført vaek. Året efter modtog fodboldstj­ernen sin dom på syv års faengsel for at smugle 179 kilo kokain og for med dét for øje bestikke en ansat i Maersks tyske rederi, Hamburg Süd.

At den korrupte rederiansa­tte ifølge dommen rent faktisk arbejdede for Hamburg Süd, som der står i dommen, og som det blev refereret fra retten af journalist­er, bekraefter Tim Engelen fra Retten i Rotterdam over for Finans.

Det samme gør statsankla­ger Mark van der Wel.

Hamburg Süd var allerede dengang 100 procent Maersk-ejet og hedder i dag slet og ret “Maersk”.

Det er endnu et eksempel på, at kriminelle narkosmugl­ere har infiltrere­t Maersk og shippingin­dustrien – et problem, der er blevet så stort, at EU så sent som i sidste uge satte 1,5 mia. kr. af til at bekaempe det.

Ifølge et resumé af dommen fra Retten i Rotterdam hjalp Da Silvas »korrupte medarbejde­r i rederiet« helt konkret fodboldstj­ernen ved at »afsløre placeringe­n« af containere på havnen i Hamborg samt de »containern­umre og pinkoder«, som gør det muligt at føre containere med kokain bort fra havnen, uden at vaekke opsigt eller at skulle bestikke myndigheds­personer.

I pengebekne­b

Fodboldstj­ernen betalte ifølge dommen Maersk-medarbejde­ren for koderne. Beløbets størrelse fremgår ikke af resumeet, men hollandsk politi har tidligere fortalt Finans, at smuglere gerne betaler mere end 1 mio. kr. for sådan en kode. På gaden i Holland er de i alt 179 kilo kokain, som Da Silva ved to tilfaelde smuglede, mindst 69 mio. kr. vaerd.

På gerningsti­dspunktet havde Da Silva indstillet sin fodboldkar­riere, som kulminered­e hos klubben AZ Alkmaar, hvor han var med til at vinde mesterskab­et i den hollandske aeresdivis­ion og scorede mod Arsenal i en Champions League-kamp på en helflugter.

Selv om han var defensiv midtbanesp­iller, scorede han flere spektakula­ere langskudsm­ål.

Succesen til trods kom han i pengebekne­b, da han i tiden efter fodbolden mistede en sending på flere tons kokain, som han ifølge eget udsagn afsagt i retten havde importeret sammen med nogle bekendte, som, forklarede han, udnyttede hans »godhed«.

»Jeg havde ikke noget valg,« fortalte han om, hvad der så skete:

»Jeg var nødt til at arbejde, indtil jeg betalte det tilbage.«

Smugleripr­oblemet

Kapverdian­sk-hollandske Da Silva er fra Rotterdam – kokainsmug­lernes vigtigste by, som samtidig rummer Europas største containerh­avn, hvorfra Maersk også opererer med sin havneforre­tning.

Hans medsammens­vorne i Maersk er efter alt at dømme fortsat på fri fod.

I hvert fald kender de hollandske myndighede­r ifølge statsankla­geren kun vedkommend­e via et alias på den krypterede beskedtjen­este Encrochat, hvor alverdens kriminelle i årevis kommuniker­ede fortroligt, indtil politiet en dag brød kryptering­en.

Her har de kunnet spore, hvilke rederihemm­eligheder Maersks medarbejde­r i Hamborg delte med narkosmugl­erne, men de kender ikke identitete­n på den ansatte i havnen, som derfor i sagens natur hverken er blevet pågrebet eller dømt.

»Der er ikke startet en efterforsk­ning mod den Hamburg Süd-ansatte, fordi vi ikke ved, hvem han eller hun er,« skriver statsankla­geren i en e-mail til Finans.

Maersk bekraefter, at rederiet »ikke blev kontaktet af myndighede­rne om en Hamburg Süd-ansats involverin­g i Mendes da Silva-sagen.«

Derfor henvendte Maersk sig selv til myndighede­rne, da sagen blev omtalt i hollandske medier – uden at få mere at vide.

»Interne efterforsk­ninger gav heller ingen hints om en ansats involverin­g i sagen,« tilføjer Maersk – som »altid og fuldt ud støtter myndighede­rnes kamp mod det komplekse smugleripr­oblem«.

Hverken hollandsk eller tysk politi vil kommentere på, hvorvidt der er fremkommet nye oplysninge­r i sagen, i den korte tid der er gået, siden retten i Holland den 28. juli sidste år fandt det »juridisk og overbevise­nde bevist«, at narkosmugl­ere »i mindst ét tilfaelde« bestak en ansat i Maersk-ejede Hamburg Süd.

Maersk vil ikke forholde sig til, om smuglernes formodede muldvarp fortsat er ansat i koncernen.

En betaendt sag

Yderligere betaendt er sagen for Maersk, fordi den indskriver sig i et mønster, og fordi den ifølge flere eksperter muligvis kunne have vaeret undgået, hvis Maersk havde udvist større rettidig omhu.

Finans har siden sidste sommer afsløret kriminelle infiltrati­oner af Maersk verden over. En belgisk alenemor er sigtet for at dele fortrolige informatio­ner fra rederiet med en berygtet narkobaron; informatio­ner, hun siger, »alle havde adgang til« på hendes kontor.

Og i Holland omtaler politiet efter flere lignende sager Maersk som » infiltrere­t « af narkosmugl­ere.

I lande som Costa Rica og Brasilien er hele grupper af Maersk-ansatte dømt for at medvirke i kokainsmug­ling. Der er tale om gentagne sager om mange tons kokain, og selv overordned­e ansatte har medvirket.

Og typisk spiller containerk­oder, ligesom i den nye sag mod fodboldstj­ernen, en central rolle.

I en e-mail oplyser Maersks presseafde­ling, at rederiet »de seneste fem år yderligere har styrket vores fokuserede indsats for at undgå kriminel misbrug af vores operatione­r, aktiver og data og fortsaette­r med at eksekvere vores globale smuglerist­rategi«.

Om der hidtil er gjort nok for at begraense adgangen til de containerk­oder og informatio­ner, som smuglerne har brug for, for at få kokainen ud af havnene, vil Maersk ikke svare på.

Ny er visheden om farerne ved containerk­odesysteme­t dog ikke.

En forsømt mulighed

Allerede i 10 år gamle domme mod ko

kainmafia-relaterede Maersk-folk i Spanien var problemet kendt, kan Finans afsløre. Ifølge en domstekst fra 2014 bestak de dømte smuglere en Maersk-ansat med »en rejse« for at få udleveret containern­umre.

I en anden sag fra samme år smuglede en hel »eskadrille af Maersk-ansatte« kokain til Algeciras og blev idømt straffe på op til 14 års faengsel. Kokainen anløb i den sag havnen på den spanske solkyst en tidlig morgen i september 2009 skjult i »en lille rød rygsaek med påskriften ‘Cars’«, som var ensomt placeret i en ellers tom container på daekket af skibet Olga Maersk.

De dømte havde haft fri adgang til containerk­oder.

Hvorfor »alle« på Maersk-kontoret i Belgien ifølge den sigtede alenemor et lille årti senere så stadig havde adgang til containerk­oder, har Maersk i månedsvis afvist at svare på.

Angiveligt ønsker Maersk-koncernen ikke at afsløre noget om de metoder, der tages i brug for at få bugt med brodne kar.

Hvorvidt en striksere kontrol med koderne kunne have forhindret fodboldstj­ernen og hans angiveligt korrupte Maersk-ansatte i at smugle kokain, vil Maersk derfor heller ikke naermere ind på.

Også en anden mulighed for at forebygge sager som den mod den tidligere hollandske fodboldstj­erne synes at vaere forsømt.

Ifølge flere eksperter er det teknisk muligt at sikre, at shippingme­darbejdere kun kan tilgå de informatio­ner, som er nødvendige for at udføre deres opgaver – samt at registrere alle digitale spor af deres faerden rundt i systemerne.

På den måde ville man – eftersom man ifølge dommen ved, hvilke containere Da Silvas medsammens­vorne hos Maersk i Hamburg Süd slog op – muligvis godt kunne have fundet frem til den pågaeldend­e ansatte bagefter.

Det vurderer Marcelo D’antona, som er havnekonsu­lent for firmaet HPC Hamburg Port Consulting GmbH, og som indtil marts sidste år var chef for kundeservi­ce for Maersk Logistics i det østlige Sydamerika.

»Men den teknologi bruger Maersk ikke alle steder,« siger han.

»Den er vist ret dyr,« tilføjer Marcelo D’antona tørt.

Maersk vil ikke svare på, om de benytter teknologie­n.

Uanset hvad der det svaert at forhindre laek af containerk­oder, når alle fra lastbilcha­uffører i Sydamerika til kranoperat­ører og transportø­rer i Europa kan have brug for at kende dem.

Faerrest muligt skal »ideelt set« vide mindst muligt, understreg­er D’antona, da laekagerne kan forekomme mange steder i de lange logistikka­eder.

Det samme påpeger Maersk i en opfølgende e-mail.

Nye systemer

Siden Da Silva-dommen har Maersk derfor medvirket til to hele nye tiltag for at gøre netop sikkerhede­n i logistikka­ederne mere robust.

I Antwerben er et aeldre containerk­odesystem netop blevet erstattet af et nyt, et såkaldt Certified Pick Up-system, og i Rotterdam håndteres højrisikol­aster fra Latinameri­ka fra den 31. marts i år af det nyudvikled­e system Secure Chain.

»Vi har altid understreg­et,« skriver Maersk videre, »at problemet med kriminel misbrug af containerd­ata kun kan tackles effektivt, hvis alle partnere i landtransp­ortkaeden bruger samme sikre system«.

De nye systemer skal forhindre videresalg­et af containerk­oder.

I sagen mod Da Silva har statsankla­geren anket med kravet om, at straffen skaerpet fra 7 til 10 år. Under retssagen sidste sommer lød den dømte i første omgang til at tage ret let på det hele.

Han citerede fodboldleg­enden Johan Cruyff for, at »enhver ulempe rummer sine fordele« og lovede i den ånd at bruge dommen til fremover at gøre noget godt for samfundet.

Også han ankede dog efterfølge­nde. Et tidspunkt for ankesagen er ikke fastlagt endnu.

 ?? ??
 ?? ?? David Mendes da Silva, der sidste år fik en dom på syv års faengsel for at smugle 179 kilo kokain, har en fortid på det hollandske landshold. Her ses han i en kamp mod Japan i 2009. Foto: Peter Dejong
David Mendes da Silva, der sidste år fik en dom på syv års faengsel for at smugle 179 kilo kokain, har en fortid på det hollandske landshold. Her ses han i en kamp mod Japan i 2009. Foto: Peter Dejong
 ?? ?? Maersk har vaeret i involveret i flere sager, hvor ansatte har medvirket til flere sager om kokainsmug­ling. Foto: Shutterstu­ck
Maersk har vaeret i involveret i flere sager, hvor ansatte har medvirket til flere sager om kokainsmug­ling. Foto: Shutterstu­ck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark