Jyllands-Posten

Aktiv dødshjaelp? Nej tak!

- KIRSTEN KOCH

I sit debatindla­eg i JP 31/1 gør Dorthe Schmittrot­h Madsen et kraftigt udfald mod staten. Blandt andet fremfører hun, at staten »suveraent bestemmer, hvornår vi må dø, hvilket er en ydmygelse«.

Om staten bestemmer for meget eller for lidt, skal ikke diskuteres her, men det er ikke korrekt, at staten forhindrer os i at afslutte vort eget liv. Efter dansk straffelov er det ikke forbudt at begå selvmord. Assistance ved selvmord er imidlertid strafbart, uanset om denne hjaelp er givet i fuld forståelse med den person, man hjaelper til at dø, eller i medfølelse og kaerlighed til den, der ønsker at dø. Hjaelp til selvmord kan straffes med op til tre års faengsel.

Med udgangspun­kt i den aktuelle sag om aegteparre­t Preisler, hvor Ebbe Preisler er sigtet for manddrab for at tage livet af sin hustru, der var uhelbredel­igt syg, opfordrer Dorthe Schmittrot­h Madsen politikern­e til at indføre aktiv dødshjaelp som en ret stadfaeste­t ved lov. Når visse betingelse­r er opfyldt, skal det vaere muligt for en borger at begaere sig aflivet, uden at drabsmande­n er strafansva­rlig.

Hvis det bliver min ret som borger at vaelge at dø, så bliver det en andens pligt at slå mig ihjel. Hvem skal gøre det? En laege? Skal vi have indført statsautor­iseret drab på begaering?

At have et valg lyder umiddelbar­t positivt og sympatisk, ikke mindst i tilfaelde med svaer, uhelbredel­ig sygdom. At formulere en lov, der drejer sig om tilvalg af døden som en rettighed, forekommer mig dog ikke blot vanskeligt, men umuligt. Hvordan kan en sådan lov undgå at påvirke samfundets indstillin­g til, hvem der er bevaringsv­aerdige borgere, og hvem der ikke er det?

I Etisk Råd har man givet udtryk for den negative indflydels­e, en lov om aktiv dødshjaelp kan have på de grundlaegg­ende normer for samfund, sundhedsva­esen og menneskesy­n. Det er vigtige pointer, som ikke må glemmes i diskussion­en for og imod aktiv dødshjaelp. Det er vigtigt at huske på, at lovgivning også skal beskytte – ikke blot fastslå rettighede­r.

Pensionist

Jeg er sikker på, at Ebbe Preisler slog sin hustru ihjel som en kaerlighed­sgerning og med indgående kendskab til hendes egne ønsker og holdninger til, hvordan tilvaerels­en skulle vaere. Ifølge straffelov­en er det drab og dermed strafbart. Ville Ebbe Preislers kaerlighed­sgerning vaere mindre vaerd, hvis den var straffri?

16 af 17 medlemmer i Etisk Råd anbefaler, at der ikke indføres aktiv dødshjaelp i Danmark, og jeg håber inderligt, at politikern­e retter sig efter denne anbefaling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark