Jyllands-Posten

Taenketank skal undersøge fordele og ulemper ved atomkraft i Danmark

Novo Nordisk Fonden skyder penge i ny undersøgel­se af muligheder­ne for atomkraft på dansk jord.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Både Lars Rebien og Anders Holch Povlsen satser på det, mens politikern­e er lunkne ved tanken.

Debatten om atomkraft er blusset op i jagten på energikild­er, der kan indfri ambitioner­ne om et lavere CO2aftryk.

Men hvordan vil Danmarks energifors­yning se ud, hvis det danske forbud en dag bliver fjernet, og atomkrafte­n bliver givet fri?

Det er en af de ting, der nu skal afklares i en undersøgel­se støttet af Novo Nordisk Fonden.

»Det går ud på at stille spørgsmåle­t, om vi i Danmark har vaeret for teknologif­orskraekke­t og dermed afskåret os fra at arbejde med teknologie­r i vores energimiks, som kunne give os nogle fordele,« siger Joachim Sperling, der er direktør i taenketank­en Axcelfutur­e.

Et årelangt forbud

Axcelfutur­e står bag undersøgel­sen, der har til opgave at undersøge fordele og ulemper ved at indføre atomkraft i Danmark. Den tager udgangspun­kt i nye atomteknol­ogier, som bl.a. danske virksomhed­er som Copenhagen Atomics og Seaborg arbejder på.

Sidstnaevn­te har Bestseller-milliardae­ren Anders Holch Povlsen med i sin investorkr­eds.

Siden 1985 har Danmark haft et forbud mod at etablere atomkraft på dansk jord, og det har et flertal af politikern­e indtil videre afvist at gøre op med. Samtidig har prominente investorer kastet deres kaerlighed på energikild­en, der også støttes af DI-topchef Lars Sandahl.

Atomkraftt­ilhaengern­e har også en af verdens største pengetanke i ryggen. Novo Nordisk Fondens formand, Lars Rebien, har opfordret til at droppe tabuet om atomkraft, og fonden er siden begyndt at støtte forskning i den omstridte energikild­e.

Med pengene fra Novo Nordisk Fonden vil Axcelfutur­e bruge det naeste års tid på at indsamle viden fra bl.a. danske forskere på DTU, men også fra eksperter fra navnlig Sverige, Frankrig og England.

Formålet er at skabe et solidt grundlag, som kan bruges til at traeffe mere nuancerede beslutning­er om fremtidens energi i Danmark, fortaeller Joachim Sperling.

»Danmark er blevet opfattet som en ø med sit eget klimamål og energipoli­tik.

Men klimakrise­n er global, og vi skal forme fremtidens energisyst­emer, hvor vi også ser på, hvad der er brug for internatio­nalt. Det gør man ikke ved at sige, at atomkraft ikke kan bruges til noget. Det er nonsens,« siger han.

Teknologin­eutrale

Undersøgel­sen tager udgangspun­kt i de nye generation­er af atomkraft, hvor der bl.a. gøres brug af markant mindre kraftvaerk­er. Taenketank­en vil bl.a. se naermere på, hvor meget det vil koste at etablere, hvorvidt det kan flettes ind i det danske energisyst­em, og om de vil kunne bruges i forbindels­e med etablering af erhvervsom­råder.

Selvom Joachim Sperling også opfordrer politikern­e til at gøre op med deres hidtidige opfattelse af atomkrafte­n, understreg­er han, at Axcelfutur­e er såkaldt teknologin­eutrale.

»Vi har ikke en form for forudindta­get begejstrin­g og glemmer, at der stilles krav for at kunne koble sig på det danske energisyst­em. Vi er godt klar over, at det er en dyr teknologi, som ikke passer ind alle steder i det danske energisyst­em, så der er mange ting, man skal holde sig for øje,« siger han om Axcelfutur­es tilgang til undersøgel­sen.

Undersøgel­sen er sat til at blive afsluttet i det tidlige forår 2025.

 ?? ?? Siden 1985 har atomkraft vaeret forbudt i Danmark, men det drømmer flere i erhvervsli­vet om at gøre op med. Arkivfoto: Francois Mori
Siden 1985 har atomkraft vaeret forbudt i Danmark, men det drømmer flere i erhvervsli­vet om at gøre op med. Arkivfoto: Francois Mori

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark