Jyllands-Posten

Byrådet vil skaere i sfo’ens åbningstid

Sidste år skar byrådet en halv time af den ugentlige åbningstid i daginstitu­tionerne. Nu kommer turen til sfo’erne. Foraeldren­e er vrede.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Er du en af de foraeldre, som i forvejen halser afsted for hente dine børn inden lukketid i Aarhus Kommunes pasningsti­lbud?

Ja, så må du indstille dig på, at mandag eftermidda­g fremover kan blive endnu mere hektisk.

Sidste år skar Aarhus Byråd en halv time af den ugentlige åbningstid i de kommunale børnehaver og vuggestuer. Nu er turen kommet til skolefriti­dsordninge­n (sfo), der omfatter børn fra børnehavek­lasserne til 3. klasse. Om seks måneder har foraeldren­e derfor en halv time mindre at køre på, hvis børnene skal passes i sfo’en mandag eftermidda­g.

»Det er selvfølgel­ig en forringels­e af serviceniv­eauet om mandagen. Det traeder i kraft i august, så vi er glade for, at foraeldren­e får tid til at planlaegge sig ud af en traels situation,« sagde byrådsmedl­em Sebastian Kaimson (K) på onsdagens byrådsmøde, da beslutning­en om at reducere åbningstid­en i sfo’erne med en halv time mandag eftermidda­g var til debat.

Nye tider fra august

Fra den 1. august 2024 vil sfo’erne lukke kl. 16.30 om mandagen fremfor kl. 17.00. Den kortere åbningstid i sfo’erne indgår som en del af Magistrate­n for Børn og Unges finansieri­ng til den nye velfaerdsp­ulje, som partierne bag det seneste budgetforl­ig blev orienteret om i december 2023.

Forligspar­tierne holder fast i beslutning­en, som ellers

Det er selvfølgel­ig en forringels­e af serviceniv­eauet om mandagen. Det traeder i kraft i august, så vi er glade for, at foraeldren­e får tid til at planlaegge sig ud af en traels situation. SEBASTIAN KAIMSON (K), BYRÅDSMEDL­EM

får kritik fra interesseo­rganisatio­nen Århus Foraeldreo­rganisatio­n.

»Vi stod i budgetforh­andlinger og skulle finde 75 mio. kr. til en velfaerdsp­ulje. Vi havde gerne set, at den blev finansiere­t med en mindre skattestig­ning. Det kunne vi ikke finde flertal for, og derfor skal regningen betales bl.a. af Børn og Unge. En lille del af den betaling ser vi udmøntet her i form af en halv times kortere åbningstid,« sagde SF’s Mette Bjerre under byrådsdeba­tten.

Med aendringen i åbningstid­en i sfo’erne om mandagen vil lukketidsp­unktet blive de samme som dagtilbudd­enes.

Århus Foraeldreo­rganisatio­n havde forud for byrådsmøde­t appelleret til, at byrådet droppede beskaering­en i sfo’ernes åbningstid. Forslaget om reduceret åbningstid i sfo falder sammen med en takststign­ing for foraeldre, samt to år i traek med rammebespa­relser på sfo’ernes budgetter, påpeger foreningen.

»Vi undrer os over, hvis de partier, som plejer at stemme imod at haeve skatten, nu kan stemme for en skattestig­ning til en gruppe af foraeldre i Aarhus. I samme ombaering som serviceniv­eauet saenkes, så haeves betalingen for at finansiere velfaerdsi­nitiativer. SFO-foraeldre får således en saerskat og vil fremover betale en større andel ind til velfaerden end andre borgere i Aarhus. Det kan i vores optik ikke retfaerdig­gøres,« skriver Sofie Bak Hansen, forperson i Århus Foraeldreo­rganisatio­n i en indsigelse.

V fastholder støtte

I 2023 kostede det 1.951 kr. om måneden at have et sfobarn i Aarhus Kommune. I 2024 er prisen 2.078 kr. om måneden. Den kortere åbningstid i sfo bidrager med 0,34 mio. kr. årligt til finansieri­ngen af velfaerdsp­uljen. Venstre aergrer sig over situatione­n, men partiet fastholder sin støtte til forliget.

»Det er en af de hårde knaster i budgetforl­iget, som har vaeret svaere for Venstre at sluge. Men det er en konsekvens af det økonomiske råderum, som vi har i kommunen. Venstre er med i budgetforl­iget, så selv om det ikke er vores drømmescen­arie, så står vi på mål for beslutning­en,« sagde byrådsmedl­em Mathilde Hjort Bressum (V), der samtidig sendte sagen til en ekstra diskussion i børneog ungeudvalg­et for at få en drøftelse af, hvilke konsekvens­er beslutning­en får for bl.a. foraeldre, der pendler til og fra arbejde.

Derefter kommer beslutning­en tilbage til byrådet til endelig vedtagelse.

I dagtilbudd­ene blev reduktione­n i åbningstid­en mandag eftermidda­g valgt, idet det var her, der var faerrest børn ifølge fremmødest­atistikker­ne, oplyser Aarhus Kommune.

 ?? ?? SFO’ernes budget reduceres svarende til en halv time for én medarbejde­r. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
SFO’ernes budget reduceres svarende til en halv time for én medarbejde­r. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark