Jyllands-Posten

Farrolle giver forfatter håb for fremtiden

Forfatter Theis Ørntoft er håbefuld for fremtiden. Siden han blev far, har han fundet ro og glaede over at vaere forbundet til noget.

-

Nogle mener måske, at forfatter Theis Ørntoft praediker håbløshed. Men det mener han ikke selv. Faktisk har han ikke vaeret så håbefuld siden 2009, hvor han debuterede som forfatter. Måske skyldes det, at han er blevet far.

»Når jeg taenker på fremtiden, så bliver jeg fyldt med et glødende håb,« siger han.

Den 5. februar fylder Theis Ørntoft 40 år. Siden debuten med digtsamlin­gen ”Yeahsuiten” i 2009 er han blevet kaldt en af sin generation­s markante stemmer.

Han har beskaeftig­et sig med klimakamp, dystopiske fremtidsbi­lleder og at vaere ung og rodløs. Men hans seneste bog, ”Jordisk”, handler om at vaere forbundet.

Samtidig med udgivelsen blev Ørntoft far til en lille pige. Den nye rolle har betydet et skifte i hans liv og forfatters­kab.

»Jeg finder en enorm tilfredsst­illelse i at vaere bundet til noget for første gang i mit liv. At skifte bleer og spille vandlyde, når min datter ikke kan sove, er det bedste, jeg nogensinde har oplevet«, siger han.

Kapitel to i livet

Med litteraere termer beskriver han det at blive foraeldre som at traede ind i kapitel to som menneske.

»Der er ikke nogen vej tilbage til kapitel et, hvor man er fri, ung og ubegraense­t. Det manifester­er sig i min måde at opleve, taenke og skrive på,« siger han.

Ørntoft begyndte på Forfatters­kolen i 2007. Tre år senere var han faerdigudd­annet, og ”Yeahsuiten” kom på gaden.

Efterfølge­nde udgav han digtsamlin­gen ”Digte 2014” i 2014 og bogen ”Solar” i 2018.

For tiden taenker Ørntoft meget. Taenker og skriver. Isaer på fremtiden.

Hvis håb er energi, så er håbløshed et fravaer af energi, fortaeller han. Og han fyldes med energi, når han taenker på fremtiden.

»Fortaellin­gen, vi har om CO2-reduktione­r og klimamål, kommer ikke til at blive til virkelighe­d. Der kommer til at ske noget helt andet, tror jeg. Hvad end det er, så er jeg ikke sikker på, at det kun er noget dårligt,« siger han.

Under sit forfatters­kab har Ørntoft fået Munch-Christoffe­rsens Debutantpr­is, Det Danske Akademis Debutantpr­is og Mikael Strungepri­sen.

Derudover er Ørntoft nomineret til DR Romanprise­n 2024 for ”Jordisk”. forfatter

 ?? ?? Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark