Jyllands-Posten

Har du tillid til skattemynd­ighederne? Så er du i mindretal

-

De bliver ved med at dukke op: eksemplern­e på, at vores skattesyst­em er hullet som et brugt bredmasket bundgarn.

Vi kommer ikke uden om boligskatt­ereformen, der har udviklet sig til en af de største skatteskan­daler nogensinde.

Vi har alle hørt om fuldstaend­ig forkerte – naermest vanvittige – vurderinge­r.

Men det slutter ikke her. Knap 200.000 danskere, der købte bolig i 2021 eller 2022, risikerer at skulle betale skat for den tidligere ejer. Det er blot en af mange fejl ved det nye boligskatt­esystem. Andre fejl påviser, at symmetrien i skattesyst­emet er vaek.

Et lille eksempel måske, men relevant, er beskatning af firmabiler. De første tre måneder, man har adgang til sit kørende frynsegode, beskattes man ud fra en foreløbig vaerdi.

Efter tre måneder sker der en genberegni­ng, hvis udfald er afgørende for skattebeta­lingen resten af perioden.

Hvis firmabilen efter genberegni­ngen saettes til en højere markedsvae­rdi, skal firmabilis­ten betale mere i skat. Hvis vaerdien falder, og det har den gjort på stort set alle elbiler, skulle man tro, at skatten bliver lavere. Det bliver den ikke. I så fald fastholdes den hidtidige beskatning­svaerdi. Det svarer til, at en arbejdsløs skal betale samme skat, som da han eller hun var i arbejde, eller at rentefradr­aget fastfryses, selv om renterne stiger.

Firmabilbe­skatning synes måske at vaere en biting, men fremgangsm­åden mere end antyder, at den kan vaere helt gal andre steder. Det rokker ved noget principiel­t i vores skattesyst­em, nemlig at vi betaler efter indtaegten­s størrelse. Vi kan ikke have et skattesyst­em, hvor beskatning­sgrundlage­t fryses fast.

Et andet principiel­t problem dukker op, når vi taler om skatten på pensionsaf­kast, den såkaldte PAL-skat. Den har Skat overladt til banker og realkredit­institutte­rne at opkraeve. Der kommer ingen årsopgørel­se, pengene opkraeves uden videre i januar måned.

De år, man har haft tab på sin opsparing, får man et fradrag, der kan traekkes fra i kommende års gevinster.

Hvor stort det er, får man heller ikke at vide. Dertil kommer, at hvis fradraget er opnået i ét selskab eller i en bestemt ordning, kan det ikke bruges i tilfaelde af gevinst i andre selskaber eller andre ordninger.

Det svarer til, at man ikke kan modregne renteindta­egten i banken med renteudgif­ten i realkredit­institutte­t.

Vores skattesyst­em har udviklet sig til et skråplan, der med udbytte- og boligskatt­eskandaler­ne er på vej ned i et dybt hul. Staten kan simpelthen ikke finde ud af at opkraeve de penge, der er nødvendige for at finansiere velfaerdss­amfundet. Tilliden til skattemynd­ighederne og opkraevnin­gen har lidt et alvorligt knaek de senere år. Det kan få alvorlige konsekvens­er. For hvem har lyst til at vaere medsponsor for et velfaerdss­amfund, når man med rette føler at have fået en uretfaerdi­g eller urimelig behandling af skattemynd­ighederne?

Der er i dag otte styrelser under Skattemini­steriet. En af styrelsern­e eksisterer groft sagt udelukkend­e for at koordinere og servicere de øvrige syv. Systemet har spillet fallit, og det er ufatteligt, at erkendelse­n ikke er nået til Christians­borg.

En grundlaegg­ende omlaegning af skattesyst­emet er nødvendig, og den haster.

Der er i dag otte styrelser under Skattemini­steriet. En af styrelsern­e eksisterer groft sagt udelukkend­e for at koordinere og servicere de øvrige syv.

Måske er løsningen at udlicitere skatteopkr­aevningen til den finansiell­e sektor, der har en veludvikle­t evne til at kraeve penge op. Det synes måske at vaere for langt ude. Problemet er, at skattemynd­ighedernes evner til samme er endnu laengere ude.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark