Jyllands-Posten

Randers Kommune er begyndt at bygge en vold på op til tre meter langs Ølst

Jordskredd­et ved landsbyen Ølst ved Randers udvikler sig stadig. Mens kommunen er holdt op med at fjerne jord, er man samtidig gået i gang med at bygge en vold, der kan ende med at blive tre meter høj og gå langs den sydlige del af Ølst.

- LARS FROM MORTEN ZAHLE lars.from@jp.dk morten.zahle@jp.dk

Efter at have kaempet med flere millioner kubikmeter jord fra Nordic Waste, der skrider ned mod landsbyen Ølst, ser det ud til, at jordskredd­et er stilnet lidt af.

Til gengaeld truer store maengder forurenet overfladev­and nu.

Derfor er Randers Kommune gået i gang med at bygge en vold på op til tre meter langs den sydlige del af den lille landsby – en vold, der skal forhindre, at landsbyen bliver fyldt med forurenet vand.

Direktør Jens Heslop fra Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune bekraefter, at man er i gang med etablering­en af volden, hvilket byrådet i Randers blev orienteret om fredag.

»Det er en del af en sammenhaen­gende løsning. Volden skal vaere sidste bastion, hvis det ikke lykkes os at stoppe overfladev­andet fra jordskredd­et,« oplyser Jens Heslop.

Kunstig å

Lige nu er man i fuld gang ved at etablere en forlaengel­se af den midlertidi­ge løsning, man har valgt, hvor man pumper vandet fra Alling Å uden om selve jordskredd­et og hen til et område ved siden af motorvej E45. Etablering­en af denne ”kunstige” å, hvor åen føres inde i et stort rør, vil vaere afsluttet i løbet af uge syv.

»Vi ved ikke helt, hvordan det vil udvikle sig. Hvis det er muligt, vil vi rense al overfladev­andet fra jordskredd­et og sende det til vores rensningsa­nlaeg,« lyder den videre forklaring fra direktøren.

Hvis det ikke lykkes at få sendt alt det lettere forurenede vand til rensning på rensningsa­nlaegget, skal det opsamles i saerlige bassiner, og her skal volden bruges til at sikre, at vandet ikke løber vaek eller løber de forkerte steder hen.

Planen er både at etablere en vold hele vejen rundt om det gartneri, der ligger i Ølst – denne vold skal vaere 0,5-2 meter høj – og en vold langs med hele den sydlige del af byen med en højde på 0,5-3 meter.

I første omgang forventer Jens Heslop, at volden skal vaere en halv meter høj – »men jo højere volden bliver, jo større volumen kan vi opsamle af vand,« oplyser han.

Nødvendigt og fornuftigt

Bjarne Overmark, Beboerlist­en, var med, da byrådet i fredags blev orienteret om Nordic Waste-situatione­n og fik oplysninge­r om, hvilke projekter og foranstalt­ninger der er på vej – herunder volden, der ifølge oplaegget fra kommunen kan blive op til tre meter høj og skal beskytte Ølst.

»Det er dramatisk, hvis en landsby på den måde får afskåret sin udsigt mod syd. Men det kan jo blive nødvendigt,« siger Bjarne Overmark.

Frida Valbjørn Christense­n fra Enhedslist­en deltog også i orienterin­gsmødet.

»Det lyder voldsomt, at der skal opføres en vold, men det er også en ekstrem voldsom sag. Ingen ved, hvilken vej det her kommer til at gå, og hvornår der i givet fald kommer til at ske aendringer i jordskredd­et. Jeg opfatter volden som en beskyttels­e af Ølst, i tilfaelde af at jordskredd­et aendrer sig på en måde, der er større, end man lige nu forventer. Derfor er det fornuftigt at lave volden,« siger hun.

Det er dramatisk, hvis en landsby på den måde får afskåret sin udsigt mod syd. Men det kan jo blive nødvendigt. BJARNE OVERMARK, BEBOERLIST­EN

Maskinerne står klar

Lørdag kørte kommunen de sidste lastbilful­de jord vaek fra skreddet, og efter at have fjernet 190.000 kubikmeter jord har man nu indstillet den del, fordi det ser ud til, at selve skreddet er stilnet af. Samlet set har der formentlig vaeret skred i mere end tre millioner kubikmeter jord.

I en periode har man ikke fjernet jord fra nordsiden, lørdag stoppede man også med at fjerne jord fra sydsiden.

»Nu tester vi, om skreddet er stoppet – alt imens vi har maskinerne stående klar, hvis det ikke er tilfaeldet,« siger Jens Heslop.

 ?? ?? Kommunale medarbejde­re arbejder syd for Randers ved landsbyen Ølst for at stoppe jordskredd­et. Den forurenede jord indeholder bl.a. boremudder fra norske oliefelter, havneslam og sand, der har ligget under minkgrave. Foto: Thomas Borberg
Kommunale medarbejde­re arbejder syd for Randers ved landsbyen Ølst for at stoppe jordskredd­et. Den forurenede jord indeholder bl.a. boremudder fra norske oliefelter, havneslam og sand, der har ligget under minkgrave. Foto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark