Jyllands-Posten

Lemvig har et bud på, hvordan en udfordring med for meget vand kan løses

På en havn i Vestjyllan­d opruster man mod fremtidens stigende maengder nedbør med højteknolo­giske metoder.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Også i en lille kommune laengst mod vest står grundvande­t højt. Og vandet ligger som store søer ude på markerne.

Men her – i modsaetnin­g til i en anden del af landet – opfordrer det lokale forsynings­selskab ikke borgerne til at vente med at tage bad eller vaske tøj. I stedet forsøger man at håndtere vandet med andre metoder, der endda kan vise sig at vaere gavnlige for klimaet.

»Højtståend­e grundvand fylder rigtig meget hos os. Vi er også taet på kysten, så terraenet saetter sig. Så helt tilbage i 2015 besluttede vi os for at gøre noget.«

Ordene kommer fra Lars Nørgård Holmegaard. Han er direktør for forsynings­selskabet Lemvig Vand. Men samtidig står han i spidsen for en organisati­on, der hedder Klimatoriu­m, som nu arbejder for at klimasikre kommunen til fremtiden. Hensigten er også at eksportere de løsninger på klimaudfor­dringerne, som viser sig at vaere holdbare. Herunder, hvordan man sikrer, at spildevand og kloakering kan blive ved med at virke.

Det er der god brug for at finde ud af.

Som fortalt i Jyllands-Posten, har der i januar vaeret så meget vand – overfladev­and og grundvand – i Danmark, at borgere oplever, at de har svaert ved at traekke ud i toilettet eller komme af med vandet fra brusebadet. Årsagen er, at grundvande­t traenger ind i kloaknette­t, og forsynings­selskabern­es organisati­on, Danva, kalder situatione­n for »grotesk«.

I flere sjaellands­ke kommuner modtog borgerne den 3. januar en besked om, at det er vigtigt, at de kun bruger vand til madlavning. »Vent med badet og med at saette vaskemaski­nen og opvaskeren til,« lød det.

Udfordring i Lemvig

Udfordring­en med det høje grundvand gaelder også Lemvig.

Også her kan borgerne opleve vand i kaeldrene, når grundvande­t står højt, og rørene i kloakkerne er fyldt. Men folk kan stadig komme af med deres spildevand fra toilettern­e, lyder det fra Lemvig Vand.

»Gennemsnit­lig siger vi jo, at grundvande­t i Danmark er steget med en meter siden 1988. Vi kunne se et begyndende problem med, at grundvande­t traengte ind i vores spildevand, og så fik vi det, som vi kalder for ”uvedkommen­de vand”,« fortaeller Lars Nørgård Holmegaard.

Kloaknette­t i Lemvig er yderligere sårbart af, at jorden og dermed rørene forskyder sig. Det gør dem mere utaette.

Derfor arbejder man nu i Klimatoriu­m med at finde forskellig­e løsninger på at håndtere det ”uvedkommen­de vand” i kloakledni­ngerne, som i vaerste fald kan ende i f.eks. folks kaeldre, hvis man ikke får det vaek. Samtidig havde Lemvig Vand et stort økonomisk problem i forhold til, at kommunens kloakrør – der har en vaerdi på mere end en milliard kroner – afskrives over 75 år. Men kun holder i gennemsnit i 47 år.

Klimatoriu­ms mission er gennem samarbejde mellem private og offentlige virksomhed­er, vidensinst­itutioner og civilsamfu­ndet at udvikle nye løsninger på aktuelle og fremtidige udfordring­er inden for områderne kystnaere klimaudfor­dringer, grøn energi, cirkulaer økonomi samt vand og miljø. Løsninger, som kan anvendes og formidles lokalt, regionalt, nationalt og internatio­nalt.

En af metoderne til at slippe af med det ”uvedkommen­de vand” er at bruge det på nye måder. Her arbejder man i Lemvig på at kunne bruge det til at lave det klimavenli­ge braendstof Power2X. Produktion­en af dette braendstof kraever meget vand – og i stedet for at tage af drikkevand­sreservern­e kan man bruge uvedkommen­de spildevand.

»På den måde kobler vi os til andre erhverv,« forklarer Lars Nørgård Holmegaard.

Når der kommer mere vand i forsynings­selskabets anlaeg, er der mere vand, der skal renses. Det koster den enkelte borger penge i form af en øget vandregnin­g.

Men metoden i Lemvig til at mindske maengden af vand i kloaknette­t er som sagt ikke at opfordre borgerne til at vente med badet eller tøjvasken. Spildevand­sstrømmen er ifølge Lars Nørgård Holmegaard simpelthen så lille i forhold til maengden af regnvand, at det ifølge ham ikke nytter noget at gå den vej.

»Det batter ikke rigtig noget at bede folk om at spare på forbruget,« siger Lars Nørgård Holmegaard.

Som andre forsynings­selskaber taetner Lemvig Vand sine rør. Og så er der Lemvig Sø, hvor man med pumper sikrer en stabil vandstand – også når det regner meget. Det tager trykket af vandet i rørene i byen.

»Så får vi mindre vand i rensningsa­nlaegget,« siger Lars Nørgård Holmegaard.

Hvad med fremtiden?

Ifølge direktøren spiller Klimatoriu­m en nøglerolle i forhold til at sikre kloaknette­t også til fremtiden med mere og mere nedbør.

Derfor arbejdes der med en raekke forskellig­e teknologis­ke løsninger. F.eks. hvordan man måler og opdager uønskede forurening­er. Om der findes mere taette alternativ­er til traditione­lle PVC rør og betonkloak­ker. I Klimatoriu­m arbejdes der også med naturbaser­ede løsninger, så man f.eks. fører vandet vaek via kanaler frem for i rør.

»Vores fokus er at undgå at få det ”uvedkommen­de vand” ind i rørene. Det er det billigste for brugerne,« siger Lars Nørgård Holmegaard.

Højtståend­e grundvand fylder rigtig meget hos os. Vi er også taet på kysten, så terraenet saetter sig. Så helt tilbage i 2015 besluttede vi os for at gøre noget. LARS NØRGARD HOLMEGAARD, DIREKTØR, LEMVIG VAND

 ?? ?? Klimatoriu­m holder til i en ny bygning på havnen i Lemvig. Foto: Klimatoriu­m
Klimatoriu­m holder til i en ny bygning på havnen i Lemvig. Foto: Klimatoriu­m

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark