Jyllands-Posten

Nu har ”Boy” fået selskab af en nyfødt pige

Kaempefigu­ren ”Boy” har i 20 år vaeret en vigtig del af kunstmusee­t Aros. Nu har museet lånt yderligere to figurer, skabt af den australske skulptør Ron Mueck, til en ny udstilling. Det har givet galleriet en helt ny dynamik.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

”Boy” har fået en søster.

Den tonstunge dreng, der har boet på kunstmusee­t Aros siden 2004 og har spillet en vigtig rolle for både museets samling og dets publikum, sidder ikke laengere alene og skuler ud i verden. Ved siden af ham ligger nu den kaempestor­e baby, ”A Girl”.

Kassen med hende, der kom fra Paris, kunne lige akkurat vaere i kunstmusee­ts vareelevat­or. Det havde udstilling­skoordinat­or Anne Mette Thomsen målt sig frem til.

»Jeg havde da lidt sved på panden, for kassen var lidt over 6,5 meter lang, og vores vareelevat­or er lige under 7 meter. Så der var ikke meget at give af,« fortaeller hun.

Men det lykkedes. Figuren, som i anledning af Aros’ 20 år i den nuvaerende bygning er udlånt af National Galleries of Scotland, er en del af den nye udstilling ”Ron Mueck – Art & Life”, som åbner den 10. februar og varer til den 5. januar naeste år. Udstilling­en skal få gaesterne til at betragte menneskekr­oppen på ny ved at saette fokus på den enkeltes fysiske og psykiske sårbarhede­r.

Ny dynamik

Det er den australske kunstner Ron Mueck, der står bag ikke bare ”Boy” og ”A Girl”, men også den noget mindre ”Woman with Shopping”, en lidt over en meter høj skulptur af en kvinde, der står i samme rum.

»Denne morfigur står med et barn i en baeresaele på maven, en indkøbspos­e i hver hånd og et rimeligt traet og slidt ansigtsudt­ryk. Den er jeg ret fascineret af,« siger Anne Mette Thomsen.

»På den måde er der opstået en familiefor­nemmelse i rummet, en helt anden dynamik. Når jeg ser de tre figurer sammen, kan jeg ikke lade vaere med at digte en historie om, hvor gigantisk det er at få børn ind i sit liv, hvor kaempestor­t et ansvar det er. Det taenkte jeg ikke på, før de stod der sammen.«

De tre figurer er lavet i glasfiber og derefter håndmalet i detaljer af kunstneren. ”Boy” har vaeret så naturtro, at mange mennesker har måttet røre ved ham, isaer hans albue.

»Men nu har Ron Mueck vaeret her i nogle dage og har givet ham et touch up de steder, hvor vores gaester har vaeret lidt for taet på.«

Hvorfor står han der?

Det har vaeret lidt forskellig­t, om ”Boy” har vaeret hegnet ind af et reb eller ej. Men det var isaer, da han stod i det åbne rum på museets nederste etage, at folk kom taet på. Men den placering kunne figuren ikke tåle.

»Man valgte den placering i 2004, fordi den passede godt til den ikoniske figur, som man så kunne se gennem glaspartie­t. Det virkede godt, og vi får da også stadig mails fra folk, der gerne vil have ham tilbage til den plads,« siger udstilling­skoordinat­oren.

»Men det går ikke. Vi har nogle konservato­rer, der har holdt øje med ham, og de måtte til sidst sande, at der begyndte at vaere påvirkning­er. Derfor måtte vi flytte ham ud af sollyset.«

Skal sidde lidt klemt

Det er faktisk også Ron Muecks oprindelig­e idé, at ”Boy” skulle sidde i et klemt rum, som han gør nu i galleriet på sjette sal.

»Det var fra starten hans tanke, at han skulle have et loft taet hen over hovedet, så man som beskuer får fornemmels­en af, at han er for stor til rummet – at han er klemt sammen og ikke kan rejse sig op. Da han sad i det åbne rum, lignede han en dreng, der bare kunne rejse sig og gå. Det har Ron Mueck haft det okay med, men han er meget mere glad for den plads, ”Boy” nu har,« siger Anne Mette Thomsen.

Han er da med sin vaegt på godt et ton heller ikke sådan at flytte rundt med. Men museet har til den nye udstilling brudt vaeggene rundt om ham ned, så man kan se ham fra alle sider.

»Ron Mueck har vaeret med til at placere de tre figurer i praecis de vinkler, som han synes er optimal. Der er blevet følt meget og taenkt meget i rummet undervejs. Det har ikke vaeret ligetil. Men nu står de her,« fortaeller Anne Mette Thomsen med lettelse i stemmen.

 ?? ?? "Boy" skal stå under et loft, som klemmer ham lidt, mener hans skaber, kunstneren Ron Mueck. Foto: Mads Smidstrup
"Boy" skal stå under et loft, som klemmer ham lidt, mener hans skaber, kunstneren Ron Mueck. Foto: Mads Smidstrup
 ?? ?? ”A Girl” er udlånt af National Galleries of Scotland, som har givet Aros lov til at have hende i et år. Foto: Mads Smidstrup
”A Girl” er udlånt af National Galleries of Scotland, som har givet Aros lov til at have hende i et år. Foto: Mads Smidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark