Jyllands-Posten

Medierne burde gå forrest i debatten om klimaet. Men de spiser os af med håndbold og ”Løvens Hule”

- ALLAN BECH HANSEN

Jeg kaempede mig for nylig igennem ivaerksaet­terprogram­met ”Løvens Hule” på DRTV. Ordvalget skyldes en liden foragt over programmet og DR’s prioriteri­ng af kapitalism­e-drømmen over samfundsde­batten.

Selvom programmet kan fremstå inspireren­de og drømmeindg­ydende, sidder jeg tilbage med følelsen af, at programmet ikke skeler til virkelighe­den.

I princippet er det vildt at folkeliggø­re en håndfuld smarte kapitalist­er, der har skabt en overflodst­ilvaerelse på tvivlsomt ivaerksaet­teri, midt i en global klimakrise.

I en tid, hvor forbruget skal mindskes, kan man ønske sig, at produktern­e fremført for løverne i det mindste har en klar grøn agenda eller søger at komme et reelt samfundspr­oblem til livs (som mobilcover­et, der kan medvirke til et fald i drugging).

Løverne er tilsynelad­ende kun in it for the money, hvilket er svaert at bebrejde dem, da det er DR’s castingval­g og programmet­s tilgrundla­eggende praemis.

Jeg anfaegter blot en vis etisk problemati­k ved at brande hardcore kapitalism­e på moderkanal­en i bedste sendetid, når man simultant og live på DR2 vender samfundets akutte udfordring­er.

Her forstår hovedparte­n af debattører­ne, at forbruget skal saenkes [markant], og at klimakrise­ns alvor overskygge­r alt … også ivaerksaet­terdrømme.

Naturligvi­s skal DR og TV 2 som danskernes primaere visuelle mediekanal­er have en vis bredde i deres udbud, men prioriteri­ngen synes skaev og fokuseret på den overfladis­ke underholdn­ing.

Med deres raekkevidd­e burde de netop gå forrest i debatten og oplysninge­n om klimakrise­n. P.t. er daekningen aldeles mangelfuld.

I DR’s tilfaelde er der enkelte explainers, nogle hyggelige grønne opture med Thøger Kirk og sporadiske artikler på dr.dk – den 25. januar er der otte klima-katagorise­rede artikler fra 2024 på dr.dk.

Er det, hvad licensen kan mønstre? TV 2’s pendant har samme artikelsco­re.

At nyhedsorie­nterede programmer momentvis vender klimaet, er forventeli­gt qua deres format, men hvorfor ikke have større ambitioner med mere koncentrer­et daekning?

Der er bred enighed om, at vi skal rykke os markant for at imødekomme klimamålen­e.

Bør man som borger stille større krav til mediernes tilsvarend­e engagement i daekningen af vor tids suveraent største trussel?

Absolut!

I stedet rettes fokus på en overflod af quickfixes som sportsnyhe­der, kendisdyrk­else, rejsetilla­eg m.m.

Sportsbegi­venheder som “breaking news” er absurd stor.

Håndboldsl­utrunden i Tyskland ryddede naermest fladen på både dr.dk og tv2.dk. Et udmaerket bevis på den forkerte prioriteri­ng.

Arkitekt, København S

I stedet er klimaengag­erede journalist­er nødt til at ivaerksaet­te aktivistis­ke tiltag som #rydfladenf­orklimaet. Andre vidende og dygtige fagfolk saetter deres liv og karriere på standby og tyr til aktivisme, simpelthen fordi det indlysende sker foran deres øjne: Klimakrise­n negligeres fra de folkevalgt­e, mens borgerne neutralise­res via overfladis­ke fyldprogra­mmer som ”Løvens Hule” og ”Vild med Dans”.

Man bør forvente mere af DR og TV2, men klimakrise­ns alvor saelger tilsynelad­ende ikke så godt.

Man bør forvente mere af DR og TV 2, men klimakrise­ns alvor saelger tilsynelad­ende ikke så godt. Selv er jeg trofast seer af ”Debatten”, selvom programmet tit medfører mere frustratio­n end håb; enten fordi en debattør (f.eks. Jacob Jensen) skader debatten og mulige fremskridt på det givne område, eller fordi et givet program er en genindspil(d)ning af et program fra 2018. Med andre ord: Der er ikke sket en døjt!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark