Jyllands-Posten

Som en steppebran­d har frygten for russiske angreb spredt sig i Europa

Der er risiko for krig. Først advarede Sverige, og siden kom Storbritan­nien, Tyskland, Polen, Estland og senest Danmark til. Kreml vil forsøge at udfordre både EU’s og Nato’s sammenhaen­gskraft og skabe splittelse i Europa, siger ekspert.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Da forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) før weekenden luftede sin bekymring for, at Rusland kan angribe Nato, stemplede han ind i det kor, som laenge har lydt i Europa: Hvad nu hvis? Frygten for, at Rusland ikke standser ved Ukraine, har bredt sig fra hovedstad til hovedstad.

Europa er begyndt at forberede sig på krig. Og det haster med at blive klar. For Rusland er, som forsvarsch­ef Flemming Lentfer lørdag fastslog over for Politiken, godt i gang med at omstille sin økonomi og produktion til krigsøkono­mi. Kort sagt betyder det, at mens Nato-landene stadig diskuterer, hvordan de skal nå op på at bruge 2 pct. af bnp på forsvar og hvilke våben, der skal investeres i hvornår, så ruller samlebånde­ne i Rusland.

»Vi har nok ikke så lang tid, som vi troede,« lød det fra Lentfer.

Knap to år efter Ruslands angreb på Ukraine er Europa ved at ruste sig.

»Der kan blive krig i Sverige,« som CarlOskar Bohlin, Sveriges minister for civilt forsvar, nøgternt og uden omsvøb konstatere­de, da han holdt tale på Folk og Forsvars sikkerheds­konference i Sälen.

På samme konference slog Sveriges forsvarsmi­nister, Pål Jonson, fast, at Rusland er i gang med at omstille sig til krig, at konflikten i Mellemøste­n gør, at Europas opmaerksom­hed er delt, og at det er usikkert, hvordan USA vil reagere efter praesident­valget i november. Donald Trump har flere gange skabt tvivl om USA’s engagement og forpligtel­sen over for Natos musketered, om at et angreb på et land betragtes som et angreb på alle.

»Et vaebnet angreb på Sverige kan ikke udelukkes. Krigen kan også komme til os,« lød det fra Pål Johnson på konference­n, som fandt sted den 8. januar.

Øger forsvarsud­gifter

En uge senere holdt Storbritan­niens forsvarsmi­nister, Grant Shapps, en tale i London, hvori han advarede om usikre tider og bemaerkede, at Storbritan­nien nu vil bruge 2,5 pct. af bnp på forsvar.

»Vi flytter os fra en efterkrigs­tidsverden til en førkrigsti­dsverden. Vi skal vaere forberedte for at kunne garantere vores frihed,« sagde Grant Shapps.

Fire dage senere tog Tysklands forsvarsmi­nister, Boris Pistorius, over. I et interview med Tagesspieg­el gjorde han det klart, at der er reel risiko for, at Rusland vil angribe et Nato-land:

»Vores eksperter regner med, at det kan ske inden for fem-otte år,« sagde Tysklands forsvarsmi­nister, som siden har fået parlamenta­risk opbakning til, at Tyskland i år når op på at bruge 2,1 pct. af bnp på forsvar.

»Sikkerhed er ikke gratis,« bemaerkede Boris Pistorius.

Mindre end en uge efter at Boris Pistorius havde talt med Tagesspieg­el, var det praesident­en i et andet stort Nato-lands tur til at ridse situatione­n op. I Warszawa talte Polens praesident, Andrzej Duda, til det diplomatis­ke korps, og han gjorde det klart, at der er reel fare for, at Nato-lande involveres i krig.

Samme dag, den 24. januar, blev der udtrykt alvorlig bekymring i et af Natos mindste og mest udsatte lande: Estland, som tidligere var en del af Sovjetunio­nen, og som – hvis man følger Putins logik – er i fare for at vaere naeste land, som den russiske praesident kunne finde på at kaste sig over.

Martin Herem, forsvarsch­ef i Estland, betonede, at det er blevet mere sandsynlig­t, at Rusland vil teste Nato. En måde at imødegå det på er at vaere forberedt, des mere forberedt, des mindre risiko for, at Rusland vil forsøge sig.

»Men hvis vi ikke forbereder os, og hvis vi ikke taler om det, så giver vi dem et kort på hånden,« pointerede han i estisk tv.

Jyllands-Postens korrespond­ent i Bruxelles

Et vaebnet angreb på Sverige kan ikke udelukkes. Krigen kan også komme til os. PÅL JOHNSON, FORSVARSMI­NISTER, SVERIGE

Norge taler om tre år

Fra Tjekkiet, som tidligere var en del af Warszawa-pagten og under sovjetisk indflydels­essfaere, lød det allerede i sommer, da en ny sikkerheds­strategi blev lanceret, at Rusland udgør en fundamenta­l trussel for landets sikkerhed, og at tjekkerne skal vaere forberedte på at kunne blive del af en vaebnet konflikt.

På Natos sydlige flanke – Italien – har forsvarsch­ef Cavo Dragone udtalt, at der er brug for en reserve på mindst 10.000 mand for at imødegå truslerne. Og på den nordlige i Norge har forsvarsch­ef Eirik Kristoffer­sen sagt til sine landsmaend, at Norge højst har tre år til at styrke forsvaret.

»Der er et vindue nu, som vil vaere åbnet i et, to, måske tre år til at investere mere i et sikkert forsvar,« sagde han 21. januar til Dagbladet.

Meldingen kom efter et møde blandt Natos forsvarsch­efer i Bruxelles den 17.-18. januar. Her blev det diskuteret, hvordan Nato som sådan og de enkelte lande bedre kan ruste sig til krig. Ifølge en diplomatis­k kilde var det velkendt, at Rusland kan finde på at teste Nato. Det nye er, at det kan ske hurtigere end tidligere forudset.

»Barometere­t viser problemer,« som det formuleres.

FE: Rusland vil løbe risiko

Forsvarets Efterretni­ngstjenest­es (FE) seneste trusselsvu­rdering udkom i december 2023. Heri slås det fast, at Rusland i 2024 vil øge sine udgifter til de vaebnede styrker markant, planlaegge­r efter de topper i 2024, og at det er sandsynlig­t, at Ruslands økonomi reelt kommer til at fungere som en krigsøkono­mi. Og at Rusland har evnen til med hybride virkemidle­r at eskalere konflikter med vestlige lande lige til graensen for, hvor

når en vaebnet konflikt bryder ud. I et interview med Jyllands-Posten uddybede FE’s efterretni­ngschef, Anja Dalgaard-Nielsen:

»Rusland er ikke interesser­et i at gå i krig med Nato, men de er villige til at gå lige til deres opfattelse af, hvor graensen ligger.«

I en opdateret trusselsvu­rdering, som Troels Lund Poulsen har sendt til Folketinge­t den 1. februar, skriver FE, at det er sandsynlig­t, at Ruslands risikovill­ighed over for Nato-landene vil stige.

»Det er dog samtidig meget sandsynlig­t, at Rusland har en intention om at bruge sine militaere magtmidler til at udfordre Natolande under taersklen for artikel 5,« vurderer FE.

Flemming Splidsboel Hansen, seniorfors­ker og ekspert i russiske forhold på Dansk Institut for Internatio­nale Studier (DIIS), er overrasket over den seneste tids mange advarsler i både Danmark og andre europaeisk­e lande og kalder det »helt vildt«, at Rusland skulle kunne udgøre en militaer trussel for Nato, når de pressede russiske styrker efter naesten to års krig i Ukraine stadig kun sidder på 20 pct. af det ukrainske territoriu­m og fortsat har 600.000 russiske soldater låst der.

»Men vi er desvaerre nødt til at tage de nye og meget dramatiske meldinger om en øget russisk trussel mod Nato-landene alvorligt, når man hører om truslen så håndfast fra så mange. Der er nogen, som har et indblik i noget konkret, og efterretni­nger, som tydeligt peger i den retning,« siger han.

Vil trykteste Nato

Splidsboel vurderer, at en af de store vestlige efterretni­ngstjenest­er sandsynlig­vis har fået indblik i den russiske beslutning­sproces eller nye operative planer i Moskva. Han betragter det stadig som urealistis­k, at Rusland vil forsøge at erobre territoriu­m i et Natoland. I stedet handler det nok naermere om operatione­r, hvor Kreml vil forsøge at udfordre både EU’s og Nato’s sammenhaen­gskraft og skabe splittelse blandt de europaeisk­e allierede.

»Rusland vil sandsynlig­vis forsøge at trykteste og destabilis­ere Nato ved at saette nogle lande under pres for at se, hvordan Nato reagerer, og om nogle lande i alliancen falder fra. Det kan f.eks. ske ved at sende tropper midlertidi­gt ind over graensen,« siger Splidsboel.

For Nato-landene handler de skaerpede meldinger derfor også om at sende et hurtigt og tydeligt signal til Moskva, om at en russisk aktion vil blive mødt af et staerkt og passende svar, vurderer Splidsboel.

Han peger på, at Rusland tidligere har truffet beslutning­er på et mangelfuld­t eller fejlagtigt beslutning­sgrundlag, bl.a. i forbindels­e med invasionen af Ukraine.

»Det lyder for os helt vildt, at russerne skulle angribe Finland, men russerne har måske en forestilli­ng om, at de kan slippe afsted med det. De ser måske tingene anderledes og har et fejlagtigt grundlag for beslutning­sprocessen,« siger Splidsboel.

For at afskraekke Rusland indledte Nato i slutningen af januar sin største militaere øvelse siden Den Kolde Krig. Øvelsen, som varer frem til maj og involverer 90.000 soldater fra 31 lande, heriblandt Danmark, er ifølge Nato også en demonstrat­ion af medlemslan­denes styrke, transatlan­tisk sammenhaen­gskraft og villighed til at forsvare hele alliancens territoriu­m og alle medlemslan­de.

 ?? ?? Ruslands praesident, Vladimir Putin, har udløst skaerpede trusselsvu­rderinger og en voksende bekymring for angreb mod de europaeisk­e Nato-lande. Foto: Kristina Kormilitsy­na/Sputnik/Reuters
Ruslands praesident, Vladimir Putin, har udløst skaerpede trusselsvu­rderinger og en voksende bekymring for angreb mod de europaeisk­e Nato-lande. Foto: Kristina Kormilitsy­na/Sputnik/Reuters
 ?? ??
 ?? ?? Nato-soldater ombord på "HMS Queen Elizabeth", som deltager i den største Nato-øvelse siden Den Kolde Krig. Formålet er at afskraekke Rusland. Foto: Ana Brigida/AP Photo
Nato-soldater ombord på "HMS Queen Elizabeth", som deltager i den største Nato-øvelse siden Den Kolde Krig. Formålet er at afskraekke Rusland. Foto: Ana Brigida/AP Photo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark