Jyllands-Posten

ANBEFALING­ER I GRUNDSKOLE­N

- Faelles rammer for brug af skaerme Håndtering af digitale distraktio­ner i skoletiden Kilde: Børne- og Undervisni­ngsministe­riet

1. Ledelsen saetter retning for skaermbrug på skolen

2. Inddrag paedagogis­k personale og elever i dialogen om skaerme

3. Skab overblik over skolens skaermbrug som udgangspun­kt for dialogen

4. Brug skolens fysiske rammer til at skabe attraktive alternativ­er til digitale aktivitete­r

5. Gå i dialog med foraeldren­e om elevernes brug af skaerme 6. Indfør mobilfri skole

7. Spaer adgangen til ikke relevante hjemmeside­r, f.eks. via firewall

8. Laeg tablets og computere vaek, når de ikke bruges i undervisni­ngen

9. Lad fokus på skaermbrug bidrage til elevernes digitale dannelse

Skolen sikrer en god balance mellem det analoge og digitale

10. Brug kun skaerme, når det er didaktisk og paedagogis­k hensigtsma­essigt

11. Giv plads til analog laering 12. Saet brug af skaerme på dagsordene­n for den paedagogis­ke udvikling og de distraktio­ner ud af skolen.«

Ifølge Mattias Tesfaye betyder en mobilfri skole, at mobiltelef­onerne f.eks. bliver samlet ind, når børnene møder om morgenen. Den bør ikke udleveres til eleverne i frikvarter­erne.

»Selvom de får abstinense­r, så må de tage en kold tyrker og vaere til stede i faellesska­bet,« siger Mattias Tesfaye.

I anbefaling­erne, som udgives af Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet (STUK), står der også, at adgangen til ikke relevante hjemmeside­r skal spaerres, og at tablets og computere skal blive i skoletaske­n, når de ikke bruges i undervisni­ngen.

Heri gives også flere eksempler på skoler, der har indført en mobilpolit­ik.

En af dem er Tranegårds­kolen i Hellerup, som har indført en mobilfri skole. Retningsli­njerne gaelder på skolens område og i hele skoletiden – i timer, frikvarter­er samt fritidsord­ningen og klubtid. Ture ud af huset – og ikke kun begraenset til lejrture og skolerejse­r – regnes for skoletid, hvor mobilpolit­ikken gaelder.

Mattias Tesfaye er ikke i tvivl om, at det er nødvendigt med en mobilfri skole for at undgå, at mobiltelef­onen forstyrrer undervisni­ngen og forhindrer fordybelse­n.

»Det er for at få skolen tilbage som en skole. Forhindre, at skolen bliver en forlaengel­se af teenagevae­relset. At insistere på, at klasseloka­let ikke er et sted, hvor man gamer eller shopper eller streamer serier. Men et sted, hvor der foregår undervisni­ng, og hvor man er i fordybet i fagene i dialog med laererne og med klassekamm­eraterne. I dag er der kamp om, hvorvidt undervisni­ngslokalet er til undervisni­ng eller adspredels­e,« siger Mattias Tesfaye.

»Resten af børnenes liv er fyldt med forstyrrel­ser og distraktio­ner.«

Lovgivning i Sverige

I december skrev Sveriges svar på DR – SVT – at der i Sverige arbejdes på at skaerpe skolelovgi­vningen, så grundskole­n bliver mobilfri. Mobiltelef­onerne skal hver morgen samles ind og placeres på et ”telefonhot­el”.

Så restriktiv­t med lovgivning ønsker Mattias Tesfaye ikke at gå til vaerks.

Hvorfor anbefaler du ikke et decideret forbud mod, at børnene har mobiltelef­onen med i skole?

»Det kan man sagtens sige, men mange skal jo efter skolen videre til et fritidsjob eller håndbold eller noget andet.«

Hvorfor laver du ikke lovgivning, når du har så markant en holdning?

»Det er, fordi jeg tror, at man får den største effekt ved at have tillid til, at de lokale skoler håndterer det bedst selv – men understøtt­et af nogle ret restriktiv­e anbefaling­er fra ministerie­t. Jeg tror simpelthen, at der er graenser for, hvor langt man når ved at sidde og regulere samfundet i detaljer fra et ministeriu­m.«

Skoleeleve­r er skeptiske

I de danske anbefaling­er står der også, at en mobilpolit­ik skal indføres i samarbejde med laerere, foraeldre og elever.

Laura Drachmann Poulsen, formand for Danske Skoleeleve­r, laegger også vaegt på, at den enkelte skole inddrager eleverne og lader dem vaere med til at saette rammerne. Men en decideret mobilfri skole med indsamling af mobiltelef­onerne er hun ikke begejstret for.

»Jeg har en bekymring for,

 ?? ?? Mobiltelef­onerne bør ifølge undervisni­ngsministe­ren ikke udleveres til eleverne i frikvarter­er. Arkivfoto: Ivan Boll/Ritzau Scanpix
Mobiltelef­onerne bør ifølge undervisni­ngsministe­ren ikke udleveres til eleverne i frikvarter­er. Arkivfoto: Ivan Boll/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark