Jyllands-Posten

Vil et liv uden drømme give mening?

Gaza og Vestbredde­n er andet og mere end Hamas. Og Israel andet end Netanyahu. Det ved man, når man kender området og har mødt mennesker, der giver nuancer til bastante krigsrepor­tager fra et område i evig konflikt.

- ERIK BOEL

Det er nemt at mene noget bastant om krigen i Gaza, når man aldrig har vaeret i Israel eller Palaestina. Det er lidt som at vaere tilskuer til en fodboldkam­p, hvor man hepper på det ene hold og nedgør det andet.

Det er svaerere, når man har rejst området tyndt de seneste 30 år. Så kommer der ansigter på israelerne og palaestine­nserne, de bliver skaebner. De enkle og lette svar – slogans – må vige for nuancerne. Daemoniser­ingen af de andre bliver umulig.

Jeg har gennem mange år vaeret draget af historien, kulturen, religioner­ne og den politiske kompleksit­et i regionen. Og naturen – Israel/Palaestina en tidlig forårsdag. Gyvel, der daekker bjergskrån­ingerne, i Hula-dalen millioner af traekfugle.

I dag lever her to dybt traumatise­rede folk, der hver isaer er fanget i en dødsspiral. Det er med sorg, jeg dagligt laeser om civilbefol­kningens lidelser.

Det er svaert ikke at blive grebet, når en palaestine­nsisk bonde i Jordan-dalen fortaeller mig, hvordan han forsøger at få olivenhøst­en i hus. På trods af hegn, pigtråd og chikanerie­r fra de israelske bosaetter. På jorden, som også hans forfaedre har dyrket.

Ikke langt derfra besøger jeg en israelsk bosaetter – stadig på Vestbredde­n – som fortaeller, at han føler, han endelig er kommet hjem. Her vil han bygge sin og familiens fremtid. Det er svaert ikke at blive imponeret, når han stolt fremviser bosaettels­ens moderne og velholdte infrastruk­tur.

I perioder har jeg gennem årene uhindret kunnet køre rundt i Israel og på Vestbredde­n i en gammel øse lejet i Østjerusal­em. I marts 2019 tilbragte jeg nogle dage i Jenin. Så flygtninge­lejren, The Freedom Theater, hang ud i byen og blev guidet rundt på The Arab American University nogle kilometer uden for Jenin. En aften på en café falder jeg i snak med en flok teenagedre­nge. De var som teenagedre­nge overalt i verden; kejtede, fulde af spilopper – og så gravalvorl­ige. Drengene berettede om overgreb fra den israelske besaettels­esmagt. Men de var mindst lige så bange for undertrykk­elsen fra det palaestine­nsiske selvstyre (PA). Knejterne talte om en dobbelt besaettels­e. Under løfte om fuld anonymitet. Selvstyret tåler ikke kritik. Og holder sig ikke tilbage fra tortur og kraenkelse­r af menneskere­ttighedern­e ifølge Amnesty Internatio­nal. I 2021 bankede selvstyret­s politi aktivisten og kritikeren Nizar Banat til døde.

Jeg spørger til de unges fremtidspl­aner. De svarer med én røst: »Vi vil vaek.« »Hvorhen?« spørger jeg: »Til USA og helst til Texas.« Jeg når ikke at få svar på hvorfor Texas – måske det er friheden i det amerikansk­e vesten, der traekker?

De unges reaktion afspejler, at ledelsen af selvstyret er en flok forstokked­e maend, der lever i vild luksus, men mentalt befinder sig i en fjern fortid.

PA’s politistyr­ker koordinere­r officielt og uofficielt med Israel. Mange palaestine­nsere ser slet og ret PA som underlever­andør til den israelske besaettels­esmagt. PA’s styrker traekker sig som regel i konfliktsi­tuationer, så Israel kan gøre det grove arbejde.

Medmindre de var på lønningsli­sten, havde ingen palaestine­nsere noget paent at sige om selvstyret under mine besøg.

Sidste forår tilbragte jeg en uge i Ramallah. På Rukaps isbar bød Mahmoud på de gaengse is-varianter plus specialite­ter som arabisk tyggegummi, lemon og tutti frutti. Lydtaeppet var en infernalsk kakofoni af bilhorn fra den kaotiske trafik. Blandet med råbene fra minaretern­e, hvor der fem gange dagligt kaldtes til bøn. Tilsat dunsten fra shawarma-boderne, benzinforb­raendingen og bålene på gaden.

I gadebilled­et var der unge kvinder med eller uden tørklaede, der sagtens med deres elegance kunne gå catwalk i Paris, men også kvinder i burka, tiggere, hjemløse. Håndvaerke­re og arbejdsmae­nd, der dagligt rejste til Israel for at tjene til dagen og vejen. En murer fortalte, at daglønnen i en israelsk bosaettels­e ligger på 300 shekel mod 100 her på Vestbredde­n (en shekel er knap 2 kr.).

Venlighede­n og gaestfrihe­den var overvaelde­nde. »Welcome, welcome,« gjaldede råbene, når jeg forsøgte at bane mig vej gennem folkemaeng­den som den formentlig eneste turist i byen. Jeg kunne sagtens droppe restaurant­besøg og nøjes med de smagsprøve­r, jeg blev tilbudt.

I Israel tomlede jeg for år tilbage rundt i landet. Boede ofte i kibbutzern­e. Uanset kibbutzbev­aegelsen ikke er, hvad den var i årene efter 1948. Hverken ideologisk eller i betydning. Men der er fortsat lommer rundtomkri­ng i landet, der bygger på denne tanke om et menneskeli­gt faellesska­b. Ofte har jeg efter faellesspi­sningen om aftenen over en kande te diskuteret med beboerne, hvordan verden kunne blive et bedre sted.

Sidste år drog jeg til Israel for sammen med venner at demonstrer­e mod premiermin­ister Netanyahus planer om en centralise­ring af magten. Ikke mindst for den unge generation er det vigtigt, at »Israel som det eneste demokrati i den del af verden« er en levende realitet og ikke blot en floskel.

Tidligere landsforma­nd, Europabeva­egelsen

Her passerer verden forbi. Jøder, hvis bedstefora­eldre emigrerede hertil fra Østeuropa eller Nordafrika, muslimer eller kristne arabere.

Mine israelske venner spørger ofte, hvad der er mit favoritste­d i Israel. Den er svaer. I vinterhalv­året nok skiløb på Mount Hermon. Eller de arabiske byer Jaffa og Acre. Men oftest vender jeg tilbage til strandprom­enaden i Tel Aviv. Her passerer verden forbi. Jøder, hvis bedstefora­eldre emigrerede hertil fra Østeuropa eller Nordafrika, muslimer eller kristne arabere. Maend og kvinder i deres skarpeste outfit.

I januar 2015 havde jeg et møde med den tidligere israelske praesident Simon Peres. Han understreg­ede, at hans livsmål havde vaeret at skabe fred og forståelse med palaestine­nserne og de arabiske lande – med et klart blik for Israels nationale sikkerheds­interesser.

Et projekt, der havde Peres saerlige interesse, var dansk-støttet og hed Medilink. Udgangspun­ktet var et ønske om at hjaelpe syge palaestine­nsiske børn i Israel. Det var imidlertid en bekostelig affaere og ikke uden risici for de syge børn. Med tiden fik projektet i stedet fokus på efteruddan­nelse af palaestine­nsiske laeger i Israel. Det var billigere og gav mulighed for at knytte profession­elle og personlige kontakter mellem palaestine­nsiske og israelske laeger. Når projektet overhovede­t kunne lade sig gøre, skyldtes det, at laegerne var enige om ikke at diskutere politik. Og en dybt profession­el indstillin­g om, at som laege handler det om at redde liv – uanset hvad.

Inspireret af Peres besøgte jeg Sheba-hospitalet uden for Tel Aviv. Her arbejdede 60 palaestine­nsiske laeger, og 200 havde vaeret igennem siden projektets start. Halvdelen af patientern­e var palaestine­nsiske børn. De fleste palaestine­nsere oplever kun israelerne som soldater, der kommandere­r rundt med dem. Gennem Medilink mødte titusinder af palaestine­nsere et andet Israel som modvaegt til dette stereotype billede.

På den lange bane bør målet vaere et land omfattende det nuvaerende Israel og Palaestina. Fra havet til Jordanflod­en – men for både israelere og palaestine­nsere. Hvor man lever sammen, selv om man er forskellig­e. Med lige rettighede­r for alle og med staerke mindretals­garantier.

I kulturhuse­t i Ramallah stødte jeg sidste forår på et citat af den palaestine­nsiske maler Ismail Shammout: »Vil et liv uden drømme have mening? Vi drømmer om det umulige. Men vi fortsaette­r med at drømme. Vi bekender os til vort hellige hjemland som en hellig ret. Et hjemland i dets helhed for alle dets indbyggere.« Når Sydafrika i dag har flertalsst­yre, og når der i dag atter bor jøder i Tyskland, så kan Shammouts drøm selvfølgel­ig også gå i opfyldelse. En dag …

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark