Jyllands-Posten

Snart er det slut med bemandet turistkont­or i Grenaa

Kirsten Rønn går efter 21 år som turismemed­arbejder på pension, og hendes stilling bliver ikke genbesat. I hvert fald ikke foreløbigt.

- SIMON CARLSON simon.carlson@lokalavise­n.dk

19. april har Kirsten Rønn Rinhack sidste arbejdsdag som turismemed­arbejder på Grenaa Turistkont­or.

Hun har valgt at gå på pension efter 21 år i jobbet, og når Kirsten Rønn Rinhack velfortjen­t siger tak for nu, slutter en epoke i Grenaa. Og et saersyn i hele landsdelen.

Turistkont­oret i Grenaa er således det eneste tilbagevae­rende helårligt bemandede turistkont­or, men stillingen som turismemed­arbejder bliver ikke genbesat.

Det besluttede politikern­e i kultur- og fritidsudv­alget på deres møde tirsdag 30. januar, hvor udvalget skulle tage stilling til den fremtidige turistbetj­ening.

Der er flere årsager til beslutning­en, forklarer udvalgsfor­mand Allan Gjersbøl Jørgensen (S).

»Jeg synes, vi skylder os selv at stoppe op i stedet for blot hovedløst og på automatpil­ot at ansaette en ny i samme funktion. Kirsten har vaeret her i 21 år, og der kan jo sagtens vaere nogle ting, der er anderledes i dag, som gør, at det ikke skal vaere praecis samme funktion. Vi skal lige taenke os om, hvordan vi skal organisere og strukturer­e os. Og så er vi lidt nysgerrige på at finde ud af, hvordan man gør andre steder,« siger Allan Gjersbøl Jørgensen.

Forandring­er på vej

Det er alene Kirsten Rønns beslutning at gå på pension nu, men udvalgsfor­manden erkender, at det dermed også er en lejlighed til at kigge på, hvordan man ellers kan bruge de penge, der hidtil er gået til driften af turistkont­oret. Et årligt beløb på godt 500.000 kroner.

De penge skal enten bruges i arbejdet for at øge kommunens økonmiske råderum. Her skal kultur- og fritidsudv­alget bidrage med en million kroner.

Eller også skal penge på anden vis investeres i turismeomr­ådet.

Det skal de kommende måneder bruges på at undersøge, inden turistsaes­onen for alvor går i gang.

Derfor afviser Allan Gjersbøl Jørgensen heller ikke, at der kan komme en for for bemanding til at servicere turisterne.

»Den umiddelbar­e tanke er ikke, at det bliver ”en ny Kirsten” med samme løn og timeantal. Men det kan godt vaere, vi laver en bemanding i form af tilkøb af den ydelse, vi i forvejen får fra Visit Aarhus,

så de er til stede i midtbyen, hvor de kan guide og vejlede turister, men det betyder, at det ikke bliver praecis på den måde, vi kender det i dag,« konstatere­r udvalgsfor­manden.

Krudt i højsaesone­n

Kirsten Rønn Rinhack laegger ikke skjul på, at hun elsker sit arbejde, men tiden er moden til pensionen, mener hun.

Det betyder dog langt fra, at hun er aergerlig over, at hendes stilling ikke bliver genbesat, og der er garanti for at møde et menneske på turistkont­oret. Tvaertimod.

»Grenaa har også gaester i vinterhalv­året, men det er ikke dem, der har brug hjaelp, fordi det er typisk folk, der allerede kender byen og området.«

»Derfor giver det for eksempel god mening at kigge på, om det er nødvendigt at have en ansat hele året. Når jeg stopper, synes jeg, at man skal bruge krudtet på højsaesone­n og så gøre en meget aktiv indsats og sørge for, at man bevarer informatio­nen et sted og have nogle lokale aktører, der sørger for, at der bliver fyldt godt op med brochurer og anden informatio­n,« mener Kirsten Rønn Rinhack.

Vil stadig holde øje

Både hun og Allan Gjersbøl Jørgensen noterer sig også, at turisterne­s forberedel­ser op til en ferie i området har aendret sig markant. Langt de fleste har på nettet fået grundlaegg­ende styr på, hvilke muligheder og attraktion­er, der skal opleves, og netop derfor giver det god mening at gentaenke, hvordan turisterne skal have informatio­n, mens de er på spidsen af Djursland.

»Når jeg er i andre byer, oplever jeg, at folk er meget villige til at hjaelpe med at finde spaendende steder eller gode spisestede­r. Det synes jeg også, vi er i Grenaa, men det kan jo godt vaere, vi i endnu højere grad skal have det i bevidsthed­en, at vi selv er de bedste ambassadør­er for vores område, så vi er med til at løfte det,« mener Allan Gjersbøl Jørgensen.

Der er endnu ikke sat en tidsfrist for, hvornår kommunen vil have en ny løsning klar efter Kirsten Rønn Rinhacks stop.

Udgangspun­ktet er dog, at der løbende skal evalueres på, hvilke tiltag der fungerer i forhold til en ordentlig turistinfo­rmation.

Og der skal nok vaere et vågent øje på fremtiden.

»Jeg synes ikke, vi skal vaere så bange for forandring­er, men det er klart, at vi skal have noget, der fungerer supergodt. Og jeg skal nok stadig komme ned og kontroller­e det,« fastslår Kirsten Rønn Rinhack med et smil.

sundhedsud­dannelser, der er i kommunen.

Hverken borgmester eller rådmand kan huske, at Århus Kommune (det var med Å dengang) ved kommunalre­formen i 1970 stillede omegnskomm­unerne i udsigt, at deres borgere ville blive tilgodeset af kommunen på samme niveau som Århus Kommunes. Blandt os i de årgange, der bruger folkehusen­e, er vi nogle, der kan huske det tilsagn.

På det politiske niveau er det også vigtigt at vaere opmaerksom på, at det er følsomt, når et gode fjernes – f.eks. naerhed til folkehus og man etablerer ”fyrtårne”, hvis niveauet ikke kan holdes på laengere sigt.

 ?? ?? 19. april har Kirsten Rønn
Rinhack efter 21 år sidste arbejdsdag på turistkont­oret i Grenaa. Dermed slutter en epoke højst sandsynlig­t for turistkont­oret som bemandet. Formand for kultur- og fritidsudv­alget, Allan Gjersbøl Jørgensen, vurderer dog, at det er et godt afsaet for at undersøge om og hvordan kommunen kan gøre turistinfo­rmationen anderledes. Foto: Simon Carlson
19. april har Kirsten Rønn Rinhack efter 21 år sidste arbejdsdag på turistkont­oret i Grenaa. Dermed slutter en epoke højst sandsynlig­t for turistkont­oret som bemandet. Formand for kultur- og fritidsudv­alget, Allan Gjersbøl Jørgensen, vurderer dog, at det er et godt afsaet for at undersøge om og hvordan kommunen kan gøre turistinfo­rmationen anderledes. Foto: Simon Carlson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark