Jyllands-Posten

Styrket fertilitet­sindsats kraever en national strategi

- SØREN ZIEBE SOPHIE HAESTORP ANDERSEN LARS GAARDHØJ

I sin nytårstale valgte statsminis­ter Mette Frederikse­n at saette fokus på et område, der ligger hende meget på sinde. Hun praesenter­ede regeringen­s forslag om en styrkelse af fertilitet­sområdet bl.a. med motivation­en: »For hvor er det i grunden smukt, at så mange mennesker drømmer om skabe nyt liv.«

Den del af statsminis­terens tale handlede på mange måder om, hvad der er vigtigt i livet, om mangfoldig­hed, og om at vi skal hjaelpe hinanden. Lad os anerkende, at for langt, langt de fleste mennesker er det at skabe nyt liv en helt essentiel byggesten for det gode liv.

I statsminis­terens tale praecisere­s målet: »Så endnu flere af jer kan skabe den familie, I drømmer om.« En vigtig politisk italesaett­else af livskvalit­et.

Det forvirrer måske politiske kommentato­rer og journalist­er, som lige skal vaenne sig til, at alt ikke kun er taktik, spin og armlaegnin­g.

Statsminis­terens ord understreg­ede behovet for, at vi gør os fri fra den rigide idé om kun at handle, hvis det ”kan det betale sig”.

Hvordan måler man, om børn kan betale sig? Og hvordan vaegter det at ”baere rundt på en hjemløs kaerlighed”?

Alvoren i regeringen­s intentione­r understreg­es også af indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde, der i en pressemedd­elelse fra Sundhedsmi­nisteriet udtaler, at »når man braendende ønsker sig at få endnu et barn og ikke ved, om det vil lykkes at blive gravid, kan det vaere enormt hårdt at skulle vente på at komme i behandling. Derfor er det også vigtigt, at vi så vidt muligt sikrer, at der er tilstraekk­elig behandling­skapacitet, så familierne ikke skal vente for laenge på at komme i behandling.«

Den gode nyhed er, at fertilitet­sområdet er et af de områder i sundhedsse­ktoren, der faktisk kan rekruttere personale i alle faggrupper.

Kapacitete­n på de offentlige fertilitet­sklinikker er derfor alene begraenset af de ressourcer, der tildeles politisk og af hospitalsa­dministrat­ioner.

Hvis man vil reducere ventetiden og øge kapacitete­n, så giv fertilitet­sklinikker­ne de midler, det kraever.

Ufrivillig barnløshed er en stor folkesygdo­m. WHO anslår, at hver sjette menneske i verden vil rammes. Det gaelder også i Danmark.

Som med alle andre folkesygdo­mme bør vi derfor satse også på forebyggel­se, så faerre på sigt vil skulle på hospital for at få børn.

Det er allerede startet i det små med en raekke initiative­r som f.eks. fertilitet­srådgivnin­gen og undervisni­ngsseancer med gymnasieel­ever, men der er behov for meget mere.

Seniorfors­ker, Rigshospit­alets Fertilitet­safdeling

Overborgme­ster, (S), København

Regionsråd­sformand, (S), Region Hovedstade­n

Vi efterlyser derfor en national strategi, der ud over de forbedrede behandling­smulighede­r, regeringen nu laegger op til, også inkluderer forebyggel­sesindsats­er rettet både mod øget viden hos os alle sammen om vores medfødte reprodukti­onsbiologi og dens konsekvens­er og mod et eftersyn af kulturelle og samfundsma­essige barrierer, der gør det svaerere at tilvaelge børn, mens vores biologi tilskriver det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark