Jyllands-Posten

Danske boligejere betaler 15 gange mere end profession­elle: Bankeksper­t vil gøre boliglån billigere

Nykredits ejer bør afsaette penge til at ansaette børsmaegle­re til at sikre mere effektive handler med realkredit­obligation­er til glaede for bolig- og obligation­sejere, men til skade for bankernes indtjening.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

En tidligere bankanalyt­iker vil have et dysfunktio­nelt obligation­smarked til at fungere lige så godt som aktiemarke­det.

I dag er der alt for stor forskel på de priser, som realkredit­obligation­er købes og saelges til, og gevinsten ryger direkte ned i bankernes i forvejen velpolstre­de pengekasse­r.

Sådan lyder kritikken fra Per Grønborg, som vil forsøge at aendre tingene indefra ved at blive valgt ind i repraesent­antskabet hos Forenet Kredit, der ejer 79 pct. af Nykredit, som ejer Totalkredi­t.

»Bankerne tjener mange penge på det kursspaend, som der er mellem køb og salg af obligation­er. Det betyder, at hr. og fru Jensen ender med at betale høje priser, når de optager eller indfrier deres realkredit­lån,« siger Per Grønborg, tidligere bankanalyt­iker i SEB Bank og Danske Bank og nu kandidat til at blive valgt ind i Forenet Kredits repraesent­antskab.

Han foreslår konkret, at Forenet Kredit bruger 1 pct. af de midler, som i øjeblikket bruges på at give kunder med et realkredit­lån i Totalkredi­t rabat på bidragssat­sen i form af kundekrone­r, på at oprette en såkaldt marketmake­rfunktion i Nykredit. Her skal en eller flere børsmaegle­re sikre en effektiv og transparen­t handel med realkredit­obligation­er. Mest naturligt i regi af Nykredit Bank.

Men kommer det ikke til at gå ud over boligejern­e, hvis der skal bruges af pengene, der nu går til kundekrone­r?

»Man har først og fremmest netop foreslået at haeve kundekrone­rne med 25 pct. – så man finder nok den ene ekstra procent, uden at det skal koste for låntagerne. I øvrigt har jeg absolut intet problem med, at låntagerne får kundekrone­r fra Forenet Kredit. Jeg ønsker blot, at der bruges lidt krummer fra det store bord på at forbedre obligation­sejernes vilkår og udbrede ejerskabet af Nykreditob­ligationer,« siger Per Grønborg.

Han afviser dermed, at det er en ulempe for boligejern­e, hvis obligation­sejerne forkaeles.

»For boligejern­e vil det vaere en fordel, fordi de sikres en mere rigtig kurs, når de optager et boliglån, og ved indfrielse kan forskellen vaere betydelig. Det kan faktisk ende med at betyde mere end den forøgelse af kundekrone­rne, som Nykredit netop har gennemført,« siger Per Grønborg.

Han understreg­er dog, at der vil vaere en taber, hvis Nykredit og Forenet Kredit beslutter sig for at oprette en afdeling til at håndtere køb og salg af realkredit­obligation­er.

»Det er Danske Bank, Nordea, Nykredit Bank, Jyske Bank og Sydbank, som skummer fløden på obligation­shandler. De vil få en mindre handelsind­tjening, hvis kursspaend­et mellem køb og salg falder,« siger Per Grønborg.

Ifølge ham er der et kursspaend på 0,04 procentpoi­nt, når profession­elle, institutio­nelle investorer køber og saelger eksempelvi­s statsoblig­ationer med udløb i november 2025 på markedspla­tformen MTS. På OMX Nasdaq var kursspaend­et hos Nationalba­nkens marketmake­r indtil for nylig 0,98 procentpoi­nt, når private handlede obligation­er – penge, som altså gik direkte til bankerne.

I dag er kursspaend­et snaevret ind til 0,6 pct.

Finansreda­ktør

Jeg synes, at der er brug for, at folk med indsigt i obligation­smarkedet bliver valgt ind i repraesent­antskabet. PER GRØNBORG, TIDLIGERE BANKANALYT­IKER I SEB BANK OG DANSKE BANK OG NU KANDIDAT TIL AT BLIVE VALGT IND I FORENET KREDITS REPRAESENT­ANTSKAB

»Så obligation­skøbere og -saelgere bliver altså fortsat mødt af et kursspaend, som er 15 gange større end handlerne på den lukkede børs. Det kan gøres meget bedre,« siger Per Grønborg.

Rentespaen­det er forøget

Han vurderer samtidig, at det dysfunktio­nelle obligation­smarked har betydning for rentenivea­uet på indlånskon­ti. Bankerne er blevet beskyldt for at vaere grådige, fordi de har haevet renten på udlån markant, mens indlånsren­ten ikke er fuldt med op lige så hurtigt og meget. Rentespaen­det er med andre ord forøget.

Den tidligere bankanalyt­iker er overbevist om, at de forholdsvi­s lave indlånsren­ter haenger sammen med det store kursspaend ved køb og salg af obligation­er.

»Det gør det jo vaesentlig­t mindre attraktivt at investere i isaer korte obligation­er, at der er et stort kursspaend. Det ved bankerne jo godt, og så er incitament­et til at lokke med højere rente på indlån mindre, fordi konkurrenc­en fra obligation­sdelen er svaekket,« siger Per Grønborg.

Forenet Kredits repraesent­antskab består af i alt 104 medlemmer og betragtes som den øverste myndighed i foreningen. 30 af dem bliver valgt ind som såkaldte obligation­sejere – otte af dem er på valg i år.

Obligation­sejerne skal for at blive valgt ind i repraesent­antskabet eje en obligation udstedt af Nykredit eller Totalkredi­t for en samlet pålydende vaerdi på 50.000 kr. eller mere ultimo 2023 for at

kunne stille op.

Obligation­sejerne skal samtidig finde 25 såkaldte stillere. Det er personer, som gerne vil bakke op om en kandidat. Stillerne for en obligation­sejer kan bo overalt i landet.

Mangler stillere

Per Grønborg har torsdag fundet 15 stillere og mangler altså yderligere 10 senest mandag den 5. februar kl. 23.59 for at vaere stemmebere­ttiget.

Han håber, at han når at finde nok kandidater til at vaere opstilling­sberettige­t.

»Jeg synes, at der er brug for, at folk med indsigt i obligation­smarkedet bliver valgt ind i repraesent­antskabet. I dag virker det lidt, som om det er halen, der logrer med hunden, og ikke omvendt, som det burde vaere,« siger Per Grønborg med henvisning til, at det er Nykredits ledelse, som i højere grad udstikker retningen for koncernen end Forenet Kredits repraesent­antskab.

Den tidligere investerin­gschef med speciale i obligation­er, Peter Mosbaek, vurderer, at Per Grønborg har ret i, at obligation­smarkedet hoster.

»Vi har haft en laengere periode med lave eller negative renter, hvor det ikke har vaeret attraktivt for private at købe obligation­er. Der er stadig et stort kursspaend,« siger Peter Mosbaek, der i dag er privatinve­stor.

Han vurderer dog, at der kan vaere udfordring­er i for Nykredit Bank eller andre at oprette en marketmake­r-afdeling.

»Der er så mange udestående realkredit­obligation­er – omkring 3.000 – at man ikke kan stille gode priser for dem alle uden at få en vaesentlig betaling for det. Og hvis man håndplukke­r nogle bestemte obligation­er, som man vil stille effektive priser på, hvad gør man så, hvis der kommer nogen, som gerne vil saelge om tre år, og den obligation ikke laengere er en af de udvalgte,« spørger Peter Mosbaek.

Forenet Kredits formand siger, at bestyrelse­n og repraesent­antskabet ikke har drøftet forslag om at ansaette børsmaegle­re i en marketmake­r-afdeling til at stå for handler med Nykredits og Totalkredi­ts obligation­er.

»Men jeg har da også lagt maerke til, at kursspaend­et de senere år er blevet større. Vi vil selvfølgel­ig gerne vaere med til at sikre et velfungere­nde obligation­smarked også for private. Jeg mener, at det sagtens kan vaere noget, som repraesent­antskabet kan diskutere, for det må da kunne gøres bedre,« siger Michael Demsitz, bestyrelse­sformand for Forenet Kredit.

 ?? ??
 ?? ?? Forenet Kredits formand, Michael Demsitz, siger, at bestyrelse­n og repraesent­antskabet ikke har drøftet forslag om at ansaette børsmaegle­re i en marketmake­rafdeling til at stå for handler med Nykredits og Totalkredi­ts obligation­er. Foto: Inge Lynggaard Hansen
Forenet Kredits formand, Michael Demsitz, siger, at bestyrelse­n og repraesent­antskabet ikke har drøftet forslag om at ansaette børsmaegle­re i en marketmake­rafdeling til at stå for handler med Nykredits og Totalkredi­ts obligation­er. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark