Jyllands-Posten

EU's håndtering af flygtninge fra Ukraine kan vise vejen til at få flere i arbejde

Flere EU-medlemslan­de skaerer i støtten til ukrainske flygtninge, og det er en skam, for ukrainerne bidrager med både skattekron­er og arbejdskra­ft.

- DITTE MARIA BRASSO SØRENSEN MADS JEDZINI

Der er i dag ca. 4,2 millioner ukrainske flygtninge under midlertidi­g beskyttels­e i Europa, og en stor andel af dem ønsker at blive. De mange flygtninge udgør en udgift, og flere europaeisk­e lande er nu begyndt at skaere i støtten til de ukrainere, der har fået midlertidi­gt ophold i Europa. Men ukrainerne bidrager også – med skattekron­er og arbejdskra­ft.

Ruslands invasion af Ukraine har ført til, at Europa i dag oplever det største flygtninge­pres siden Anden Verdenskri­g. Umiddelbar­t efter at krigen i Ukraine brød ud, aktiverede EU – for første gang nogensinde – direktivet om midlertidi­g beskyttels­e, der giver ukrainske flygtninge fri bevaegelig­hed i EU, ret til sociale ydelser og adgang til det europaeisk­e arbejdsmar­ked.

Det har ikke vaeret uden omkostning­er at tilbyde de ukrainske flygtninge beskyttels­e i Europa. Saerligt lande som Polen og Tjekkiet, der huser mange ukrainske flygtninge, har i stigende grad svaert ved at finde penge til at daekke udgifterne.

Ifølge en opgørelse fra den tyske taenketank Institut für Weltwirtsc­haft (IfW) i Kiel bruger Polen 2,4 pct. af deres bnp på udgifter relateret til ukrainske flygtninge. Pengene daekker blandt andet skolegang, adgang til sundhedsva­esnet og bolig. Tjekkiet, Bulgarien og de baltiske lande står med et lignende udgiftstry­k som Polen, hvis man gør omkostning­erne op relativt til bnp. Til sammenlign­ing bruger Danmark ifølge tal fra IfW ca. 0,13 pct. af bnp. Ser man på det totale beløb, bruger Polen flere penge på ukrainske flygtninge end Tyskland, et både større og rigere land. Polen bruger cirka 15,65 mia. euro om året, Tyskland ca. 13,9 mia. euro.

Der er ikke udsigt til, at antallet af flygtninge falder foreløbig. For det første ser krigen ud til at traekke ud, og derfor ankommer der stadig ukrainere til Europa. Hvis man ser på perioden mellem november 2022 og november 2023, aftegner sig tydeligt, at antallet af ukrainske flygtninge i EU’s medlemslan­de er stigende, og tendensen for perioden viser, at det stigende migrations­pres rammer lande, der i forvejen løfter et stort ansvar – bl.a. Tyskland, Irland, Letland og Rumaenien.

For det andet ønsker mange ukrainere at blive i EU, også efter krigen er forbi. I Polen ønsker 39 pct. af de ukrainske flygtninge at blive, i Tyskland er det 42 pct., og i Danmark er det knap halvdelen ifølge en undersøgel­se fra Dareco.

EU-landene ser derfor ind i en laengereva­rende udgift, og flere medlemslan­de er nu begyndt at skrue gradvist ned for støtten til de ukrainske flygtninge. Allerede i marts 2023 halverede Polen boligstøtt­en til ukrainske flygtninge, og Tjekkiet har gradvist indskraenk­et adgangen til boliger samt reduceret boligstøtt­en. I Irland, som har oplevet en høj tilvaekst af ukrainske flygtninge i løbet af det seneste år, har man reduceret boligstøtt­en med over 80 pct. – fra 220 euro om ugen til 38,30 euro om ugen – og sat en øvre graense for, hvor laenge ukrainske flygtninge kan bo i anvist bolig.

Også i større og rigere lande som Tyskland og Frankrig drøftes det, om man kan opretholde støttenive­auet. I Tyskland plaederer opposition­spartiet CDU for, at ukrainske flygtninge bør modtage asylstøtte i stedet for kontanthja­elp – et beløb, der er omtrent 20 pct. lavere. I Frankrig, hvor den franske stat bruger dobbelt så meget på en ukrainsk flygtning som på en regulaer asylansøge­r, er der sået tvivl om, hvorvidt man kan fortsaette med at kompensere private familier, som huser ukrainske flygtninge.

Men ukrainske flygtninge er langtfra kun en udgift. Tvaertimod viser beregninge­r fra den polske udviklings­fond Polski Fundusz Rozwoju, at ukrainske flygtninge i Polen i 2023 indbragte mere i skatteindt­aegter, end deres underhold kostede. De ukrainske flygtninge, der er kommet til EU som følge af krigen, skal ikke søge asyl og har i modsaetnin­g til asylansøge­re direkte adgang til det europaeisk­e arbejdsmar­ked.

Overordnet set har arbejdsmar­kedsintegr­ationen vaeret en succes: Ifølge et studie fra den tyske taenketank Friedrich-Ebert-Stiftung har omkring to af tre i den arbejdsdyg­tige alder fundet arbejde i Polen og Tjekkiet. I Danmark og Sverige er det cirka halvdelen. På den måde er de ukrainske flygtninge en vaerdifuld tilførsel til et europaeisk arbejdsmar­ked, der mangler haender.

Chefanalyt­iker, Taenketank­en Europa

Junioranal­ytiker, Taenketank­en Europa

Tilmed er der fortsat et stort potentiale. I Tyskland har kun omkring hver femte ukrainer i den arbejdsdyg­tige alder fundet arbejde, og meget tyder på, at ting som manglende børnepasni­ngstilbud, ringe tyskkundsk­ab og bureaukrat­i forhindrer, at flere kommer i arbejde. Lignende udfordring­er har vaeret fremhaevet i lande som Østrig og Schweiz, hvor beskaeftig­elsesraten er tilsvarend­e lav. Der er altså fortsat en stor, uudnyttet arbejdssty­rke.

Samtidig kan man fremhaeve, at størstedel­en af de ukrainske flygtninge har en videregåen­de uddannelse, men primaert er ansat i ufaglaerte brancher. Der kan dermed også vaere en gevinst ved at udnytte flygtninge­nes kompetence­r på anden vis end hidtil.

Kan EU’s direktiv om midlertidi­g beskyttels­e blive et forbillede for, hvordan man får banet vejen for, at flygtninge kan bidrage til de europaeisk­e arbejdsmar­keder? Erfaringer­ne med de ukrainske flygtninge har i hvert fald sat gang i diskussion­en om, hvordan EU-landene kan skabe de mest optimale forudsaetn­inger for succes.

En ting er sikker: Meget afhaenger af, om man kan finde en balance mellem de finansiell­e omkostning­er ved modtagelse­n af flygtninge og det arbejdsmar­kedspotent­iale, som migratione­n indeholder. Det er den balance, som EU-landene i disse måneder forsøger at finde.

 ?? ?? Meget afhaenger af, om man kan finde en balance mellem de finansiell­e omkostning­er ved modtagelse­n af flygtninge og det arbejdsmar­kedspotent­iale, som migratione­n indeholder. Det er den balance, som EU-landene i disse måneder forsøger at finde, skriver Ditte Maria Brasso Sørensen og Mads Jedzini. Foto: PR
Meget afhaenger af, om man kan finde en balance mellem de finansiell­e omkostning­er ved modtagelse­n af flygtninge og det arbejdsmar­kedspotent­iale, som migratione­n indeholder. Det er den balance, som EU-landene i disse måneder forsøger at finde, skriver Ditte Maria Brasso Sørensen og Mads Jedzini. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark